Képzeld el, ahogy egy meleg nyári nap végén, a kertedben ülve, egy szelet cukkini galette-et majszolsz. Az omlós tészta, a friss, édes cukkini és a sós sajt tökéletes harmóniája… Ez nem egy álom, ez a valóság, ha elkészíted ezt a rusztikus francia pitét! A galette egy egyszerű, mégis elegáns étel, ami tökéletes választás vendégváráshoz, de akár egy hétköznapi vacsora feldobására is.
Mi az a Galette?
A galette egy francia eredetű, nyílt pite, ami annyit tesz, hogy a töltelék a tésztán helyezkedik el, és a széleket egyszerűen visszahajtogatjuk. Nincs szükség speciális piteformára, így a készítése rendkívül egyszerű és gyors. A cukkini galette pedig a nyári időszak tökéletes felhasználási módja a rengeteg termő cukkinitöknek.
A Tökéletes Cukkini Galette Recept
Lássuk, hogyan készítheted el ezt a csodálatos pitét otthon!
Hozzávalók:
A Tésztához:
- 1 1/4 csésze liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze hideg vaj, kockára vágva
- 1/4 csésze jeges víz
A Töltelékhez:
- 2 közepes méretű cukkini, vékonyra szeletelve
- 1/2 csésze reszelt parmezán sajt (vagy más kemény sajt)
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss bazsalikom a díszítéshez (opcionális)
A Kenéshez:
- 1 tojás, felverve
Elkészítés:
A Tészta Készítése:
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
- Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a liszttel, amíg morzsás állagot nem kapsz. Ezt megteheted kézzel vagy egy konyhai robotgéppel.
- Lassan adagold hozzá a jeges vizet, és gyúrj belőle egy sima tésztát. Ne dolgozd túl!
- Csomagold be a tésztát folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
A Töltelék Előkészítése:
- Egy serpenyőben hevíts olívaolajat közepes lángon.
- Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd néhány másodpercig, amíg illatos nem lesz.
- Add hozzá a cukkini szeleteket, és párold puhára, kb. 5-7 percig.
- Ízesítsd sóval és borssal.
A Galette Összeállítása:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy kb. 30 cm átmérőjű körré.
- Helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Szórd meg a tésztát a reszelt parmezán sajttal.
- Oszlasd el a párolt cukkinit a sajton.
- Hajtsd vissza a tészta széleit a töltelékre, és nyomkodd meg kissé.
- Kend meg a tészta széleit felvert tojással.
- Süsd a galette-et kb. 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
- Hagyd hűlni néhány percig, mielőtt szeleteled és tálalod.
- Díszítsd friss bazsalikommal (opcionális).
Tippek és Trükkök a Tökéletes Galette-hez
- Használj jó minőségű vajat a tésztához, hogy az omlós és ízletes legyen.
- A jeges víz segít abban, hogy a tészta ne melegedjen fel túlságosan gyúrás közben, így könnyebb lesz vele dolgozni.
- Ne töltsd túl a galette-et, mert a tészta elázhat.
- Kísérletezz bátran a töltelékkel! Használhatsz más zöldségeket, sajtokat vagy fűszereket is. Például ricottával és citromhéjjal is nagyon finom!
- Ha szeretnéd, a cukkinit reszelve is használhatod, ebben az esetben a felesleges nedvességet nyomkodd ki belőle.
- A galette akár előre is elkészíthető, és sütés előtt hűtőben tárolható.
Miért Szeretjük a Cukkini Galette-et?
A cukkini galette nem csupán finom, hanem rendkívül sokoldalú is. Tökéletes választás reggelire, ebédre vagy vacsorára, de akár egy könnyű snackként is fogyaszthatod. Ráadásul a rusztikus megjelenése igazán elbűvölő, így biztosan sikert aratsz vele a vendégeid körében. A francia pite egyszerűsége és nagyszerű íze garantálja, hogy hamar a kedvenceddé válik!
Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a nyár ízeit ebben a fantasztikus, rusztikus pitában! Jó étvágyat!