A quiche, ez a sós, tojásos pite Franciaország egyik büszkesége, könnyed eleganciájával hódítja meg az ízlelőbimbókat szerte a világon. Számtalan variációja létezik, a klasszikus Quiche Lorraine-tól kezdve a zöldséges, sajtos változatokig. De mi lenne, ha egy kicsit magyarosítanánk ezt a nagyszerű ételt? Bemutatjuk a kelbimbós quiche-t, a francia pite egyedi, magyarosított változatát!
Miért éppen kelbimbó?
A kelbimbó sokak számára megosztó zöldség, van, aki imádja, van, aki ódzkodik tőle. Pedig ha megfelelően elkészítjük, igazi ínyencséggé varázsolhatjuk! Édeskés, diós íze kiválóan passzol a quiche sós, tojásos alapjához, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kelbimbó egy igazi vitaminbomba, tele C-vitaminnal, K-vitaminnal és rosttal. Emellett antioxidánsokban is gazdag, így erősíti az immunrendszert és védi a sejteket.
A kelbimbós quiche elkészítése
A kelbimbós quiche elkészítése nem bonyolult, de némi időt igényel. Lássuk, hogyan készíthetjük el lépésről lépésre ezt a finom és különleges pitét!
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj
- 1 tojás
- Csipet só
- 2-3 evőkanál hideg víz
- A töltelékhez:
- 500 g kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g füstölt szalonna (elhagyható, helyette gomba is használható)
- 4 tojás
- 200 ml tejszín
- 100 g reszelt sajt (pl. trappista, cheddar)
- Só, bors, szerecsendió
- Olívaolaj
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: A lisztet, a sót és a hideg, kockákra vágott vajat morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojást, majd a hideg vizet kanalanként, amíg össze nem áll a tészta. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
- A töltelék előkészítése: A kelbimbót tisztítsuk meg, vágjuk félbe vagy negyedbe. A vöröshagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze. A szalonnát vágjuk apró kockákra (ha használunk).
- A kelbimbó párolása: Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a szalonnát (ha használunk), és pirítsuk meg. Tegyük hozzá a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk fedő alatt kb. 15-20 percig, amíg megpuhul.
- A tojásos keverék elkészítése: Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejszínnel. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Keverjük hozzá a reszelt sajt felét.
- A quiche összeállítása: A tésztát nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kivajazott piteformát. Szurkáljuk meg villával.
- A sütés: Öntsük a tésztára a párolt kelbimbót, majd öntsük rá a tojásos keveréket. Szórjuk meg a tetejét a maradék reszelt sajttal. Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök
- A tészta készítésénél fontos, hogy a vaj nagyon hideg legyen, így lesz a tészta omlós.
- Ha nincs időnk tésztát készíteni, használhatunk készen kapható leveles tésztát is.
- A kelbimbót érdemes enyhén megpárolni sütés előtt, így biztosan megpuhul a sütőben.
- A quiche-t tálalhatjuk melegen vagy hidegen is, mindkét verzió finom.
- Variálhatjuk a tölteléket más zöldségekkel is, például gombával, brokkolival vagy spenóttal.
- A füstölt szalonna helyett használhatunk sonkát, kolbászt vagy akár vegetáriánus alternatívákat is.
A kelbimbós quiche tálalása
A kelbimbós quiche önmagában is tökéletes főétel, de kínálhatjuk mellé salátát vagy más zöldségeket is. Különösen jól illik hozzá egy friss, ropogós salátaöntettel meglocsolt zöldsaláta. Fogyaszthatjuk melegen, langyosan vagy hidegen, reggelire, ebédre vagy vacsorára is ideális választás. A kelbimbós quiche egy igazi különlegesség, amellyel garantáltan lenyűgözhetjük a vendégeinket, és bemutathatjuk a francia és magyar konyha ízeit egyaránt!
Összegzés
A kelbimbós quiche egy izgalmas és ízletes alternatívája a hagyományos quiche-nek. A kelbimbó különleges íze tökéletesen harmonizál a sós, tojásos alappal, így egy igazán egyedi és emlékezetes fogást kapunk. Próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni!