Szereted a különleges ízeket? Unod a megszokott rántott dolgokat? Akkor ez a recept neked szól! A füstölt sajttal töltött karalábé rántva egy igazi ínyencség, ami garantáltan feldobja a hétköznapokat. Elsőre talán furcsán hangzik, de hidd el, a karalábé enyhe édessége és a füstölt sajt sós, aromás íze tökéletesen kiegészítik egymást, a ropogós panír pedig az egésznek a koronája.
Miért érdemes kipróbálni?
Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy a karalábét csak levesbe főzzük, vagy nyersen rágcsáljuk. Pedig ez a zöldség sokkal többre képes! A karalábé magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A füstölt sajt pedig nem csak finom, hanem kalciumot is tartalmaz, ami a csontok egészségéhez elengedhetetlen.
Ez a recept nem csak finom, hanem viszonylag egyszerűen elkészíthető is. Nem igényel különleges szakértelmet, így akár kezdő szakácsok is bátran belevághatnak. Ráadásul a végeredmény annyira mutatós, hogy akár egy vendégváró vacsorára is tökéletes választás.
Hozzávalók
- 2 közepes méretű karalábé
- Kb. 15 dkg füstölt sajt (pl. parenyica, trappista)
- 2 tojás
- Liszt
- Zsemlemorzsa
- Só
- Bors
- Olaj a sütéshez
Elkészítés
- A karalábét meghámozzuk és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket óvatosan, egy késsel vagy kiskanállal bevágjuk úgy, hogy zsebeket alakítsunk ki.
- A füstölt sajtot kb. akkora kockákra vágjuk, hogy beleférjenek a karalábé zsebeibe.
- A karalábé zsebeket megtöltjük a füstölt sajttal. Ügyeljünk arra, hogy ne tömjük túl, mert akkor a sajt kifolyhat sütés közben.
- A tojásokat felverjük egy csipet sóval és borssal.
- A töltött karalábé szeleteket először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Fontos, hogy a panír mindenhol egyenletesen fedje a karalábét.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk. Amikor az olaj forró, óvatosan belehelyezzük a panírozott karalábé szeleteket.
- Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a sajt belül megolvadjon, de a karalábé ne égjen meg.
- A kész rántott karalábét papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívjuk.
Tippek és trükkök
- A karalábét előfőzhetjük enyhén sós vízben néhány percig, hogy puhább legyen. Ebben az esetben rövidebb ideig kell sütni.
- A zsemlemorzsába keverhetünk reszelt parmezánt vagy más kemény sajtot, hogy még ízletesebb legyen a panír.
- A töltelékhez használhatunk másféle sajtot is, például camembert-t vagy brie-t.
- Tálalhatjuk rizzsel, krumplipürével, vagy akár friss salátával is.
- A rántott karalábé mellé kínálhatunk tartármártást vagy fokhagymás tejfölt.
Variációk
Ez a recept rengeteg lehetőséget kínál a variációra. Próbáld ki a következőket:
- Sonkával töltött karalábé: A füstölt sajt mellé vagy helyett használhatsz apróra vágott sonkát.
- Gombával töltött karalábé: A karalábé zsebeibe gombás ragut tehetsz.
- Vegetáriánus változat: A füstölt sajt helyett használhatsz növényi sajtot vagy tofu krémet.
Végszó
A füstölt sajttal töltött karalábé rántva egy igazi gasztronómiai kaland, ami garantáltan elnyeri a tetszésed. Készítsd el te is, és lepd meg a családodat vagy a barátaidat ezzel a különleges és finom étellel! Jó étvágyat!