A kelbimbó sokak számára megosztó zöldség. Van, aki rajong érte, van, aki pedig messziről elkerüli. Pedig megfelelő elkészítéssel igazi ínyencséggé varázsolható. És mi lenne, ha azt mondanám, hogy a kelbimbóból olyan vegetáriánus fasírt készíthető, ami még a legelvetemültebb húsimádókat is leveszi a lábáról?
Miért érdemes kelbimbó fasírtot készíteni?
A válasz egyszerű: mert finom! A jól elkészített kelbimbó fasírt kívül ropogós, belül puha és ízletes. Ráadásul a kelbimbó tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így nem csak finom, de egészséges is. Tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal, rostokkal és antioxidánsokkal. Egy adag kelbimbó fasírt nem csak laktató, de jót is tesz a szervezetünknek.
A kelbimbó fasírt elkészítésének titkai
A kelbimbó fasírt elkészítése nem ördöngösség, de van néhány trükk, amire érdemes odafigyelni. Az egyik legfontosabb, hogy a kelbimbót ne főzzük túl. Ha túl puha, a fasírt szétesik. A legjobb, ha gőzöljük vagy enyhén sós vízben pár percig főzzük, amíg épp csak megpuhul.
A másik fontos tényező az ízesítés. A kelbimbó ízét jól kiegészítik a különböző fűszerek, mint például a fokhagyma, a szerecsendió, a bors, a kömény és a majoranna. Érdemes kísérletezni a különböző ízkombinációkkal, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.
Recept: Kelbimbó fasírt
Íme egy bevált recept, amivel garantáltan sikert arathatunk:
Hozzávalók:
- 500 g kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás (vagy 1 evőkanál lenmagliszt 3 evőkanál vízzel elkeverve a vegán verzióhoz)
- 100 g zsemlemorzsa
- 50 g reszelt sajt (elhagyható vegán verzióhoz)
- Só, bors, szerecsendió, majoranna ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A kelbimbót megtisztítjuk, és enyhén sós vízben vagy gőzben megfőzzük, amíg épp csak megpuhul.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
- A kelbimbót lecsepegtetjük, és apróra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a kelbimbót, a hagymát, a tojást (vagy a lenmaglisztes keveréket), a zsemlemorzsát, a sajtot (ha használunk) és a fűszereket.
- Jól összedolgozzuk a masszát, és ha szükséges, adunk hozzá még zsemlemorzsát, hogy formázható legyen.
- A masszából fasírtokat formázunk, és zsemlemorzsába forgatjuk őket.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a fasírtokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk.
Variációk kelbimbó fasírtra
A kelbimbó fasírt receptet számtalan módon variálhatjuk. Hozzáadhatunk például reszelt sárgarépát, zellert, vagy akár apró kockákra vágott bacont (a nem vegetáriánusoknak). Az ízeket fokozhatjuk különböző fűszernövényekkel, mint például a petrezselyemmel, a kaporral vagy a bazsalikommal. Készíthetjük sütőben is, ekkor kevesebb olajra van szükségünk, és egészségesebb lesz a végeredmény.
A fasírtok mellé kínálhatunk különböző mártásokat is. A joghurtos-fokhagymás mártás, a tartármártás, vagy egy egyszerű paradicsomszósz is remekül passzol hozzá.
A kelbimbó fasírt, mint a tökéletes vegetáriánus fogás
A kelbimbó fasírt nem csak finom, de egyben egy nagyszerű alternatíva a hagyományos húsfasírt helyett. Kínálhatjuk köretként, főételként, vagy akár hamburgerbe is tehetjük. Tökéletes választás a vegetáriánusok és a húsmentes napot tartók számára, de még a húsimádók is garantáltan elégedettek lesznek vele.
Próbáljátok ki ezt a receptet, és győződjetek meg róla magatok, hogy a kelbimbó fasírt valóban egy olyan vegetáriánus fogás, ami mindenkit levesz a lábáról!