A céklasaláta egy igazi jolly joker a konyhában. Egyszerre lehet egyszerű, gyorsan elkészíthető köret, de akár egy ínycsiklandó, különleges előétel vagy főétel is. Ráadásul a cékla, mint alapanyag, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így a salátánk nemcsak finom, hanem egészséges is!
Miért érdemes céklát fogyasztani?
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, nézzük meg röviden, miért is olyan nagyszerű a cékla. Ez a gyökérzöldség tele van antioxidánsokkal, rostokkal, folsavval, káliummal és vasal. A cékla segíthet a vérnyomás csökkentésében, a sportteljesítmény javításában, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Sőt, a benne lévő betain hozzájárul a máj egészségéhez is.
Az egyszerű, nagyszerű klasszikus
Kezdjük a legegyszerűbb, nagymamáink által is jól ismert változattal. Ez a klasszikus céklasaláta általában főtt céklából, ecetből (vagy citromléből), cukorból és sóból áll. Néha egy kis borsot is szoktak hozzáadni. Ennek a salátának a titka az arányok eltalálása. Kísérletezzünk bátran, amíg megtaláljuk a számunkra tökéletes ízkombinációt!
Hozzávalók:
- 500g főtt cékla
- 2 evőkanál ecet (vagy citromlé)
- 1-2 teáskanál cukor
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A főtt céklát reszeljük le vagy vágjuk apró kockákra.
- Keverjük össze az ecettel (vagy citromlével), cukorral, sóval és borssal.
- Hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Egy kis csavar a klasszikuson: tormás céklasaláta
Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a klasszikus céklasalátát, adjunk hozzá reszelt tormát! A torma pikáns íze remekül kiegészíti a cékla édességét. Ehhez a változathoz használhatunk friss tormát, de a bolti, üveges torma is tökéletesen megfelel.
Tipp: Ha a torma túl erősnek bizonyulna, keverjünk hozzá egy kis tejfölt vagy joghurtot.
Céklasaláta dióval és kecskesajttal: az elegáns változat
Ez a céklasaláta már egy kicsit kifinomultabb, és tökéletes választás egy ünnepi vacsorához vagy egy baráti összejövetelhez. A dió roppanós textúrája és a kecskesajt krémes, sós íze tökéletesen harmonizál a cékla édességével.
Hozzávalók:
- 500g sült vagy főtt cékla
- 100g kecskesajt
- 50g dió (pirítva)
- Rukkola (vagy más saláta)
- Balzsamecetkrém
- Olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A céklát vágjuk kockákra vagy szeletekre.
- A rukkolát mossuk meg és szárítsuk le.
- Egy tálban keverjük össze a céklát, a rukkolát, a kecskesajtot és a diót.
- Locsoljuk meg olívaolajjal és balzsamecetkrémmel, majd fűszerezzük sóval és borssal.
Céklasaláta almával és tormás öntettel
Ez a frissítő céklasaláta az alma savanykás ízével és a tormás öntettel igazán különleges. A ropogós alma remekül kiegészíti a cékla puha textúráját. Kiváló választás könnyű ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók:
- 500g főtt cékla
- 2 db alma
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 1-2 teáskanál torma
- Citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A céklát és az almát vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra.
- Egy tálban keverjük össze a tejfölt, a majonézt, a tormát és egy kevés citromlevet.
- Fűszerezzük sóval és borssal.
- Öntsük az öntetet a céklára és az almára, majd keverjük össze.
- Hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek és trükkök a tökéletes céklasalátához
- A céklát süthetjük is főzés helyett. A sült cékla íze intenzívebb és édesebb.
- Ha nincs időnk főzni a céklát, használhatunk előre főtt, vákuumcsomagolt céklát is.
- A céklasaláta jól záródó edényben a hűtőben 2-3 napig tárolható.
- Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel! A kömény, a koriander és a gyömbér is remekül illik a céklához.
- A céklasalátát tálalhatjuk pirítóssal, hússal vagy halételek mellé.
Reméljük, hogy ez a cikk inspirációt adott a céklasaláta készítéshez. Jó étvágyat!