A savanyúság eltevése hagyományos magyar szokás, ami segít megőrizni a nyári zöldségek ízét a hideg téli hónapokra. Az ecetes uborka és a savanyított paprika szinte minden háztartásban megtalálható. De mi lenne, ha kicsit feldobnánk a klasszikus recepteket? Az oregánó egy olyan fűszernövény, ami nemcsak az olasz konyha alapja, hanem kiválóan passzol a savanyúságokhoz is, egyedi, mediterrán ízt kölcsönözve nekik.
Miért pont oregánó?
Az oregánó, más néven szurokfű, nem csak az íze miatt nagyszerű választás. Számos egészségügyi előnye is van. Antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megőrizni a savanyúságok minőségét és frissességét. Az oregánó illóolajai hozzájárulnak a zöldségek tartósításához, természetes módon gátolva a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodását.
Oregánós uborka eltevése – lépésről lépésre
Kezdjük az uborkával! Egy klasszikus receptet alakítunk át úgy, hogy a végeredmény egy ízletes, aromás savanyúság legyen.
Hozzávalók:
- 1 kg uborka (kisebb, keményebb uborkák a legjobbak)
- 5 dl víz
- 2 dl 10%-os ecet
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1-2 babérlevél
- 1 teáskanál oregánó (szárított vagy friss, apróra vágott)
- 1 teáskanál mustármag (elhagyható)
- Fekete bors, egész (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az uborkákat alaposan mossuk meg, és vágjuk le a végeiket. Ha túl nagyok, ketté vagy négyfelé vághatjuk őket.
- A vizet, ecetet, sót és cukrot forraljuk fel egy lábasban. Keverjük addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.
- A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk szeletekre.
- A tiszta üvegek aljára tegyünk fokhagymát, babérlevelet, borsot, mustármagot (ha használunk) és oregánót.
- Tömörítsük az uborkákat az üvegekbe. Fontos, hogy ne maradjon túl sok hely az üvegekben, de ne is nyomjuk össze az uborkákat.
- Öntsük a forró ecetes levet az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. Ügyeljünk arra, hogy a levegőbuborékok távozzanak az üvegekből.
- Zárjuk le az üvegeket légmentesen.
- A savanyúságot dunsztoljuk. Ehhez az üvegeket helyezzük egy nagy fazékba, béleljük ki az alját egy konyharuhával, és öntsünk annyi vizet a fazékba, hogy az üvegek kb. 2/3-áig érjen. Forraljuk fel a vizet, majd takaréklángon főzzük 15-20 percig.
- Hagyjuk az üvegeket a fazékban kihűlni.
- Tároljuk hűvös, sötét helyen.
Oregánós paprika eltevése – a pikáns változat
A paprika is kiválóan harmonizál az oregánóval. Ebben a receptben egy kicsit pikánsabb, fűszeresebb ízvilágot hozunk létre.
Hozzávalók:
- 1 kg paprika (lehet vegyesen kápia és hegyes erős)
- 5 dl víz
- 2 dl 10%-os ecet
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1-2 babérlevél
- 1 teáskanál oregánó (szárított vagy friss, apróra vágott)
- 1/2 teáskanál koriandermag (őrölt)
- 1/4 teáskanál chili pehely (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset)
- Fekete bors, egész (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk nagyobb darabokra. A hegyes erős paprikát óvatosan kezeljük, és használjunk kesztyűt, ha érzékenyek vagyunk a csípősre.
- A vizet, ecetet, sót és cukrot forraljuk fel egy lábasban. Keverjük addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.
- A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk szeletekre.
- A tiszta üvegek aljára tegyünk fokhagymát, babérlevelet, borsot, koriandermagot, chili pelyhet (ha használunk) és oregánót.
- Tömörítsük a paprikákat az üvegekbe.
- Öntsük a forró ecetes levet a paprikákra úgy, hogy teljesen ellepje őket.
- Zárjuk le az üvegeket légmentesen.
- Dunsztoljuk az üvegeket ugyanúgy, mint az uborkánál.
- Hagyjuk az üvegeket a fazékban kihűlni.
- Tároljuk hűvös, sötét helyen.
Tippek és trükkök a tökéletes savanyúsághoz
- Mindig friss, hibátlan zöldségeket használjunk.
- A zöldségeket alaposan mossuk meg, mielőtt eltennénk őket.
- Az üvegeket és a fedőket sterilizáljuk. Ehhez forraljuk ki őket vízben legalább 10 percig.
- A dunsztolás segít elpusztítani a mikroorganizmusokat, és növeli a savanyúság eltarthatóságát.
- Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel! A oregánó mellett kipróbálhatunk más fűszernövényeket is, mint például a kakukkfüvet, a rozmaringot vagy a bazsalikomot.
- A savanyúság íze idővel változik, ezért érdemes várni legalább 2-3 hetet, mielőtt megkóstoljuk.
Az oregánó használata a savanyúságokban egy egyszerű módja annak, hogy egyedi, ízletes és egészséges savanyúságokat készítsünk. Próbáljuk ki bátran, és élvezzük a nyár ízeit télen is!