Szereted a paradicsomot? Persze, ki ne szeretné! Nyáron frissen a kertből, télen pedig a boltból, ez a sokoldalú zöldség (vagy gyümölcs?) szinte minden konyhában alapvető. De a megszokott paradicsomos szósz, saláta, vagy leves helyett mi lenne, ha kicsit elrugaszkodnánk a hagyományoktól? Összegyűjtöttünk néhány igazán különleges, sőt, furcsa paradicsom receptet, amik garantáltan feldobják a hétköznapokat.
1. Paradicsom Dzsem: Édes Kényeztetés, Ami Meglep!
Elsőre talán bizarrnak tűnhet, de a paradicsom dzsem egy igazi gasztronómiai felfedezés! A paradicsom természetes édessége és savanykás íze tökéletes harmóniát alkot a cukorral és a fűszerekkel. Készítheted sós kekszekhez, sajtokhoz, de akár húsok mellé is kiváló köret.
Recept (kb. 4 kis üveghez):
- 1 kg érett, húsos paradicsom (pl. San Marzano)
- 500 g cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet chili (elhagyható)
A paradicsomot hámozzuk meg (forrázzuk le és húzzuk le a héját), majd vágjuk apróra. Tegyük egy lábasba a cukorral, citromlével, héjával, gyömbérrel és chilivel. Forraljuk fel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük kb. 1-1,5 órán át, amíg besűrűsödik. Töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre 5 percre. Hűvös helyen tároljuk.
2. Sült Paradicsom Fagylalt: A Nyár Hűsítő Meglepetése
A paradicsom fagylalt egy igazi ízbomba! A sült paradicsom mély, karamellizált íze remekül passzol a fagylalt krémes állagához. Készítsd el vendégeidnek, és garantáltan leesik az álluk!
Recept:
- 500 g koktélparadicsom
- 2 ek olívaolaj
- Só, bors
- 250 ml tejszín
- 125 ml tej
- 100 g cukor
- 1 tk vanília kivonat
A paradicsomokat vágjuk félbe, keverjük össze az olívaolajjal, sóval, borssal, és süssük 180°C-on kb. 30 percig, amíg megpuhulnak és kissé karamellizálódnak. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. A tejszínt, tejet, cukrot és vaníliát forraljuk fel, majd adjuk hozzá a paradicsom pürét. Hűtsük le teljesen, majd fagyasszuk le fagylaltgépben a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor tegyük egy fagyálló edénybe, és 30 percenként kevergessük meg, amíg teljesen meg nem fagy.
3. Paradicsomos Sörbet: Frissítő és Élénkítő
Egy forró nyári napon nincs is jobb, mint egy hideg paradicsomos sörbet! Ez a frissítő édesség tökéletes választás a megszokott gyümölcsös ízek helyett. A paradicsom savanykás íze, a fűszerek pikantériája és a jeges állag egy igazán különleges kombinációt alkot.
Recept:
- 500 g érett paradicsom
- 100 ml víz
- 100 g cukor
- 1 citrom leve
- 1/2 tk tabasco szósz (vagy más csípős szósz)
- Só, bors
A paradicsomot hámozzuk meg és turmixoljuk össze. A vizet és a cukrot forraljuk fel, amíg a cukor fel nem oldódik. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a paradicsom pürével, citromlével, tabascoval, sóval és borssal. Öntsük egy fagyálló edénybe, és fagyasszuk le. A fagyási idő alatt 30 percenként kaparjuk fel villával, hogy kristályos állaga legyen.
4. Paradicsomos Csokoládé Torta: Az Édes és Sós Tökéletes Harmóniája
A paradicsomos csokoládé torta talán a legmerészebb recept a listánkon! De ne ítélkezzünk előre! A paradicsom savassága kiemeli a csokoládé mélységét, és egy komplex, izgalmas ízvilágot teremt. A torta nem lesz paradicsom ízű, csak még gazdagabb és szaftosabb!
Recept: (Egy kb. 20 cm átmérőjű tortához)
- 200 g liszt
- 50 g kakaópor
- 1,5 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só
- 200 g cukor
- 2 tojás
- 120 ml olaj
- 240 ml író (vagy tej + 1 ek citromlé)
- 200 g paradicsompüré
- 1 tk vanília kivonat
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjünk ki és lisztezzünk meg egy tortaformát. Keverjük össze a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és sót. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, tojást, olajat, írót, paradicsompürét és vaníliát. Adjuk a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverjük össze, amíg homogén nem lesz. Öntsük a tésztát a tortaformába, és süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből. Hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd vegyük ki, és hűtsük le teljesen. Díszítsük csokoládékrémmel, vagy bármilyen kedvencünkkel.
Merj Kísérletezni!
Ezek a paradicsom receptek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ne félj kísérletezni, és megtalálni a saját kedvenc kombinációidat! A paradicsom egy hihetetlenül sokoldalú alapanyag, ami rengeteg lehetőséget rejt magában. Jó étvágyat!