A cékla egy sokoldalú és tápláló gyökérzöldség, amely nem csak finom, de rengeteg pozitív hatással is van az egészségünkre. Azonban a boltok polcain, piacokon gyakran többféle céklával találkozhatunk, és nem mindig egyértelmű, melyiket mire érdemes használni. Ebben a cikkben áttekintjük a legnépszerűbb céklákat, és adunk néhány tippet a felhasználásukhoz.
Miért érdemes céklát fogyasztani?
Mielőtt rátérnénk a fajtákra, érdemes megemlíteni a cékla jótékony hatásait. A cékla gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitaminok), ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas) és antioxidánsokban. Fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében, a fizikai teljesítmény javításában, és a gyulladások csökkentésében is. Ezenkívül a cékla rosttartalma elősegíti az emésztést.
A legnépszerűbb céklafajták
A cékla fajták között jelentős különbségek lehetnek színben, ízben, textúrában és a növekedési időben. Nézzük a legnépszerűbbeket:
1. Detroit Dark Red
Ez talán a legismertebb és leggyakrabban termesztett céklafajta. Gyorsan nő, sötétvörös színű, édes ízű és puha textúrájú. Univerzálisan felhasználható: nyersen salátákba, főzve, sütve, savanyítva vagy levesekbe is tökéletes.
2. Golden Beet
A sárga cékla, ahogy sokan ismerik. Kevésbé intenzív ízű, mint a vörös változatok, és kevésbé is „földes”. Színe miatt különlegesen mutat salátákban és köretekben. Ha valaki idegenkedik a vörös céklától, ezzel érdemes kezdenie.
3. Chioggia Beet
Ez a cékláfajta a látványáról híres. Keresztmetszetében vörös és fehér csíkok váltakoznak, ami igazán egyedi megjelenést kölcsönöz neki. Íze enyhébb, mint a Detroit Dark Red-nek, és remekül mutat nyersen, vékonyra szeletelve salátákban, mivel a főzés során a csíkok kevésbé lesznek látványosak.
4. Cylindra Beet (Formanova)
Ahogy a neve is mutatja, ez a cékla hengeres formájú. Ennek a formának köszönhetően könnyen szeletelhető és hámozható. Íze édes és finom, és tökéletes savanyításra, mivel egyenletes szeleteket lehet belőle készíteni.
5. Bull’s Blood Beet
Ez a fajta nem csak a gyökeréről, hanem a leveleiről is híres. A levelek mély bordó színűek, és salátákba vagy főzve spenóthoz hasonlóan felhasználhatók. A gyökér maga is vörös, és édes, földes ízű.
Hogyan válasszunk céklát?
A cékla kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy a gumók kemények, sima felületűek és ne legyenek sérültek. A levelek frissek és élénk zöldek legyenek (ha vannak). A méret nem feltétlenül befolyásolja a minőséget, de a nagyobb gumók néha rostosabbak lehetnek.
Felhasználási tippek a különböző fajtákhoz
- Detroit Dark Red: Sokoldalúan felhasználható, levesekbe, savanyúságokba, salátákba és sült céklának is kiváló.
- Golden Beet: Salátákba nyersen, köretnek sütve vagy főzve. Enyhe íze miatt jól kombinálható más zöldségekkel.
- Chioggia Beet: Salátákba vékonyra szeletelve nyersen, vagy párolva köretnek.
- Cylindra Beet: Savanyúságnak ideális, de főzve és sütve is finom.
- Bull’s Blood Beet: A gyökerét a többi céklához hasonlóan használhatjuk fel, a leveleit pedig salátákba vagy főzelékbe tehetjük.
Céklás receptek inspiráció
A cékla felhasználása szinte határtalan. Készíthetünk belőle krémlevest, salátát (pl. kecskesajttal és dióval), sült céklát fokhagymával és rozmaringgal, vagy akár céklás csokoládétortát is! Ne féljünk kísérletezni!
Összegzés
A cékla egy igazi superfood, amely ráadásul nagyon finom is. A különböző fajták különböző ízeket és textúrákat kínálnak, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Kísérletezzünk bátran a receptekkel, és élvezzük a cékla jótékony hatásait!