A gombapaprikás. Már a szó hallatán is érzem nagymamám konyhájának illatát. Az a gazdag, krémes, ízletes étel, ami mindig mosolyt csalt az arcomra. Sokféle gombapaprikást ettem már életemben, de az övé valahogy mindig is különlegesebb volt. Ez a recept nem csak egy étel elkészítésének módja, hanem egy emlék, egy szeretetnyelv, amit szeretnék veletek megosztani.
Miért épp a nagymamám gombapaprikása a tökéletes?
Talán azért, mert nagymamám minden ételébe a szívét-lelkét tette. Talán azért, mert a legfrissebb alapanyagokat használta, a piacon válogatva a legszebb gombákat és paprikákat. Vagy talán azért, mert a titkos hozzávaló a türelem volt, ami lehetővé tette, hogy az ízek igazán összeérjenek. Bármi is legyen az oka, ez a gombapaprikás recept egy örökség, amit szeretnék továbbadni.
A hozzávalók: A tökéletes alapok
A jó gombapaprikás titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Ne spóroljunk a gombával, válasszunk friss, illatos darabokat. A hagyma legyen édes, a paprika lédús, a tejföl pedig zsíros és krémes.
- 1 kg friss gomba (campion, csiperke, vagy vegyesen)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál étolaj vagy zsír
- 2 evőkanál édesnemes paprika
- 1 teáskanál csípős paprika (opcionális)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- 2 dl víz vagy alaplé
- 2 dl tejföl (20%-os vagy zsírosabb)
- 1 evőkanál liszt
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
A recept: Lépésről lépésre
Követve ezeket a lépéseket, te is elkészítheted a nagymamám féle tökéletes gombapaprikást:
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk (ha nagyobbak, negyedeljük).
- Egy nagy lábosban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat vagy zsírt. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és további fél percig pirítjuk.
- Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk az édesnemes paprikával és a csípős paprikával (ha használunk). Alaposan elkeverjük, hogy ne égjen meg a paprika.
- Hozzáadjuk a szeletelt gombát, a köményt és a majoránnát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Felöntjük a vízzel vagy alaplével, és közepes lángon, fedő alatt főzzük, amíg a gomba megpuhul (kb. 20-30 perc). Időnként megkeverjük, hogy ne égjen le.
- Amikor a gomba megpuhult, a tejfölt elkeverjük a liszttel, és egy kevés forró lével hőkiegyenlítjük. Ezt követően óvatosan a paprikáshoz keverjük.
- Visszatesszük a tűzre, és forraljuk fel. Folyamatosan kevergetjük, amíg a szósz besűrűsödik (kb. 5-10 perc).
- Levesszük a tűzről, és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tálalási javaslatok és tippek
A gombapaprikás a legfinomabb nokedlivel, tarhonyával vagy galuskával tálalva. De akár rizzsel vagy kenyérrel is fogyasztható. Ne felejtsük el a savanyú uborkát vagy a csalamádét, ami remekül kiegészíti az étel ízét.
Néhány tipp a tökéletes végeredményhez:
- Ha szeretjük a sűrűbb paprikást, a tejfölös habarást sűríthetjük több liszttel.
- A csípős paprika helyett használhatunk erős pistát is.
- A gombát párolás előtt megpiríthatjuk külön serpenyőben, így még intenzívebb ízt kapunk.
- Ha nincs otthon alaplé, használhatunk víz helyett gombakockát is.
- A tejfölt csak a legvégén adjuk hozzá, különben kicsapódhat.
A gombapaprikás: Több, mint egy étel
A nagymamám gombapaprikása nem csupán egy finom étel, hanem egy emlék, egy érzés. Remélem, hogy ezzel a recepttel te is megidézheted a gyerekkorod ízeit, és alkothatsz új emlékeket a szeretteiddel. Jó étvágyat!