A rizottó egy örök klasszikus, melynek sokszínűsége szinte végtelen. Készíthetjük gombával, tökkel, tenger gyümölcseivel, de akár zöldségekkel is. Ebben a cikkben egy kevésbé hagyományos, de annál ízletesebb variációt mutatunk be: a kelbimbóval gazdagított rizottót. Ez a fogás nem csak krémes és laktató, de a kelbimbó jótékony hatásainak köszönhetően igazán tápláló is.
Miért pont a kelbimbó?
Sokan idegenkednek a kelbimbótól, pedig ha megfelelően elkészítjük, igazi ínyencség válhat belőle. A kelbimbó remek forrása a C-vitaminnak, K-vitaminnak, folsavnak és rostoknak. Ezen kívül antioxidánsokban is gazdag, melyek hozzájárulnak a szervezet egészségének megőrzéséhez. Ráadásul a kelbimbó édeskés, enyhén diós íze tökéletesen kiegészíti a rizottó krémes állagát.
A tökéletes kelbimbós rizottó receptje
Hozzávalók (4 személyre):
- 300g Arborio rizs (rizottóhoz való rizs)
- 500g kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 liter zöldségleves (vagy csirkeleves)
- 1 dl száraz fehérbor
- 50g vaj
- 50g parmezán sajt (reszelve)
- Olívaolaj
- Só, bors
- Opcionális: egy citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A kelbimbót tisztítsuk meg, távolítsuk el a külső leveleit, majd vágjuk félbe vagy negyedbe, a méretétől függően.
- A zöldséglevest melegítsük fel egy lábasban. Fontos, hogy a leves forró legyen a rizottó készítése során.
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsünk olívaolajat. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg áttetszővé válik. Fontos, hogy a rizs ne barnuljon meg.
- Öntsük rá a fehérbort, és hagyjuk elpárologni, folyamatosan kevergetve.
- Ezután kezdjük el hozzáadagolni a forró zöldséglevest, egy merőkanállal. Addig kevergessük, amíg a leves felszívódik. Folytassuk ezt a folyamatot, amíg a rizs megpuhul, de még enyhén harapható marad (al dente). Ez kb. 18-20 percet vesz igénybe.
- Amikor a rizottó majdnem kész, adjuk hozzá a kelbimbót. Főzzük további 5-7 percig, amíg a kelbimbó megpuhul, de nem esik szét.
- Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat és a reszelt parmezán sajtot. Keverjük addig, amíg a vaj és a sajt elolvad, és a rizottó krémes állagúvá válik.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük, adhatunk hozzá egy kevés reszelt citromhéjat is a frissesség érdekében.
- Tálaljuk azonnal, és szórjuk meg extra parmezán sajttal.
Tippek és trükkök
- A rizottó sikerének kulcsa a megfelelő rizs kiválasztása. Az Arborio vagy Carnaroli rizs a legalkalmasabb, mivel magas keményítőtartalmuknak köszönhetően krémes állagot biztosítanak.
- Fontos, hogy a levest mindig forrón adjuk a rizshez, mert ha hideg levest öntünk rá, a rizs főzési folyamata lelassul, és nem lesz olyan krémes a végeredmény.
- Ne hagyjuk abba a kevergetést! A folyamatos keverés segít a rizsben lévő keményítő felszabadulásában, ami a rizottó krémes állagának titka.
- A rizottóhoz adhatunk más zöldségeket is a kelbimbó mellé, például gombát, póréhagymát vagy sárgarépát.
- A kelbimbót elő is süthetjük a rizottóba keverés előtt. Így még intenzívebb, karamellizált ízt kapunk.
- A rizottót gazdagíthatjuk pirított dióval, magvakkal is.
- A maradék rizottót másnap golyókká formázhatjuk, bepanírozhatjuk és kisüthetjük (arancini).
Tálalási javaslat
A kelbimbós rizottó önmagában is egy teljes értékű fogás, de kínálhatjuk mellé grillezett csirkemellet, halat vagy tofut. A tetejére szórhatunk friss petrezselymet, rozmaringot vagy zsályát is.
Összegzés
A kelbimbós rizottó egy ízletes, tápláló és könnyen elkészíthető fogás, mely tökéletes választás a hűvösebb napokra. Próbálja ki a receptet, és győződjön meg róla, hogy a kelbimbó nem csak egy egyszerű zöldség, hanem egy igazi ínyencség is lehet!