A paradicsom a kertek és a konyhák egyik legkedveltebb zöldsége, nem véletlenül. Számtalan formában és színben létezik, és az íze is fajtánként eltérő. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfinomabb paradicsom fajtákat, amiket mindenképpen érdemes kipróbálnod, hogy megtaláld a saját kedvencedet.
Miért fontos a fajta kiválasztása?
Sokan azt gondolják, hogy a paradicsom az paradicsom. Pedig a fajta kiválasztása kulcsfontosságú a sikerhez! A különböző fajták eltérő ízvilággal, textúrával és felhasználhatósággal rendelkeznek. Van, ami friss fogyasztásra a legjobb, míg más fajták ideálisak szószokhoz vagy lecsóhoz. A megfelelő fajta kiválasztásával maximalizálhatod az ízélményt és a terméshozamot.
A Legnépszerűbb és Legízletesebb Paradicsom Fajták
1. Hétszeres – A magyar kedvenc
A Hétszeres egy régi magyar fajta, ami a terméshozamáról híres. Ahogy a neve is mutatja, bőségesen terem, és az íze is kiváló. Kifejezetten édes, kevésbé savas, így azok is kedvelni fogják, akik nem szeretik a savanykás paradicsomokat. Kiváló friss fogyasztásra, salátákba és szendvicsekbe. De remek szószok, levek és krémlevesek is készíthetők belőle.
2. San Marzano – Az olasz specialista
Ha olasz ételeket szeretsz, akkor a San Marzano paradicsomot ismerned kell. Ez a hosszúkás, húsos fajta Olaszországból származik, és a világ egyik legjobb paradicsomának tartják a szószokhoz. Kevés magja van, húsos, és az íze intenzív, édes-savanykás. Tökéletes pizza feltétnek, tésztaszószokhoz és konzervekhez.
3. Cherokee Purple – Az amerikai különlegesség
A Cherokee Purple egy örökség fajta, ami a különleges színéről és ízéről ismert. A gyümölcse sötétvörös, szinte lilás, és az íze füstös, édes és enyhén savanykás. Nagyon jó friss fogyasztásra, salátákba és szendvicsekbe. Ezen kívül nagyszerű szószok és chutney-k is készíthetők belőle.
4. Black Krim – Az orosz ékszer
A Black Krim egy másik sötét színű paradicsom fajta, ami a Krím félszigetről származik. A gyümölcse sötétvörös, szinte fekete, és az íze édes, füstös és enyhén sós. Kiváló friss fogyasztásra, salátákba és szendvicsekbe. A különleges íze miatt különleges szószokhoz és lekvárokhoz is használható.
5. Sun Gold – A cseresznyeparadicsom királya
A Sun Gold egy narancssárga cseresznyeparadicsom, ami az édes, gyümölcsös ízéről ismert. Szinte olyan, mint egy édesség! Nagyon jó friss fogyasztásra, salátákba és nassolásra. A gyerekek is imádják! Ezen kívül grillezve vagy sütőben sütve is nagyon finom.
6. Green Zebra – A csíkos különlegesség
A Green Zebra egy zöld színű paradicsom fajta, ami a csíkos mintázatáról ismert. Az íze édes-savanykás, enyhén citrusos. Nagyon jó friss fogyasztásra, salátákba és szendvicsekbe. A különleges színe miatt feldobja az ételeket.
7. Brandywine – A nagy méretű ízrobbanás
A Brandywine egy örökség fajta, ami a nagy méretéről és a kiváló ízéről ismert. A gyümölcse nagy, húsos és édes. Nagyon jó friss fogyasztásra, salátákba és szendvicsekbe. Ezen kívül szószok és levek is készíthetők belőle.
Tippek a termesztéshez
A paradicsom termesztése nem bonyolult, de néhány dologra érdemes odafigyelni:
- Válassz napos helyet a paradicsomnak.
- Ültess tápanyagban gazdag talajba.
- Rendszeresen öntözd a paradicsomot.
- Támogasd meg a növényeket, hogy ne dőljenek el.
- Távolítsd el a hónaljhajtásokat a bokrosodás elkerülése érdekében (a determinált fajták kivételével).
Hogyan tároljuk a paradicsomot?
A paradicsom tárolása fontos, hogy minél tovább megőrizze a frissességét. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk, távol a közvetlen napfénytől. Ne tedd a hűtőbe, mert ott elveszíti az ízét és a textúráját.
Összegzés
A paradicsom egy sokoldalú és finom zöldség, ami számtalan formában felhasználható. Próbáld ki a fent említett fajtákat, és találd meg a saját kedvencedet! Ne feledd, a friss, házi paradicsom íze semmihez sem fogható.