Magyarország gazdag gombavilággal büszkélkedhet, így a gombaszedés nem csupán hobbi, hanem szinte nemzeti sport. A megfelelő időzítés kulcsfontosságú a sikeres gyűjtéshez. Ebben a cikkben áttekintjük a gombaszezont hónapokra lebontva, hogy mikor milyen ehető gombák várnak ránk az erdőben.
A gombaszezon kezdete: Tavaszi finomságok (Március-Május)
A tavasz a kucsmagombák időszaka. Bár kevésbé népszerűek, mint a nyári társaik, ízük különleges és sokoldalúan felhasználható. Március végétől májusig érdemes őket keresni lombhullató erdőkben, különösen égerfák és nyárfák közelében. Fontos azonban, hogy a kucsmagombák nyersen mérgezőek, ezért alapos hőkezelés szükséges!
Egyéb tavaszi csemegék közé tartozik a májusi pereszke, mely szintén lombhullató erdőkben terem, leginkább akácosokban. Illata jellegzetes, lisztszerű, íze pedig kellemesen fűszeres.
Fontos! A tavaszi gombák között akadnak mérgező fajok is, ezért a gombavizsgálat elengedhetetlen!
A nyár a gombák aranykora (Június-Augusztus)
A nyár hozza el a legtöbb és legnépszerűbb gombafajtát. Június elején már megjelenhetnek az első vargányák, melyek igazi gombászcsemegeként tartanak számon. A nyári vargánya (Boletus aestivalis) a legkorábbi vargányafaj, melyet főleg lombhullató erdőkben találhatunk meg, tölgyek és bükkök alatt.
Júliustól augusztusig a rókagomba kerül a középpontba. Világos sárga színe, tölcsér alakja és gyümölcsös illata könnyen felismerhetővé teszi. A rókagomba igen sokoldalú, levesekbe, pörköltekbe és köretként is kiváló.
Ebben az időszakban találkozhatunk a galambgombákkal is. Ezek a gombák igen változatos színűek lehetnek, de fontos tudni, hogy nem mindegyik ehető! A kékhátú galambgomba például finom csemege, de a hánytató galambgomba súlyos emésztési panaszokat okozhat. A galambgombák pontos azonosítása ezért kiemelten fontos.
A nyár vége felé megjelenik a császárgomba, mely hazánk egyik legértékesebb és legízletesebb gombája. Ritkasága miatt fokozottan védett, ezért gyűjtése csak engedéllyel lehetséges.
Őszi bőség (Szeptember-November)
Az ősz a gombaszezon csúcspontja. A hűvösebb idő és a megnövekedett csapadék kedvez a gombák növekedésének. Szeptembertől novemberig szinte minden ehető gombafaj megtalálható az erdőkben.
Ebben az időszakban a királyvargánya (Boletus regius) kerül előtérbe, mely ritkább, mint a nyári vargánya, de íze legalább olyan kiváló. Ezen kívül ekkor találkozhatunk a barna tinóruval (Boletus badius) is, mely fenyvesekben és lombos erdőkben egyaránt előfordulhat.
Az ősz a szegfűgombák időszaka is. Ezek apró, illatos gombák, melyek főleg réteken, legelőkön teremnek. Kiváló fűszerei lehetnek leveseknek és mártásoknak.
Késő ősszel, novemberben még találkozhatunk téli fülőkével (Flammulina velutipes). Ez a gomba a fagyok beálltáig is szedhető, leginkább lombhullató fákon, például fűzfákon és nyárakon találkozhatunk vele.
Téli gombák (December-Február)
A tél nem a gombaszezon csúcsa, de néhány faj ekkor is előkerülhet. A már említett téli fülőkén kívül a júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae) is szedhető télen. Ez a gomba leginkább bodzafákon található, és jellegzetes, fül alakú termőtestéről ismerhető fel.
Fontos tanácsok a gombaszedéshez:
- Mindig csak olyan gombát szedjünk, amit 100%-osan ismerünk!
- Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk gombaszakértőhöz!
- Ne szedjünk túl öreg vagy beteg gombákat!
- Ne szedjünk gombát szennyezett területeken (pl. utak mentén, ipari övezetekben)!
- A gombákat kosárban vagy papírzacskóban tároljuk, ne műanyagban!
- A friss gombát minél hamarabb dolgozzuk fel!
A gombaszedés csodálatos kikapcsolódás a természetben, de felelősségteljes tevékenység is. A fenti tanácsok betartásával biztonságosan élvezhetjük az erdő kincseit.