Ki gondolná, hogy a brokkoli, ez a sokak által megosztó zöldség, igazi gasztronómiai csodává válhat? A brokkoli gratin pontosan ezt bizonyítja! Ez a klasszikus francia étel egyszerű, mégis nagyszerű, és tökéletes választás egy hideg téli estére, vagy egy ünnepi ebédre. A krémesség, a sajt és a ropogós morzsa kombinációja ellenállhatatlanná teszi ezt az ételt, még a legválogatósabbak számára is.
Mi is az a Brokkoli Gratin?
A gratin egy francia konyhatechnológia, amely során az ételt (általában zöldséget, húst vagy tésztát) szósszal, sajttal és/vagy zsemlemorzsával fedik le, majd sütőben aranybarnára sütik. A brokkoli gratin esetében a főszereplő természetesen a brokkoli, amelyet egy krémes besamel mártásba forgatunk, sajttal megszórjuk, és a sütőben tökéletesre sütünk.
Miért szeretjük a Brokkoli Gratint?
- Egyszerűség: Az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetőek.
- Ízletes: A brokkoli és a krémes mártás kombinációja ellenállhatatlan. A sajt és a morzsa pedig csak hab a tortán!
- Sokoldalú: Fogyasztható köretként, főételként, de akár hidegen is, másnap.
- Egészséges: A brokkoli tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így a gratin egy finom és tápláló étel.
A Tökéletes Brokkoli Gratin Receptje
Íme egy recept, amellyel garantáltan sikert aratsz!
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 750 ml tej
- Só, bors, szerecsendió
- 150 g reszelt sajt (pl. cheddar, gruyere, emmentáli)
- 50 g zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma (opcionális)
Elkészítés:
- A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben kb. 5-7 percig előfőzzük, amíg éppen csak megpuhul. Ne főzzük túl, mert a sütőben még tovább fog készülni!
- Közben elkészítjük a besamel mártást. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
- Lassanként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet. Fontos, hogy ne legyen csomós! Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
- Addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
- Ha szeretjük a fokhagymát, a mártásba reszelhetünk 2 gerezd fokhagymát is.
- A brokkolit lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük.
- A brokkolira öntjük a besamel mártást.
- A tetejére szórjuk a reszelt sajt felét, majd a zsemlemorzsát. A maradék sajttal is megszórjuk.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul.
Tippek és Trükkök
- A brokkoli előfőzése fontos, mert így biztosan megpuhul a sütőben.
- A besamel mártás elkészítése türelmet igényel. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós.
- A sajtot variálhatjuk ízlés szerint. A cheddar élesebb ízt ad, a gruyere pedig krémesebbé teszi.
- A zsemlemorzsa helyett használhatunk pirított kenyérkockákat is.
- A gratinba tehetünk sonkát, gombát vagy más zöldségeket is.
Variációk Brokkoli Gratinra
A brokkoli gratin egy nagyon sokoldalú étel, amelyet könnyedén a saját ízlésünkre formálhatunk. Íme néhány ötlet:
- Sonkás-brokkolis gratin: A brokkoli mellé tegyünk kockára vágott sonkát is.
- Gombás-brokkolis gratin: Pirítsunk le gombát, és azt is keverjük a brokkolihoz.
- Karfiolos-brokkolis gratin: A brokkoli mellé tegyünk karfiolt is.
- Vega gratin: Hús helyett használjunk más zöldségeket, például paprikát, cukkinit vagy padlizsánt.
- Gluténmentes gratin: Használjunk gluténmentes lisztet a besamel mártáshoz, és gluténmentes zsemlemorzsát.
Tálalási Javaslatok
A brokkoli gratin önmagában is kiváló főétel, de köretként is remekül illik sültekhez, halakhoz vagy húsokhoz. Tálalhatjuk friss salátával, kenyérrel vagy egy pohár finom borral.
Készítsétek el a brokkoli gratint, és győződjetek meg róla, hogy ez a francia klasszikus valóban a csőben sült mennyország!