Ki ne szeretné a rakott krumplit? Ez a klasszikus, laktató étel szinte minden családban megtalálható, és rengeteg variációja létezik. Most egy olyan receptet mutatunk be, ami egy kis csavart visz a megszokott ízekbe: a cukkinit!
Miért pont cukkini?
Elsőre furcsán hangozhat, de a cukkini remekül illik a rakott krumplihoz. Krémes állagot ad, enyhíti a nehézségét, ráadásul tele van vitaminokkal és rostokkal. Tökéletes megoldás, ha szeretnénk egy kicsit egészségesebbé tenni ezt a fogást, vagy ha épp bőséges a termés a kertünkben.
A cukkini íze semleges, így nem fogja elnyomni a többi hozzávaló aromáját. Éppen ellenkezőleg, finoman kiegészíti a krumpli, a tojás és a kolbász ízét. Ráadásul szinte észrevétlen marad a válogatós gyerekek számára is!
A recept
Ez a recept a klasszikus rakott krumpli elkészítési módját követi, csak épp hozzáadunk egy kis cukkinit. Nézzük is, mire lesz szükségünk:
- 1 kg krumpli
- 2 közepes méretű cukkini
- 20 dkg kolbász (vagy füstölt szalonna)
- 6 db tojás
- 2 dl tejföl
- 15 dkg sajt (pl. trappista)
- Só, bors, pirospaprika
- Zsiradék a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A krumplit héjában megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat is keményre főzzük.
- Közben a cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Enyhén megsózzuk, és hagyjuk állni kb. 10 percig, hogy levet engedjen. Ezután alaposan kinyomkodjuk a felesleges vizet.
- A kolbászt (vagy szalonnát) felkarikázzuk.
- A kihűlt krumplit és tojásokat megpucoljuk, és karikákra vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy tepsit kikenünk zsiradékkal.
- Elkezdjük a rétegezést: egy sor krumpli, egy sor cukkini, egy sor kolbász (vagy szalonna), egy sor tojás. Sózzuk, borsozzuk, és enyhén megszórjuk pirospaprikával. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére krumpli kerüljön.
- A tejfölt elkeverjük egy kevés sóval, és egyenletesen eloszlatjuk a rakott krumpli tetején.
- Megszórjuk reszelt sajttal, és betesszük az előmelegített sütőbe.
- Kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippek és trükkök
- A cukkinit ne hagyjuk ki a kinyomkodást, mert különben túl vizes lesz a rakott krumpli.
- Ha szeretjük a fokhagymát, egy gerezd aprított fokhagymát is keverhetünk a cukkinihez.
- A kolbász helyett használhatunk füstölt húst, sonkát, vagy akár vegán alternatívákat is.
- A tejfölt helyettesíthetjük krémes növényi tejföllel, ha vegán változatot szeretnénk készíteni.
- A sajt mennyiségével bátran kísérletezhetünk. Akik szeretik a sajtosabb ízeket, azok bátran tegyenek rá többet!
Élvezd a végeredményt!
Ez a cukkinivel turbózott rakott krumpli garantáltan sikert arat majd a családban. Kínálhatjuk önmagában, vagy savanyúsággal, salátával. Jó étvágyat!
A rakott krumpli variációi
A rakott krumpli egy nagyon hálás étel, hiszen rengeteg módon variálható. A cukkini mellett más zöldségeket is kipróbálhatunk, mint például padlizsánt, gombát, vagy akár brokkolit. A húsos vonalon is kísérletezhetünk különböző húsfajtákkal, kolbászokkal, de akár füstölt halat is használhatunk. A lényeg, hogy bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat, és találjuk meg a saját kedvenc rakott krumpli receptünket!