Ki ne emlékezne a nagyi vagy a menza kínálatából a gombás melegszendvicskrémre? Ez a nosztalgikus ízvilág, ami a puha kenyér, a krémes állag és a gazdag gombaaromák tökéletes harmóniájából születik, ma is legalább annyira népszerű, mint régen. Sőt, talán még jobban, hiszen most mi, a felnőttek is elkészíthetjük otthon, a saját ízlésünk szerint finomítva.
Miért pont a gombás melegszendvicskrém?
A válasz egyszerű: mert isteni! De ennél azért többről van szó. A gombás melegszendvicskrém a tökéletes komfortétel. Gyorsan elkészíthető, kevés alapanyag szükséges hozzá, és garantáltan mosolyt csal az arcunkra. Ráadásul remekül variálható, így mindenki megtalálhatja a saját, tökéletes verzióját. Lehet pikánsabb, krémesebb, vagy épp zöldségekkel gazdagított – a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
A tökéletes gombás melegszendvicskrém receptje
Lássuk, hogyan készül a klasszikus gombás melegszendvicskrém, amit aztán kedvedre alakíthatsz:
Hozzávalók:
- 500 g friss gomba (campion, csiperke vagy a kettő keveréke a legjobb)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- Só, bors ízlés szerint
- Szerecsendió (csipetnyi)
- Petrezselyemzöld (apróra vágva)
- 10-12 szelet kenyér
- Reszelt sajt (trappista, mozzarella vagy cheddar)
Elkészítés:
- A gombát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is finomra aprítjuk.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és megdinszteljük rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Addig pároljuk, amíg a gomba levet nem enged, és megpuhul.
- Rászórjuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg egyenletes nem lesz. Fontos, hogy ne égjen meg a liszt!
- Apránként hozzáöntjük a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon. Addig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A végén hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- A kenyérszeleteket megkenjük a gombás krémmel, megszórjuk reszelt sajttal, és tepsibe rakjuk.
- Előmelegített sütőben (180°C) addig sütjük, amíg a sajt megolvad és aranybarnára nem pirul.
- Melegen tálaljuk, friss salátával kínálhatjuk.
Variációk a klasszikus receptre
Mint említettem, a gombás melegszendvicskrém remekül variálható. Íme néhány ötlet:
- Pikáns változat: Adhatunk a krémhez egy kevés csípős paprikát vagy chiliport.
- Krémesebb változat: A tej helyett használhatunk tejszínt, vagy adhatunk a krémhez egy kanál mascarponét.
- Zöldséges változat: A gomba mellé adhatunk apróra vágott paprikát, cukkinit vagy spenótot.
- Húsos változat: A krémhez adhatunk apróra vágott sonkát vagy bacon szalonnát.
- Vegetáriánus változat: A vaj helyett használhatunk olívaolajat, a tej helyett pedig növényi tejet.
Tippek és trükkök a tökéletes gombás melegszendvicskrémhez
- A gomba minősége kulcsfontosságú! Használjunk friss, kemény húsú gombát.
- A krémet készíthetjük előző nap is, így még intenzívebbek lesznek az ízek.
- A kenyeret piríthatjuk meg előre, mielőtt megkenjük a krémmel. Így ropogósabb lesz a végeredmény.
- A sajtot a sütés végén szórjuk rá, hogy ne égjen meg.
- Kínálhatjuk magában, salátával, savanyúsággal vagy akár egy pohár borral is.
A gombás melegszendvicskrém: Több, mint egy recept
A gombás melegszendvicskrém több, mint egy egyszerű recept. Egy emlék, egy érzés, egy darab a múltunkból. Készítsétek el Ti is, és idézzétek fel a régi szép időket, vagy épp alkossatok új, felejthetetlen emlékeket!
Jó étvágyat!