Ahogy hűl az idő, egyre jobban vágyunk a meleg, laktató ételekre. Nincs is jobb ilyenkor egy tál babkrémlevesnél! Ez a recept nem csak egyszerű és gyorsan elkészíthető, de a pirított magvakkal megkoronázva igazi ínyenc fogássá válik.
Miért pont a babkrémleves?
A babkrémleves egy igazi klasszikus, ami számtalan variációban elkészíthető. Tele van fehérjével, rosttal és vitaminokkal, így nem csak finom, de tápláló is. A krémleves állaga pedig különösen megnyugtató és melengető a hideg napokon. Ráadásul a bab rendkívül sokoldalú, így a receptet könnyedén a saját ízlésünkre szabhatjuk. Lehet édesköményes, chilis, füstölt ízű – a lehetőségek tárháza végtelen!
Hozzávalók a babkrémleveshez
- 500g száraz bab (pl. fehérbab, vesebab, tarkabab)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál zeller szár
- 1 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
- Zöldség alaplé (vagy víz)
- 100ml tejszín (elhagyható)
Pirított magvak: A tökéletes feltét
A pirított magvak adják a levesnek azt a pluszt, ami kiemeli a többi közül. A ropogós textúra és a gazdag ízvilág tökéletesen kiegészíti a krémes levest.
Hozzávalók a pirított magvakhoz
- 50g napraforgómag
- 50g tökmag
- 30g szezámmag
- Egy csipet só
A babkrémleves elkészítése lépésről lépésre
- Áztassuk be a babot legalább 8 órára, vagy egy éjszakára. Ez segít, hogy gyorsabban megfőjön, és könnyebben emészthető legyen.
- Másnap öntsük le a vizet a babról, és tegyük fel főni friss vízben. Adjuk hozzá a babérlevelet. Főzzük puhára, ami kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.
- Közben aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zeller szárat.
- Egy nagy fazékban hevítsünk olívaolajat, és dinszteljük meg a hagymát üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, sárgarépát és zellert, és pároljuk további 5 percig.
- Öntsük a zöldségekre a megfőtt babot a főzőlevével együtt. Ha szükséges, adjunk hozzá még zöldség alaplevet vagy vizet, hogy ellepje.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük kb. 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Vegük le a tűzről, és távolítsuk el a babérlevelet. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük a levest simára.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk krémesebb állagot, keverhetünk hozzá tejszínt.
A pirított magvak elkészítése
- Egy serpenyőben, közepes lángon pirítsuk a napraforgómagot, tökmagot és szezámmagot, amíg aranybarnák nem lesznek és illatosak. Vigyázzunk, nehogy megégjenek!
- Szórjuk meg egy csipet sóval.
- Hagyjuk kihűlni.
Tálalás
Tálaljuk a babkrémlevest forrón, és szórjuk meg bőségesen a pirított magvakkal. Díszíthetjük egy kanál tejföllel, petrezselyemzölddel vagy egy csepp olívaolajjal.
Tippek és trükkök
- A babkrémlevest elkészíthetjük előre, és hűtőben tárolhatjuk. Tálalás előtt melegítsük fel.
- A pirított magvakat légmentesen záródó edényben tárolhatjuk, így hosszabb ideig megőrzik ropogósságukat.
- Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, mint például a füstölt paprika, a kömény vagy a chili.
- Ha nincs időnk száraz babot főzni, használhatunk konzerv babot is. Ebben az esetben mossuk át alaposan.
- A tejszín helyett használhatunk növényi tejszínt is, így a leves vegán verzióban is elkészíthető.
Variációk a babkrémlevesre
- Füstölt babkrémleves: Adjuk a leveshez füstölt kolbászt vagy szalonnát.
- Chilis babkrémleves: Főzés közben adjunk hozzá aprított chilit vagy chiliport.
- Édesköményes babkrémleves: Pároljunk a hagymával együtt apróra vágott édesköményt.
- Paradicsomos babkrémleves: Adjuk a leveshez konzerv paradicsomot vagy paradicsompürét.
Reméljük, ez a recept elnyeri tetszésed, és hamarosan elkészíted a saját babkrémlevesedet pirított magvakkal! Jó étvágyat!