A forró nyári napokon nincs is jobb, mint egy hűsítő édesség. A citromfű fagylalt és sorbet pedig nem csak frissítő, de különleges ízvilágával is elvarázsol. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért érdemes citromfűvel készíteni ezeket a finomságokat, hogyan termesztheted a saját citromfüvedet, és megosztunk néhány bevált receptet is.
Miért a citromfű?
A citromfű (Melissa officinalis) egy évelő növény, melynek levelei citromos illatot árasztanak. Nem csak illata kellemes, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. A citromfű nyugtató, stresszoldó, vírusellenes és antibakteriális hatású. Emellett könnyen termeszthető, akár a kertben, akár egy cserépben az erkélyen. A citromfű íze remekül passzol a fagylalthoz és sorbethez, különleges, frissítő aromát kölcsönözve neki.
A citromfű termesztése otthon
Ha szeretnél friss citromfűvet használni a fagylaltjaidhoz és sorbetjeidhez, a legjobb, ha magad termeszted. A citromfű magról vethető tavasszal, vagy dugványozással is szaporítható. Szereti a napos vagy félárnyékos helyet, és a jó vízelvezetésű talajt. Fontos rendszeresen öntözni, de ne hagyd, hogy a talaj vizes legyen. A leveleket folyamatosan szedheted, így a növény bokrosabb lesz. A virágokat érdemes eltávolítani, hogy a növény a levelek növekedésére koncentráljon.
Citromfű fagylalt recept
Ez a recept egy krémes, ízletes citromfű fagylalt elkészítéséhez ad útmutatót.
Hozzávalók:
- 2 csésze tejszín
- 1 csésze tej
- ¾ csésze cukor
- 4 tojássárgája
- 1 csokor friss citromfű levél
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés:
- A tejszínt, a tejet és a cukrot egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a citromfű leveleket, és lassú tűzön felforraljuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és lefedve 30 percig állni hagyjuk, hogy a citromfű íze átjárja a tejszínt.
- A tojássárgáját egy tálban habosra verjük.
- A tejszínes keveréket leszűrjük, eltávolítva a citromfű leveleket. Lassan, folyamatos keverés mellett a tojássárgájához csurgatjuk a meleg tejszínt.
- Az így kapott keveréket visszatesszük a lábasba, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5-10 perc). Fontos, hogy ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódhat!
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vanília kivonatot (ha használunk), és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt keveréket legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
- A hűtött keveréket fagylaltgépben készítjük el a gép használati útmutatója szerint. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a keveréket fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
Citromfű sorbet recept
Ez a recept egy frissítő és könnyű citromfű sorbet elkészítéséhez ad útmutatót.
Hozzávalók:
- 1 csésze víz
- ¾ csésze cukor
- 1 csokor friss citromfű levél
- ½ csésze friss citromlé
Elkészítés:
- A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a citromfű leveleket, és lassú tűzön felforraljuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és lefedve 30 percig állni hagyjuk, hogy a citromfű íze átjárja a vizet.
- A keveréket leszűrjük, eltávolítva a citromfű leveleket. Hozzáadjuk a citromlevet, és elkeverjük.
- A keveréket hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt keveréket legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
- A hűtött keveréket fagylaltgépben készítjük el a gép használati útmutatója szerint. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a keveréket fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
Tippek és trükkök
- A citromfű ízét fokozhatod, ha a leveleket felhasználás előtt enyhén megdörzsölöd.
- A fagylalthoz és sorbethez használhatsz szárított citromfüvet is, de a friss levelekkel készült változat íze intenzívebb.
- Kísérletezz más gyógynövényekkel is, például mentával vagy bazsalikommal.
- A fagylaltot és sorbetet tálalhatod friss gyümölcsökkel, csokoládé szósszal vagy aprított dióval.
- A fagylalt készítés során a legfontosabb a türelem. Ne siettesd a hűtési és fagyasztási folyamatot, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
A citromfű fagylalt és sorbet elkészítése nem csak finom, de szórakoztató is. Próbáld ki a receptjeinket, és élvezd a frissítő ízeket a nyári napokon!
Jó étvágyat!