
Pécs, ez a gyönyörű mediterrán hangulatú város mindig is különleges helyet foglalt el a magyar kultúra térképén. Nem csupán történelmi emlékekben és művészeti kincsekben gazdag, hanem az irodalom és a gasztronómia egyedi találkozási pontjaként is szolgál. Két meghatározó alakja, Janus Pannonius és Weöres Sándor, bár évszázadok választják el őket, mindketten mély nyomot hagytak a pécsi irodalmi életben, és érdekfeszítő módon kapcsolódtak az ételek világához. Lássuk, hogyan fonódott össze a költészet és a kulinária e két óriás életében.
Janus Pannonius: Az Életöröm és a Finom Falatok Költője
Janus Pannonius, azaz Csezmiczei János, a magyar humanizmus ragyogó csillaga, már a 15. században olyan költői magasságokba emelkedte, melyekkel Európa bármely udvarában megállta volna a helyét. Pécs püökeként nem csupán egyházi vezető és kiváló diplomata volt, hanem a szépség, az élvezet és a gondolkodás embere is. Műveiben gyakran megjelenik az életöröm, a természet iránti rajongás és bizony, a finom ételek iránti vonzalom is.
Bár koráról kevés konkrét információ maradt fenn az étkezési szokásokról, Janus Pannonius leveleiből és verseiből kiolvasható egyfajta hedonista attitűd. Nem idegen tőle a bor dicsérete, a friss gyümölcsök említése vagy éppen a baráti lakomák hangulatának megidézése. Mint humanista tudós, bizonyára nagyra értékelte a jó társaságban elfogyasztott, ízletes ételeket, melyek hozzájárultak a test és a lélek harmóniájához. A korabeli udvari élet elképzelhetetlen lett volna a gazdag lakomák nélkül, ahol a különleges fogások és borok nemcsak az étkezést szolgálták, hanem a társasági érintkezés és a szellemi eszmecsere elengedhetetlen részét képezték.
Gondoljunk csak bele: egy hosszú nap után, tele püspöki teendőkkel és politikai intrikákkal, milyen felüdülést jelenthetett Janus Pannonius számára egy tányér illatos étel, egy pohár zamatos bor társaságában, miközben barátaival vagy tudóstársaival mélyenszántó beszélgetésekbe merült! Versei, melyek tele vannak mediterrán életérzéssel, nemcsak a táj szépségét, hanem az életigenlést is magukban hordozzák, amelyhez az étkezés öröme is szervesen hozzátartozik. Pécs, a szőlőültetvények és a bőkezű természet városa, bizonyára bőségesen szolgáltatta az alapanyagokat ehhez a fajta életérzéshez.
Weöres Sándor: A Játékosság és a Földi Élvezetek Mágusa
Évszázadokkal később, a 20. században Weöres Sándor lépett színre, aki szintén szorosan kötődött Pécshez, hiszen itt töltötte gyermekkorának egy részét. Weöres, a magyar költészet fenegyereke, akinek művei a nyelvi virtuozitás és a játékosság non plus ultrái, egészen más viszonyban állt a világgal, mint humanista elődje. Mégis, az életöröm, a földi dolgok iránti nyitottság mindkettőjüket jellemezte, bár Weöresnél ez egy sokkal szabadabb, néha már-már groteszk formában öltött testet.
Weöres Sándor életrajzából és a róla szóló visszaemlékezésekből tudjuk, hogy szerette az egyszerű, de jó ételeket. Nem volt finnyás, sőt, néha egészen különös kombinációkat is szívesen megkóstolt. Ez a kísérletező szellem, mely verseiben is megmutatkozott, áthatotta a kulináris preferenciáit is. A róla fennmaradt anekdoták szerint Weöres nem vetette meg a falusi konyha hagyományos ízeit, sőt, szívesen részt vett a főzésben is, ha éppen kedve szottyant hozzá. Ez a földközeli hozzáállás, az anyagiság és a természetesség tisztelete jellemzi Weöres Sándor egész életművét, és ebben az étkezés is fontos szerepet kapott.
Gondoljunk csak verseinek ritmusára, mely gyakran idézi fel a népdalok, mondókák egyszerű, mégis mélyreható világát! Ez az egyszerűség és őszinteség megjelenhetett az étkezési szokásaiban is. Nem a pompa és a hivalkodás érdekelte, hanem az íz, az élvezet és a közösségi élmény. Baráti társaságban, egy jó pohár bor és egy kiadós étel mellett születhettek meg a leg szellemesebb gondolatok, a leg különlegesebb verssorok. Pécs, a nyugodt mediterrán város, ahol a piacok tele vannak friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, ideális környezetet biztosított Weöres gondtalan és kreatív életmódjához.
Pécs: A Művészet és a Gasztronómia Harmóniája
Janus Pannonius és Weöres Sándor példája is jól mutatja, hogy Pécs nem csupán egy város a térképen, hanem egy életteli központ, ahol a szellemi és az anyagi kultúra harmonikusan összefonódik. A pécsi irodalmi élet, mely a középkortól napjainkig folyamatosan megújult, mindig is nyitott volt a külső hatásokra, miközben megőrizte saját egyediségét. Ehhez a pezsgő szellemiséghez szervesen hozzátartozott a gasztronómia, az ételek és italok élvezete, melyek nem csupán táplálták a testet, hanem inspirációt is adtak a művészeknek.
A pécsi éttermek és kávézók ma is őrzik ezt a hagyományt. A helyi alapanyagokból készült finomságok, a baranyai borvidék kiváló borai, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a városba látogatók ne csak a múlt emlékeit, hanem a jelen ízeit is élvezhessék. Talán nem véletlen, hogy a pécsi egyetem, mely a Janus Pannonius nevet viseli, nem csupán tudományos központ, hanem a kulturális élet pezsgő forrása is.
A költészet és a konyha, a szavak és az ízek ezen különleges kapcsolata arra emlékeztet bennünket, hogy az élet teljesebb, ha nemcsak a szellemünket, hanem az érzékek világát is tudatosan éljük meg. Janus Pannonius és Weöres Sándor, bár különböző korokban éltek és alkottak, abban közösek, hogy mindketten a pécsi talajból nőttek ki, és mindketten tudták, hogy az igazi élvezet nemcsak a szavakban, hanem az ételben, a borban és a jó társaságban is megtalálható. Pécs tehát nemcsak a könyvek városa, hanem az élet és az élvezetek városa is, ahol a múlt és a jelen ízei harmonikusan találkoznak.