A cékla, ez a mélyvörös gyökérzöldség, nem csak színpompás, de tele van tápanyagokkal is. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Sokan idegenkednek tőle, pedig a megfelelő elkészítési móddal igazi ínyencséggé varázsolható. Ebben a cikkben bemutatunk néhány cékla receptet, amiket neked is ki kell próbálnod, hogy felfedezd ezt a csodálatos zöldséget!
Miért érdemes céklát fogyasztani?
Mielőtt belemerülnénk a receptekbe, nézzük meg, miért is olyan jó a cékla:
- Magas vastartalom: Segít a vérszegénység megelőzésében.
- Antioxidánsokban gazdag: Védi a sejteket a káros szabad gyököktől.
- Javítja a vérnyomást: A benne található nitrátok segítenek az erek ellazításában.
- Serkenti a sportteljesítményt: Növeli az állóképességet.
- Jó rostforrás: Segíti az emésztést.
Első lépés: A cékla előkészítése
A cékla elkészítésének első lépése a tisztítás és a főzés/sütés. Főzéshez alaposan mossuk meg a céklát, de ne hámozzuk meg, mert a héja segít megőrizni a színét és tápanyagtartalmát. Forrásban lévő, sós vízben főzzük puhára (kb. 45-60 perc, mérettől függően). A sütéshez szintén mossuk meg, tekerjük alufóliába, és 180°C-on süssük puhára (kb. 1-1,5 óra). Mindkét esetben hagyjuk kihűlni, mielőtt meghámozzuk. Tipp: A héját könnyebben eltávolíthatjuk, ha hideg vízbe tesszük a megfőtt céklát.
Cékla receptek, amiket ki kell próbálnod
1. Klasszikus Cékla Saláta
Ez a recept egy igazi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és tökéletes köret vagy akár önálló fogás is.
Hozzávalók:
- 4 db főtt cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A céklát és a vöröshagymát vágjuk vékony szeletekre.
- Keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót és a borsot.
- Öntsük a dresszinget a céklára és a hagymára, majd alaposan keverjük össze.
- Hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
2. Cékla Krémleves
A cékla krémleves egy igazi ínyencség, ami hidegen és melegen is finom. A gyönyörű színe és az édes íze garantáltan levesz mindenkit a lábáról.
Hozzávalók:
- 500g főtt cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd pároljuk meg olívaolajon.
- Adjuk hozzá a felkockázott céklát, és pirítsuk még pár percig.
- Öntsük fel a zöldséglevessel, és forraljuk fel.
- Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük.
- Ízesítsük sóval, borssal, és ha szeretnénk, adjuk hozzá a tejszínt.
- Tálaljuk pirított kenyérkockákkal vagy egy kanál tejföllel.
3. Cékla Burger
A cékla burger egy nagyszerű alternatíva a húsos burgereknek. Tele van tápanyagokkal, és nagyon finom!
Hozzávalók:
- 2 db főtt cékla
- 100g főtt quinoa
- 50g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fűszerek (pl. kömény, koriander, pirospaprika)
- Olívaolaj
Elkészítés:
- A céklát reszeljük le, a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- Keverjük össze a reszelt céklát, a quinoát, a zsemlemorzsát, a tojást, a hagymát és a fokhagymát.
- Ízesítsük fűszerekkel.
- Formázzunk belőle burgerpogácsákat.
- Süssük meg serpenyőben olívaolajon, vagy süssük sütőben 180°C-on.
- Tálaljuk burgerzsemlében salátával, paradicsommal és a kedvenc szószainkkal.
4. Sült Cékla Chips
A sült cékla chips egy egészséges és finom snack, ami tökéletes a TV elé.
Hozzávalók:
- 2 db nyers cékla
- Olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Fűszerek (pl. fokhagymapor, paprikapor)
Elkészítés:
- A céklát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre (pl. mandolinnal).
- Keverjük össze az olívaolajat, a sót, a borsot és a fűszereket.
- Kenjük be a céklakarikákat a fűszeres olajjal.
- Terítsük el őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süssük 180°C-on kb. 15-20 percig, vagy amíg ropogósak nem lesznek.
5. Cékla Smoothie
A cékla smoothie egy gyors és tápláló reggeli vagy uzsonna.
Hozzávalók:
- 1/2 főtt cékla
- 1/2 banán
- 1/2 csésze bogyós gyümölcs (pl. áfonya, málna)
- 1/2 csésze tej (vagy növényi tej)
- 1 evőkanál chia mag
Elkészítés:
- Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe.
- Turmixoljuk simára.
- Tálaljuk azonnal.
Ötletek a kreatív felhasználáshoz
A céklát nem csak a fent említett receptekben használhatjuk fel. Íme néhány további ötlet:
- Cékla pesto: Készítsünk pesto-t cékla, dió, fokhagyma és parmezán felhasználásával.
- Cékla hummus: A klasszikus hummusz receptbe keverjünk főtt céklát.
- Cékla muffin: Reszelt céklát adhatunk a muffin tésztájához.
- Cékla lé: Készítsünk friss céklalét.
Reméljük, hogy ez a cikk inspirált arra, hogy te is kipróbáld a céklát! Kísérletezz bátran, és fedezd fel a saját kedvenc cékla receptjeidet!