Unod már a bolti, olajban tocsogó chipseket? Vágysz valami egészségesebb, mégis ropogós rágcsálnivalóra? Akkor jó helyen jársz! Bemutatjuk a céklachips air fryerben elkészített változatát, ami nem csak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul, a forró levegős sütőben készült cékla chips garantáltan kevésbé zsíros, így bűntudat nélkül nassolhatsz!
Miért pont cékla chips?
A cékla nem csak egy egyszerű zöldség. Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre:
- Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: Kálium, vas, C-vitamin, folsav – csak néhány a sok közül.
- Javítja a vérkeringést: A cékla nitrát tartalma segíti a vérerek tágulását.
- Növeli az állóképességet: Sportolók előszeretettel fogyasztják, hiszen a cékla segíthet a teljesítmény fokozásában.
- Antioxidáns hatású: Védi a sejteket a káros szabad gyököktől.
- Finom: Igen, a cékla íze megosztó, de a chips formában elkészített változatát még azok is megszeretik, akik egyébként nem rajonganak érte!
A céklachips elkészítése pedig otthon, air fryerben gyerekjáték. Nincs szükség órákig tartó sütésre, és a végeredmény garantáltan ropogós és ízletes lesz.
Hozzávalók a tökéletes cékla chipshez
A siker kulcsa a minőségi alapanyagok és a pontos elkészítés. Íme, amire szükséged lesz:
- 2-3 közepes méretű cékla
- 1-2 evőkanál olívaolaj (vagy más kedvelt olaj)
- Só
- Bors (elhagyható)
- Fűszerek ízlés szerint (pl. fokhagymapor, hagymapor, chili, paprika)
A cékla chips elkészítése lépésről lépésre
- Előkészítés: A céklákat alaposan mosd meg és hámozd meg.
- Szeletelés: A céklákat vágd vékony szeletekre. A legjobb, ha ehhez egy mandolint használsz, így garantáltan egyenletes vastagságúak lesznek a szeletek. Ha nincs mandolinod, próbálj meg a lehető legvékonyabban szeletelni késsel. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz a végeredmény.
- Áztatás (opcionális): Ha szeretnéd, áztasd a céklaszeleteket hideg vízben kb. 30 percig. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, és még ropogósabbá teszi a chipseket. Áztatás után alaposan szárítsd meg a szeleteket papírtörlővel.
- Ízesítés: Tedd a céklaszeleteket egy tálba, locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd, és add hozzá a kívánt fűszereket. Alaposan keverd össze, hogy minden szelet egyenletesen be legyen vonva.
- Sütés air fryerben: Helyezd a céklaszeleteket egy rétegben az air fryer kosarába. Ne zsúfold túl, mert akkor nem fognak megfelelően ropogósra sülni. Ha szükséges, süsd több adagban. Állítsd a hőmérsékletet 180°C-ra, és süsd 8-12 percig, vagy amíg a szélek meg nem barnulnak és a chips ropogós nem lesz. Félidőben érdemes megforgatni a szeleteket, hogy egyenletesen süljenek.
- Hűtés: Vedd ki a kész céklachipset az air fryerből, és hagyd kihűlni egy rácson. Hűlés közben még ropogósabb lesz!
- Tálalás: Fogyaszd azonnal, vagy tárold légmentesen záródó edényben.
Tippek és trükkök a tökéletes cékla chipshez
- Válassz megfelelő céklát: A kisebb, keményebb céklák általában jobbak a chipshez, mert kevesebb bennük a víz.
- A szeletelés a kulcs: A vékony, egyenletes szeletek biztosítják a ropogósságot.
- Ne felejtsd el a szárítást: A nedves céklaszeletek nem fognak megfelelően ropogósra sülni.
- Kísérletezz a fűszerekkel: Bátran próbálj ki különböző fűszereket, hogy megtaláld a kedvencedet. A fokhagymapor, a hagymapor, a chili, a paprika, a rozmaring, a kakukkfű mind remekül passzol a céklához.
- Ne zsúfold túl az air fryert: Ha túl sok szeletet teszel a kosárba, akkor nem fog egyenletesen sülni, és a chips nem lesz elég ropogós.
- Figyeld a sütést: A sütési idő függ az air fryer típusától és a szeletek vastagságától. Érdemes figyelni a chipseket sütés közben, és kivenni őket, amikor már aranybarnák és ropogósak.
Egészséges nasizás bűntudat nélkül
A céklachips air fryerben elkészítve egy remek alternatíva a bolti, olajban sült chipsekhez. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul kevésbé zsíros, így bűntudat nélkül nassolhatsz. Próbáld ki te is, és meglátod, imádni fogod!
Reméljük, ez a recept segített abban, hogy elkészítsd a tökéletes céklachipset az air fryerben. Jó étvágyat!