Sok háztartásban előfordul, hogy a vasárnapi ebédről marad egy kevés sült hús. Ahelyett, hogy kidobnánk, miért ne varázsolnánk belőle egy új, ízletes fogást? A káposzta egy sokoldalú és olcsó zöldség, amely remekül harmonizál a húsos ízekkel. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb káposztás recepteket, amelyekben felhasználhatod a maradék sült húst, legyen az sertés, marha vagy akár baromfi.
Miért a Káposzta?
A káposzta nem csupán egy olcsó és könnyen beszerezhető zöldség, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Rosttartalma segíti az emésztést, és alacsony kalóriatartalma miatt diétázóknak is kiváló választás. Íze remekül kombinálható a sült húsok gazdag, sós ízvilágával, így a végeredmény egy tápláló és ízletes étel lesz.
Receptek Maradék Sült Hússal
1. Székelykáposzta a Nagyi Módra (Maradék Sertéshússal)
A székelykáposzta egy igazi magyar klasszikus, amely a savanyú káposzta és a hús tökéletes harmóniájára épül. Ezt a receptet könnyen adaptálhatjuk a maradék sült sertéshúshoz.
Hozzávalók:
- 500g savanyú káposzta
- 300g maradék sült sertéshús, kockákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál kömény
- Só, bors ízlés szerint
- 200ml tejföl (opcionális)
Elkészítés:
- A vöröshagymát dinszteljük meg az olajon vagy zsíron.
- Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a köményt, majd azonnal öntsük fel egy kevés vízzel, hogy ne égjen meg a paprika.
- Tegyük bele a savanyú káposztát és a húst.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Főzzük lassú tűzön legalább 1-1,5 órán keresztül, amíg a káposzta megpuhul.
- Tálaláskor tejföllel kínálhatjuk.
2. Káposztás Tészta Sült Marhával
A káposztás tészta egy egyszerű, de nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. A maradék sült marhahús még különlegesebbé teszi ezt a klasszikus ételt.
Hozzávalók:
- 500g széles metélt tészta
- 400g fejes káposzta, vékonyra gyalulva
- 200g maradék sült marhahús, csíkokra vágva
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 evőkanál olaj
- Só, bors ízlés szerint
- Cukor (csipetnyi)
Elkészítés:
- A tésztát sós vízben főzzük ki.
- A vöröshagymát dinszteljük meg az olajon.
- Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és egy csipetnyi cukrot is tehetünk bele.
- Pároljuk a káposztát addig, amíg összeesik és megpuhul.
- Keverjük hozzá a sült marhahúst.
- Forgassuk össze a káposztás keveréket a kifőtt tésztával.
- Tálaljuk forrón.
3. Rakott Káposzta Maradék Csirkével
A rakott káposzta egy laktató és ízletes egytálétel, amely tökéletes a maradék sült csirke felhasználására. A különböző rétegek és a tejföl teszik igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 1 kg fejes káposzta, vékonyra gyalulva
- 300g maradék sült csirke, darabolva
- 200g rizs
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olaj
- 200ml tejföl
- 1 tojás
- Só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés:
- A rizst főzzük meg.
- A vöröshagymát dinszteljük meg az olajon.
- Keverjük hozzá a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk, amíg megpuhul.
- Egy tepsit kenjünk ki olajjal.
- Rétegezzük a káposztát, a rizst és a csirkét a tepsibe.
- A tejfölt keverjük össze a tojással, sózzuk, borsozzuk, és öntsük a rakott káposzta tetejére.
- Sütőben 180 fokon süssük kb. 30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
4. Káposztafőzelék Sült Hússal
Ha valami egyszerűre és gyorsra vágysz, a káposztafőzelék ideális választás. A maradék sült hús egy gazdagabb ízt kölcsönöz neki.
Hozzávalók:
- 1 kg fejes káposzta, vékonyra gyalulva
- 200g maradék sült hús, kockákra vágva
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 200ml tejföl
- Só, bors, babérlevél ízlés szerint
Elkészítés:
- A vöröshagymát dinszteljük meg az olajon.
- Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele egy babérlevelet.
- Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
- A lisztet keverjük simára a tejföllel, és öntsük a főzelékbe.
- Forraljuk fel, és vegyük le a tűzről.
- Keverjük bele a sült húst.
- Tálaljuk forrón.
Tippek és Trükkök
- A káposztás ételek ízét még jobban kiemelhetjük egy kevés ecettel vagy citromlével.
- A fűszerekkel bátran kísérletezzünk! A kömény, a majoránna és a borsikafű is remekül illik a káposztához.
- Ha nincs maradék sült húsunk, akkor füstölt kolbásszal vagy baconnel is helyettesíthetjük.
Összegzés
A káposztás receptek a maradék sült hús felhasználására nagyszerű lehetőséget kínálnak. Nemcsak finomak és laktatók, hanem pénzt is spórolhatunk velük, és hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz is. Próbáld ki a fenti recepteket, és fedezd fel a káposzta sokoldalúságát!