Ki ne szeretné a finom, omlós, ízletes párolt káposztát? Ez a klasszikus köret szinte minden sülthöz, húsételhez tökéletesen passzol, ráadásul elkészítése roppant egyszerű, mégis sokaknak fejtörést okoz. Ebben a cikkben eláruljuk a nagyi titkos receptjét, amivel garantáltan sikerélményed lesz!
Miért érdemes párolt káposztát készíteni?
A párolt káposzta nemcsak finom, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A káposzta gazdag vitaminokban (C, K, B vitaminok) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium), emellett rostban is bővelkedik, ami jótékony hatással van az emésztésre. Az elkészítése ráadásul rendkívül gazdaságos, hiszen a káposzta egy olcsó és könnyen beszerezhető zöldség.
Milyen káposztát válasszunk?
A párolt káposztához leggyakrabban fejes káposztát használunk, de akár savanyú káposztából is készíthetjük. A fejes káposzta esetében a legjobb a friss, feszes fejű káposztát választani, ami nem sérült és nincs rajta folt. A savanyú káposzta esetében pedig figyeljünk arra, hogy ne legyen túl savanyú, és ne tartalmazzon túl sok sót.
A nagyi titkos receptje: Hozzávalók
- 1 kg fejes káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál ecet (10%-os)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 dl víz (vagy alaplé)
- Opcionális: köménymag
Elkészítés lépésről lépésre
- A káposztát vágjuk félbe, majd távolítsuk el a torzsáját. Ezt követően gyaluljuk le vékonyra, vagy vágjuk finomra késsel.
- A vöröshagymát pucoljuk meg, és aprítsuk fel.
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre.
- Szórjuk a hagymára a cukrot, és karamellizáljuk meg óvatosan. Vigyázzunk, nehogy megégjen!
- Adjuk hozzá a felaprított káposztát, és keverjük össze alaposan a hagymával.
- Ízesítsük sóval, borssal és köménymaggal (ha használunk).
- Öntsük fel a vízzel (vagy alaplével), és fedjük le a serpenyőt.
- Pároljuk a káposztát közepes lángon, időnként megkeverve, amíg megpuhul és a folyadék elpárolog. Ez kb. 30-40 percet vesz igénybe.
- Amikor a káposzta megpuhult, adjuk hozzá az ecetet, és keverjük össze.
- Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még sót, borsot vagy cukrot ízlés szerint.
- Tálaljuk melegen, köretként húsételekhez.
Tippek és trükkök
- Ha édesebben szeretjük a párolt káposztát, adjunk hozzá több cukrot.
- Ha savanyúbban szeretjük, használjunk több ecetet, vagy adjunk hozzá egy kevés citromlevet.
- A káposztát párolhatjuk lassú tűzön is, hosszabb ideig. Ebben az esetben még omlósabb lesz.
- A maradék párolt káposztát hűtőben tárolhatjuk, és másnap is fogyaszthatjuk.
- A párolt káposzta kiválóan illik sült oldalas, pörkölt, vagy akár fasírt mellé is.
- Kísérletezzünk bátran fűszerekkel! Egy kis majoránna vagy babérlevél is különleges ízt adhat a káposztának.
Variációk
A párolt káposztát többféleképpen is elkészíthetjük. Például, adhatunk hozzá reszelt almát, ami édesebbé és szaftosabbá teszi. Készíthetjük füstölt szalonnával is, ami különleges ízt kölcsönöz neki. A lehetőségek végtelenek, csak a fantáziánk szab határt!
Reméljük, ez a recept segít neked abban, hogy elkészítsd a tökéletes párolt káposztát! Jó étvágyat!