Sok szülő küzd azzal, hogy a gyerekei megegyék a zöldségeket. A kelbimbó pedig gyakran a „mumus” kategóriába tartozik. De ne csüggedj! Ezzel a cikkel megmutatjuk, hogyan varázsolhatod a kelbimbót olyan finom fogássá, amit még a legválogatósabb gyerekek is imádni fognak. A kulcs a kreativitás, a jó fűszerezés és a megfelelő elkészítési mód.
Miért együnk kelbimbót?
Mielőtt belevágunk a receptekbe, érdemes tisztázni, miért is olyan fontos, hogy a gyerekek (és mi magunk is) kelbimbót együnk. Ez a kis zöldség igazi vitaminbomba! Tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal, folsavval, és rosttal. Antioxidáns tartalma magas, ami segít a szervezetnek a káros szabad gyökök elleni harcban. Emellett a kelbimbó jótékony hatással van az emésztésre és a szív- és érrendszerre is.
A kelbimbó titka: a megfelelő elkészítés
Sokan azért nem szeretik a kelbimbót, mert túlfőzik. A túlfőtt kelbimbó keserű és puha lesz. A titok a rövidebb főzési idő és a megfelelő fűszerezés. A kelbimbó finomabb, ha roppanós marad.
Kelbimbó receptek, amik tuti befutók
1. Ropogós kelbimbó chips
Ez a recept remek alternatíva a bolti chipszek helyett. Egyszerű, gyors és egészséges!
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Vágd félbe vagy negyedbe a kelbimbókat (a méretüktől függően).
- Keverd össze az olívaolajat, a fokhagymaport, a sót és a borsot egy tálban.
- Add hozzá a kelbimbót és forgasd össze, hogy mindenhol bevonja a fűszeres olaj.
- Terítsd el a kelbimbót egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd 15-20 percig, vagy amíg a szélei megpirulnak és ropogósak nem lesznek.
2. Kelbimbó „pizza”
Egy szórakoztató és egészséges módja annak, hogy a gyerekek zöldséget egyenek!
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 1 tojás
- 50g reszelt sajt (pl. mozzarella)
- Só, bors ízlés szerint
- Pizza szósz
- Kedvenc pizza feltétek (pl. sonka, gomba, paprika)
Elkészítés:
- Főzd puhára a kelbimbót (kb. 5-7 perc).
- Nyomkodd ki belőle a vizet, majd aprítsd fel.
- Keverd össze a kelbimbót a tojással, a sajttal, a sóval és a borssal.
- Terítsd el a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire, pizza alakban.
- Süsd 15 percig, vagy amíg a „tészta” megszilárdul.
- Kend meg pizza szósszal, és szórd meg a kedvenc feltéteiddel.
- Süsd további 5-10 percig, amíg a sajt megolvad.
3. Kelbimbós tészta
Egy egyszerű és tápláló vacsora, ami tele van zöldséggel!
Hozzávalók:
- 300g tészta (pl. penne, farfalle)
- 500g kelbimbó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
- Főzd ki a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint.
- Vágd félbe vagy negyedbe a kelbimbókat.
- Pirítsd meg a fokhagymát az olívaolajon.
- Add hozzá a kelbimbót, és pirítsd 5-7 percig, amíg megpuhul.
- Fűszerezd sóval és borssal.
- Keverd össze a tésztát a kelbimbós szósszal.
- Tálaláskor szórd meg reszelt parmezán sajttal.
4. Kelbimbó püré
Ez a püré nagyszerűen elrejti a kelbimbót, és tökéletes köret húsokhoz vagy halakhoz.
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 1 burgonya
- 50ml tej vagy tejszín
- 1 evőkanál vaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Hámozd meg és kockázd fel a burgonyát.
- Főzd puhára a kelbimbót és a burgonyát együtt (kb. 15-20 perc).
- Szűrd le a vizet, és add hozzá a tejet/tejszínt és a vajat.
- Turmixold össze a hozzávalókat simára.
- Fűszerezd sóval és borssal.
Tippek és trükkök
- Édesítsd meg! Egy kevés méz vagy juharszirup segíthet elfogadhatóbbá tenni a kelbimbót a gyerekek számára.
- Rejtsd el! Aprítsd fel a kelbimbót, és keverd bele más ételekbe, például fasírtba, omlettbe vagy rizottóba.
- Engedd, hogy segítsenek! Ha a gyerekek részt vehetnek az étel elkészítésében, nagyobb valószínűséggel megkóstolják azt.
- Legyél türelmes! Néha többször is meg kell kóstoltatni egy ételt a gyerekekkel, mire megszeretik.
Reméljük, ezek a receptek segítenek abban, hogy a kelbimbó a család kedvenc zöldsége legyen! Jó étvágyat!