A petrezselyem (Petroselinum crispum) az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb fűszernövény a világon. Frissítő íze és gazdag tápanyagtartalma miatt szinte minden konyhában megtalálható. A legjobb az egészben, hogy otthon is könnyen termeszthetjük, ráadásul bio módon még finomabb és egészségesebb lesz! Ebben a cikkben bemutatjuk a bio petrezselyem termesztésének alapjait, lépésről lépésre.
Miért termesszünk bio petrezselymet?
A bio termesztés számos előnnyel jár. Először is, biztosak lehetünk abban, hogy a petrezselymünk nem tartalmaz káros vegyszereket, peszticideket vagy műtrágyákat. Ez különösen fontos, ha rendszeresen fogyasztjuk a növényt. Másodszor, a bio termesztés fenntarthatóbb és környezetbarátabb, hiszen a természetes anyagokra és folyamatokra épül. Végül, a bio petrezselyem íze gyakran intenzívebb és frissebb, mint a hagyományos módon termesztett változaté.
A megfelelő fajta kiválasztása
A petrezselyemnek két fő típusa létezik: a göndörlevelű és a simalevelű. A göndörlevelű petrezselyem (Petroselinum crispum crispum) dekoratív megjelenésű, de az íze kevésbé intenzív. A simalevelű petrezselyem (Petroselinum crispum neapolitanum) viszont erősebb ízű, és jobban bírja a főzést is. Kezdőknek a simalevelű fajta ajánlott, mert könnyebben nevelhető.
A petrezselyem ültetése
A magok előkészítése
A petrezselyem mag lassan csírázik, ezért érdemes előkészíteni őket ültetés előtt. Áztassuk a magokat langyos vízben 24 órán keresztül. Ez felgyorsítja a csírázást. A vízbe keverhetünk egy kevés kamillateát is, mely természetes fertőtlenítő hatással bír.
A vetés időpontja és helye
A petrezselymet március-áprilisban vethetjük beltérben, vagy májusban közvetlenül a kertbe. A petrezselyem napos vagy félárnyékos helyet kedvel. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag és laza szerkezetű. Ha cserépben vagy balkonládában termesztjük, használjunk jó minőségű bio virágföldet.
A vetés módja
Beltéri vetés esetén vessük a magokat 1 cm mélyre kis cserepekbe vagy tálcákba. Tartsuk a földet nedvesen, de ne áztassuk el. A csírázás 2-3 hétig is eltarthat. Amikor a palánták elérik a 5-10 cm-es magasságot, átültethetjük őket a kertbe vagy nagyobb cserepekbe.
Közvetlen vetés esetén készítsünk sorokat a kertben, és vessük a magokat 1 cm mélyre. A sorok között hagyjunk 20-30 cm távolságot. Takarjuk be a magokat vékony réteg földdel, és öntözzük meg alaposan. Ritkítsuk meg a palántákat, ha túl sűrűn keltek.
A bio petrezselyem gondozása
Öntözés
A petrezselyemnek rendszeres öntözésre van szüksége, különösen a száraz időszakokban. Tartsuk a talajt nedvesen, de kerüljük a túlöntözést, mert az gyökérrothadást okozhat. A legjobb, ha reggel öntözzük a növényt, hogy a leveleknek legyen idejük megszáradni a nap folyamán.
Tápanyagutánpótlás
A bio petrezselyem tápanyagigényét komposzttal, érett trágyával vagy más bio trágyákkal elégíthetjük ki. Tavasszal és nyáron kéthetente adjunk a növénynek folyékony bio trágyát. Ügyeljünk arra, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a levelekkel, mert az égési sérüléseket okozhat.
Gyomlálás
A petrezselyem érzékeny a gyomokra, ezért rendszeresen gyomláljuk a területet. A gyomokat kézzel távolítsuk el, hogy ne sértsük meg a petrezselyem gyökereit. Mulcsozással is megelőzhetjük a gyomok elszaporodását.
Védekezés a kártevők ellen
A petrezselymet ritkán támadják meg kártevők, de előfordulhat levéltetű vagy csigafertőzés. A levéltetvek ellen használhatunk szappanos vizet vagy csalánlevelet. A csigák ellen szórjunk fahamu vagy kávézaccot a növény köré.
A petrezselyem betakarítása
A petrezselymet folyamatosan szedhetjük, amint a levelek elérik a megfelelő méretet. Vágjuk le a külső leveleket a tövénél, így a növény folyamatosan új hajtásokat hoz. A petrezselymet frissen használjuk fel, vagy szárítsuk meg, fagyasszuk le. Szárítás után tároljuk légmentesen záródó edényben, sötét, hűvös helyen.
Tippek a sikeres bio petrezselyem termesztéshez
- Használjunk jó minőségű, bio vetőmagot.
- Áztassuk be a magokat ültetés előtt.
- Tartsuk a talajt nedvesen, de ne áztassuk el.
- Rendszeresen trágyázzuk a növényt.
- Gyomláljuk a területet.
- Szedjük folyamatosan a leveleket.
A bio petrezselyem termesztése nem csak egyszerű, de rendkívül hálás feladat is. A friss, ízletes zöldfűszer egész évben rendelkezésünkre áll, és biztosak lehetünk abban, hogy egészséges és vegyszermentes alapanyagot használunk a főzéshez.