Valljuk be, a brokkoli megítélése meglehetősen megosztó. Van, aki imádja, mások viszont ódzkodnak tőle. Pedig ez a zöldség valóságos vitaminbomba, tele van értékes tápanyagokkal. Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnének többet fogyasztani belőle, de valahogy sosem jön össze, akkor ez a recept neked szól! A brokkoli csőben sütve ugyanis egy olyan elkészítési mód, ami még a legválogatósabbakat is meggyőzi. Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes választás egy hétköznapi vacsorára.
Miért pont a brokkoli csőben sütve?
A brokkoli csőben sütve rengeteg előnnyel rendelkezik. Először is, a sütés során a brokkoli íze sokkal kellemesebbé válik. Enyhébb, édeskésebb ízt kap, ami ellensúlyozza a brokkoli tipikus, kissé kesernyés aromáját. Másodszor, a tejszínes, sajtos mártás tökéletesen kiegészíti a brokkolit, krémes és laktató fogást varázsolva belőle. Harmadszor, a brokkoli csőben sütve nagyon sokoldalú. Készítheted egyszerűen, csak brokkolival és mártással, de gazdagíthatod hússal, zöldségekkel, vagy akár tésztával is. Végül, de nem utolsósorban, a látvány is meggyőző. A ropogós, aranybarna sajtos réteg alatt rejtőző, puha brokkoli igazi ünnepi fogásnak tűnik.
A tökéletes brokkoli csőben sütve recept
Íme egy alaprecept, amit kedved szerint variálhatsz:
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli rózsáira szedve
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- 150 g reszelt sajt (pl. cheddar, trappista)
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- Zsemlemorzsa (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütőben 160 fokra).
- Főzd a brokkoli rózsákat sós vízben kb. 5 percig, amíg éppen csak megpuhulnak. Ne főzd túl, mert akkor szétesnek a sütőben!
- Közben készítsd el a besamel mártást. Egy lábasban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet. Pirítsd pár percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Lassan adagold hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be.
- Forrald fel, majd vedd le a tűzről. Add hozzá a reszelt sajt felét, a sót, borsot és a szerecsendiót. Keverd addig, amíg a sajt el nem olvad.
- A leszűrt brokkoli rózsákat tedd egy kivajazott tűzálló tálba.
- Öntsd a brokkolira a sajtos mártást, majd szórd meg a tetejét a maradék sajttal és egy kevés zsemlemorzsával (ha használsz).
- Sütőben kb. 20-25 percig süsd, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
- Tálald forrón.
Tippek és trükkök a tökéletes brokkoli csőben sütéshez
- Brokkoli előkészítése: A brokkolit mindig alaposan mosd meg, és szedd rózsáira. A vastagabb szárakat vágd kisebb darabokra, hogy egyenletesen főjenek meg.
- Előfőzés: Az előfőzés azért fontos, hogy a brokkoli ne legyen túl kemény a sütőben. Ügyelj arra, hogy ne főzd túl, mert akkor szétesik.
- Besamel mártás: A besamel mártás a brokkoli csőben sütve lelke. Ha nem szeretnél hagyományos besamel mártást készíteni, használhatsz tejszínt is. Ebben az esetben kevesebb lisztre lesz szükséged.
- Sajt: A sajt kiválasztása ízlés kérdése. Használhatsz cheddar, trappista, mozzarella, vagy akár füstölt sajtot is. A lényeg, hogy jól olvadjon.
- Fűszerek: A só, bors és szerecsendió alapvető fűszerek a brokkoli csőben sütve receptben, de bátran kísérletezhetsz más fűszerekkel is. Próbáld ki a fokhagymaport, a pirospaprikát, vagy akár a curryt.
- Variációk: A brokkoli csőben sütve receptet számtalan módon variálhatod. Adhatsz hozzá sonkát, csirkemellet, gombát, kukoricát, vagy más zöldségeket is. Készítheted tésztával is, ebben az esetben a tésztát főzd meg előre, és keverd össze a brokkolival és a mártással.
A brokkoli egészségügyi előnyei
A brokkoli nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Gazdag vitaminokban (C-vitamin, K-vitamin, A-vitamin), ásványi anyagokban (kalcium, vas, kálium) és rostokban. A brokkoli rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a sejteket a károsodástól, jót tesz a csontoknak és a bőrnek, valamint segíti az emésztést.
Zárszó
A brokkoli csőben sütve egy fantasztikus étel, ami remekül beilleszthető a mindennapi étrendbe. Próbáld ki a receptet, és győződj meg róla magad, hogy ez a zöldség nem csak egészséges, de nagyon finom is lehet! Jó étvágyat!