A hideg idő beköszöntével mindannyian a meleg, tápláló ételeket keressük, amelyek átmelegítenek belülről. A krémlevesek ebben az időszakban különösen népszerűek, és miért is ne? Könnyen elkészíthetőek, változatosak, és tele vannak vitaminokkal. Ebben a cikkben egy kevésbé népszerű, de annál ízletesebb krémlevest mutatunk be: a kelbimbó krémlevest. Sokan idegenkednek a kelbimbótól a kesernyés íze miatt, de a megfelelő elkészítéssel egy igazán selymes és finom levest varázsolhatunk belőle.
Miért érdemes kelbimbót fogyasztani?
A kelbimbó egy igazi tápanyagbomba. Tele van vitaminokkal (C-, K-, A-vitamin), ásványi anyagokkal (kálium, kalcium, vas), és rostokkal. A rostok fontosak az emésztés szempontjából, segítik a bélműködést, és hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához. A kelbimbó antioxidánsokban is gazdag, amelyek védik a szervezetet a káros szabad gyökök ellen. A rendszeres kelbimbó fogyasztás erősíti az immunrendszert, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
A tökéletes kelbimbó krémleves titka
A kelbimbó krémleves elkészítése nem bonyolult, de van néhány trükk, amellyel még finomabbá tehetjük. Az egyik legfontosabb a kelbimbó előkészítése. Vágjuk le a külső leveleket, és távolítsuk el a szárvéget. A kelbimbókat érdemes kettévágni, vagy akár negyedelni, így egyenletesebben fognak megfőni. A kesernyés íz csökkentése érdekében a kelbimbót főzés előtt blansírozhatjuk, azaz forró vízbe dobjuk néhány percre, majd jeges vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
Recept: Kelbimbó krémleves
Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept a kelbimbó krémleveshez:
Hozzávalók:
- 500 g kelbimbó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 750 ml zöldségleves alaplé (vagy víz és zöldségleves kocka)
- 200 ml tejszín (vagy növényi tejszín)
- Só, bors ízlés szerint
- Egy csipet szerecsendió
- Pirított kenyérkockák vagy kruton a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A kelbimbókat megtisztítjuk, és kettévágjuk (vagy negyedeljük).
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a kelbimbót, és néhány percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldségleves alaplével (vagy vízzel és zöldségleves kockával). Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a szerecsendiót.
- Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedő alatt puhára főzzük a kelbimbót (kb. 15-20 perc).
- Levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük a levest.
- Hozzáadjuk a tejszínt (vagy növényi tejszínt), és összeforraljuk.
- Megkóstoljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük sóval, borssal.
- Tálaláskor pirított kenyérkockákkal vagy krutonnal díszíthetjük.
Variációk egy témára
A kelbimbó krémleves rengeteg variációban elkészíthető. Készíthetjük burgonyával, ami még krémesebbé teszi a levest. Adhatunk hozzá pirított szalonnát, vagy füstölt sonkát, ami pikánsabbá teszi az ízét. Vegetáriánusok készíthetik növényi tejszínnel, és adhatnak hozzá pirított tökmagot a tálaláshoz. Egy kis citromlével frissebbé tehetjük az ízét. A kelbimbót süthetjük is a levesbe, így még intenzívebb ízt kapunk.
Tippek a tökéletes végeredményhez
- Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, blansírozzuk a kelbimbót főzés előtt.
- A kelbimbót ne főzzük túl, mert akkor elveszíti a színét és az ízét.
- A tejszínt (vagy növényi tejszínt) csak a legvégén adjuk hozzá, és ne forraljuk tovább a levest.
- Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, vagy snidlinggel.
Összegzés
A kelbimbó krémleves egy igazi vitaminbomba, ami a hideg napokon felmelegít, és energiával tölt fel. Próbáljuk ki ezt a kevésbé ismert, de annál finomabb levest, és győződjünk meg róla, hogy a kelbimbó igenis lehet finom! Jó étvágyat!