A kelbimbó sokak kedvence, mások viszont ódzkodnak tőle. Ha te az előbbi csoportba tartozol, valószínűleg gyakran készítesz sült kelbimbót. De mi a teendő, ha marad egy kevés? Ne dobd ki! Rengeteg kreatív és finom módon újrahasznosíthatod. Ebben a cikkben bemutatunk néhány szuper tippet, amivel a megmaradt kelbimbó új életre kel.
Miért ne dobd ki a megmaradt sült kelbimbót?
Sok oka van annak, hogy ne dobd ki a süld kelbimbót. Először is, pazarlás lenne. A kelbimbó tápláló és finom zöldség, ne engedd veszendőbe! Másodszor, spórolhatsz pénzt. Az újrahasznosítás segít csökkenteni az élelmiszerköltségeidet. Harmadszor, kreatívkodhatsz a konyhában. A megmaradt kelbimbó új receptek kísérletezésére ösztönözhet.
Újrahasznosítási tippek a megmaradt sült kelbimbóhoz
1. Kelbimbós tojásrántotta vagy omlett
A süld kelbimbó tökéletesen illik a reggelihez. Aprítsd fel a kelbimbót, és add hozzá a tojásrántottához vagy omletthez. Egy kis sajt (például cheddar vagy feta) remekül kiegészíti az ízeket. Adj hozzá egy kis friss petrezselymet vagy snidlinget a frissességért.
2. Kelbimbós tészta
A tésztás ételekhez is kiválóan passzol a süld kelbimbó. Főzz ki a kedvenc tésztádat, és keverd össze a felaprított kelbimbóval. Készíthetsz egy egyszerű fokhagymás-olívás szószt, vagy használhatsz egy gazdagabb tejszínes-gombás szószt. A pirított dió vagy mandula még ropogósabbá teszi az ételt.
3. Kelbimbós saláta
A süld kelbimbó feldobja a salátádat. Kombináld más zöldségekkel (például rukkola, madársaláta, paradicsom, uborka), pirított magvakkal (napraforgómag, tökmag) és egy finom öntettel (balzsamecet, mézes-mustáros öntet). A bacon morzsa vagy a grillezett csirkemell tovább gazdagítja a salátát.
4. Kelbimbós pizza feltét
Ha pizzát készítesz, ne feledkezz meg a kelbimbóról! Vágd fel a kelbimbót, és szórd a pizzára a többi feltéttel együtt. A kelbimbó remekül passzol a gombához, a hagymához és a szalonnához. Kísérletezz különböző sajtokkal is.
5. Kelbimbós leves
A kelbimbó krémlevesként is nagyon finom. Pirítsd meg a kelbimbót egy kis hagymával és fokhagymával. Öntsd fel zöldség alaplével, és főzd puhára. Turmixold össze, és ízesítsd sóval, borssal, és egy kis tejszínnel. Díszítsd pirított kenyérkockákkal vagy friss petrezselyemmel.
6. Kelbimbós rakott ételek
A rakott ételekhez is jól illik a süld kelbimbó. Rétegezd a kelbimbót krumplival, sajttal, és valamilyen hússal (például darált hússal vagy sonkával). Öntsd le besamelmártással, és süsd aranybarnára.
7. Kelbimbós quesadilla
Egy gyors és egyszerű ebéd vagy vacsoraötlet a kelbimbós quesadilla. Töltsd meg a tortillát a felaprított kelbimbóval, sajttal, és a kedvenc szószoddal. Süsd serpenyőben aranybarnára.
8. Kelbimbós püré
A süld kelbimbót pürésítheted is. Keverd össze krumplipürével vagy karfiolpürével. Ízesítsd fokhagymával, vajjal és egy kis szerecsendióval.
9. Kelbimbós frittata
A frittata egy olasz omlett, amit sütőben sütnek. Keverd össze a süld kelbimbót tojással, sajttal, és más zöldségekkel. Öntsd egy sütőálló edénybe, és süsd aranybarnára.
10. Pesto kelbimbóval
A hagyományos pesto helyett készíts kelbimbós pestot. Turmixold össze a kelbimbót bazsalikommal, fokhagymával, fenyőmaggal, parmezánnal és olívaolajjal. Fogyaszd tésztával, kenyérrel, vagy húsokkal.
Tárolási tippek
A megmaradt sült kelbimbót légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben legfeljebb 3-4 napig. A legjobb, ha minél hamarabb felhasználod, hogy megőrizze a frissességét és az ízét.
Végső gondolatok
Láthatod, hogy rengeteg módon felhasználhatod a megmaradt sült kelbimbót. Ne dobd ki, inkább légy kreatív a konyhában, és próbáld ki a fent említett tippeket. Így nemcsak spórolsz, hanem finom és tápláló ételeket is készíthetsz.