Szereted az ázsiai konyhát? Vágysz valami egyszerűre, mégis ízletesre? Akkor ez a recept neked szól! A kelbimbó, bár sokak számára nem a kedvenc zöldség, ebben a formában garantáltan elnyeri a tetszésedet. A szezámolaj, szójaszósz és a fűszerek kombinációja egy olyan ízvilágot teremt, amit egyszerűen nem lehet megunni.
Miért érdemes kelbimbót enni?
A kelbimbó tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, de tartalmaz K-vitamint, A-vitamint és folsavat is. Rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek, és antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, melyek védik a sejteket a károsodástól. Ráadásul, nagyon alacsony a kalóriatartalma, így bátran beillesztheted a diétádba is!
A tökéletes kelbimbó kiválasztása
Vásárláskor figyelj arra, hogy a kelbimbók szorosan zártak, élénkzöldek és kemények legyenek. Kerüld a sárga, fonnyadt vagy laza levelekkel rendelkező darabokat. A méret nem feltétlenül befolyásolja az ízt, de a kisebbek általában gyorsabban főnek.
Hozzávalók
Ez a recept 4 személyre szól, és kb. 30 perc alatt elkészül.
- 500g kelbimbó
- 2 evőkanál szezámolaj
- 3 evőkanál szójaszósz (lehetőleg alacsony nátriumtartalmú)
- 1 evőkanál rizsecet (elhagyható)
- 1 teáskanál méz vagy juharszirup
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1/2 teáskanál reszelt gyömbér
- 1/4 teáskanál pirospaprika pehely (opcionális)
- Szezámmag a szóráshoz
- Friss zöldhagyma a díszítéshez (opcionális)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre
- Előkészítés: Mosd meg a kelbimbókat, vágd le a szárát és távolítsd el a külső, sérült leveleket. Ha a kelbimbók nagyobbak, felezd vagy negyedeld őket.
- Párolás vagy blansírozás: Forralj vizet egy nagy lábasban. Tedd bele a kelbimbókat, és forrástól számítva 5-7 percig főzd. Ezzel a kelbimbók megpuhulnak, de még roppanósak maradnak. Szűrd le és tedd félre. Alternatív megoldásként gőzben is párolhatod őket.
- Szósz elkészítése: Egy kis tálban keverd össze a szezámolajat, szójaszószt, rizsecetet (ha használsz), mézet vagy juharszirupot, aprított fokhagymát, reszelt gyömbért és pirospaprika pelyhet (ha használsz).
- Pirítás: Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevíts fel egy kevés szezámolajat. Add hozzá a leszűrt kelbimbókat, és pirítsd őket közepes lángon 5-7 percig, amíg enyhén meg nem barnulnak.
- Összeforgatás: Öntsd a szószt a kelbimbókra, és forgasd össze, hogy mindenhol bevonja őket. Főzd további 2-3 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Tálalás: Tálald a kelbimbót melegen, szórd meg szezámmaggal és friss zöldhagymával (ha használsz).
Tippek és trükkök
- A kelbimbó roppanóssága: Ne főzd túl a kelbimbót! Fontos, hogy roppanós maradjon.
- A szósz íze: Kóstold meg a szószt, és ízlés szerint igazítsd a hozzávalókat. Ha szereted a savanyú ízeket, adj hozzá több rizsecetet. Ha édesebbre vágysz, tegyél bele több mézet vagy juharszirupot.
- Variációk: Kísérletezz bátran! Adj a recepthez más zöldségeket is, például répát, paprikát vagy brokkolit. Szezámmagolaj helyett használhatsz más növényi olajat is.
- Tálalási javaslat: Főételként rizzsel vagy tésztával tálalva, vagy köretként húsok és halak mellé is kiváló.
- Maradék: A maradék kelbimbót hűtőszekrényben tárolhatod 2-3 napig. Fogyasztás előtt melegítsd fel serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben.
Végszó
Ez a kelbimbó szezámolajjal és szójaszósszal egy egyszerű, de nagyszerű recept, ami tökéletes választás egy hétköznapi vacsorára. Próbáld ki te is, és fedezd fel a kelbimbó új oldalát!