A hideg uborkaleves a tökéletes hűsítő a forró nyári napokon. Friss, könnyű és gyorsan elkészíthető, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfinomabb és legnépszerűbb recepteket, hogy te is könnyedén varázsolhass egy tál hideg uborkalevest az asztalra.
Miért pont uborkaleves?
Az uborka rendkívül magas víztartalmú (kb. 96%), így kiválóan hidratál. Emellett tartalmaz A-, C- és K-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot is. A hideg uborkaleves nem csak finom, hanem egészséges is! Könnyen emészthető, így ideális választás a nehéz ételek helyett a kánikulában.
Alaprecept: A klasszikus hideg uborkaleves
Ez a recept az alap, amire aztán kedved szerint variációkat építhetsz. Nagyon egyszerű, de garantáltan frissítő!
Hozzávalók:
- 2 nagy kígyóuborka
- 500 ml natúr joghurt (vagy kefir)
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1 evőkanál friss kapor (finomra vágva)
- 1 evőkanál citromlé (vagy fehérborecet)
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Hámozd meg az uborkákat, és reszeld le durva reszelőn. Ha sok a leve, nyomkodd ki egy kicsit.
- Keverd össze a joghurtot (vagy kefirt) a reszelt uborkával, a zúzott fokhagymával (ha használsz), a kaporral és a citromlével.
- Ízesítsd sóval és borssal.
- Teddd a hűtőbe legalább 1 órára, hogy jól lehűljön.
- Tálaláskor csepegtess rá egy kevés olívaolajat, és díszítsd friss kaporral.
Görög ihletésű uborkaleves (Tzatziki leves)
Ez a recept a görög tzatziki mártás ihletésével készült, és extra frissítő hatású!
Hozzávalók:
- Ugyanazok, mint az alaprecepthez, plusz:
- 1/2 kígyóuborka, apró kockákra vágva (a tálaláshoz)
- 1 evőkanál olívaolaj (extra)
Elkészítés:
- Készítsd el az alaprecept szerint a levest.
- Tálalás előtt keverd bele a kockára vágott uborkát.
- Csepegtess rá extra olívaolajat, és díszítsd friss mentával (opcionális).
Avokádós uborkaleves: Krémesség és egészség egy tálban
Az avokádó hozzáadásával a hideg uborkaleves krémesebb és még táplálóbb lesz.
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- 1 érett avokádó
- 250 ml natúr joghurt (vagy növényi joghurt)
- 1/2 citrom leve
- 1/4 csokor koriander (vagy petrezselyem)
- Só, bors ízlés szerint
- Egy kevés víz (ha szükséges)
Elkészítés:
- Hámozd meg az uborkát és az avokádót, és vágd őket nagyobb darabokra.
- Tedd a hozzávalókat (uborka, avokádó, joghurt, citromlé, koriander, só, bors) egy turmixgépbe.
- Turmixold simára. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.
- Kóstold meg, és ízesítsd, ha szükséges.
- Teddd a hűtőbe legalább 30 percre.
- Tálaláskor díszítsd friss korianderrel és egy szelet citrommal.
Spanyol uborkaleves (Ajoblanco)
Az Ajoblanco egy hagyományos spanyol hideg leves, aminek a mandula és a fokhagyma adja a különleges ízét.
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- 100 g hámozott mandula
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml olívaolaj
- 50 ml fehérborecet
- 500 ml hideg víz
- Só ízlés szerint
- Szőlőszemek (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Hámozd meg az uborkát, és vágd nagyobb darabokra.
- Tedd a mandulát, a fokhagymát, az uborkát, az olívaolajat, az ecetet és a vizet egy turmixgépbe.
- Turmixold simára.
- Ízesítsd sóval.
- Teddd a hűtőbe legalább 2 órára.
- Tálaláskor díszítsd szőlőszemekkel.
Tippek és trükkök a tökéletes hideg uborkaleveshez
- Használj friss, ropogós uborkát a legjobb íz érdekében.
- Ha nincs kedved reszelni, az uborkát apróra is vághatod, vagy turmixgépben is pürésítheted.
- A savanykás ízt citromlével, fehérborecettel vagy almaecettel fokozhatod.
- Kísérletezz a fűszerekkel! A menta, a petrezselyem, a kapor, a koriander, a bazsalikom mind remekül passzol az uborkához.
- A hideg uborkaleves nagyszerű előétel, de könnyű ebédként vagy vacsoraként is tökéletes.
- Ha vegán vagy, használj növényi joghurtot vagy kefirt.
- A leves sűrűségét víz hozzáadásával szabályozhatod.
Reméljük, hogy ezekkel a receptekkel te is megtalálod a kedvenc hideg uborkaleves receptedet! Jó étvágyat és kellemes hűsölést!