A cékla egy igazi superfood! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ráadásul nagyon sokoldalú: készíthetünk belőle levest, salátát, köretet, sőt, még desszertet is! De a legtöbbünknek az első kérdés, ami felmerül: hogyan kell a céklát megfőzni úgy, hogy tökéletesen puha és ízletes legyen?
A Cékla Kiválasztása
Mielőtt belefognánk a főzésbe, fontos, hogy jó minőségű céklát válasszunk. Keressünk kemény, sima héjú, élénk színű példányokat. Ha a cékla levelei is rajta vannak, azok legyenek frissek és üdék. A kisebb céklák általában édesebbek és hamarabb megfőnek, mint a nagyobbak.
A Főzés Előkészítése
A céklát alaposan meg kell mosni, eltávolítva róla a földet és a szennyeződéseket. Nem kell meghámozni a főzés előtt, sőt, a héja segít megőrizni a színét és a tápanyagait. A gyökereket és a szárakat viszont vágjuk le, de hagyjunk kb. 2-3 cm-t a szárból, hogy főzés közben ne szivárogjon ki a lé.
A Főzés Módszerei
Többféle módszer létezik a cékla főzésére, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
Főzés Forró Vízben
Ez a legelterjedtebb módszer. Helyezzük a megtisztított céklát egy nagy edénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Adjunk hozzá egy csipet sót (opcionális). Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük puhára. A főzési idő a cékla méretétől függ, általában 30-60 percig tart. A puhaságot egy villával ellenőrizhetjük: ha könnyen átszalad rajta, akkor kész.
Tipp: Adhatunk a főzővízhez egy kevés ecetet vagy citromlevet, ez segít megőrizni a cékla élénk színét.
Sütőben Sütés
A sütőben sütés egy másik nagyszerű módszer, ami intenzívebb ízt eredményez. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A céklát csomagoljuk alufóliába (egyesével vagy együtt), és tegyük egy tepsire. Süssük 45-75 percig, amíg puha nem lesz. A fólia megakadályozza, hogy a cékla kiszáradjon.
Mikrohullámú Sütőben Főzés
Ha gyorsan szeretnénk céklát főzni, a mikrohullámú sütő is jó megoldás lehet. Szúrjuk meg a céklát néhány helyen villával, majd tegyük egy mikrohullámú sütőben használható edénybe, és adjunk hozzá egy kevés vizet (kb. 2 evőkanál). Fedjük le az edényt, és főzzük a legmagasabb fokozaton 8-15 percig, a cékla méretétől függően. Időnként ellenőrizzük a puhaságát.
Nyomástartó Edényben Főzés
A nyomástartó edény (pl. kuktában) nagymértékben lerövidíti a főzési időt. Helyezzük a céklát a nyomástartó edénybe, adjunk hozzá kb. 1 csésze vizet, és zárjuk le. Főzzük a gyártó utasításai szerint, általában 15-25 percig. A főzés után engedjük ki a nyomást, és ellenőrizzük a puhaságát.
A Héj Eltávolítása
Amikor a cékla megfőtt, hűtsük le annyira, hogy meg tudjuk fogni. A héját könnyen el tudjuk távolítani, ha dörzsöljük egy papírtörlővel vagy késsel óvatosan lehúzzuk.
Fontos: A cékla leve nagyon erősen színez, ezért használjunk kesztyűt, ha nem szeretnénk, hogy a kezünk piros legyen.
A Tökéletes Állag Titka
A tökéletesen puha cékla titka a megfelelő főzési idő. Ne főzzük túl, mert akkor szétesik és elveszti az ízét. Ellenőrizzük a puhaságát rendszeresen egy villával. Ha könnyen átszalad rajta, akkor kész.
Felhasználási Javaslatok
A megfőtt céklát sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle:
- Céklalevest (pl. borscsot)
- Céklasalátát (pl. kecskesajttal és dióval)
- Céklás humuszt
- Céklachipset
- Céklás süteményt (pl. csokitortát)
Kreativitásunknak semmi sem szab határt! A lényeg, hogy élvezzük a cékla ízét és jótékony hatásait!
Tárolás
A megfőtt céklát hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben 3-5 napig tárolhatjuk.
Összegzés
A cékla főzése nem bonyolult, csak néhány trükköt kell betartanunk ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A megfelelő módszer kiválasztásával és a főzési idő figyelésével garantáltan puha és ízletes céklát varázsolhatunk az asztalra!