A patisszon, ez a különleges formájú zöldség sokak számára még mindig ismeretlen terület. Pedig a patisszon nemcsak mutatós, de rendkívül sokoldalú alapanyag is, amiből számtalan finomságot készíthetünk. Ebben a cikkben 5 különböző módon mutatjuk be, hogyan varázsolhatsz belőle ínycsiklandó fogásokat, legyen szó egyszerű köretről, egytálételről vagy akár egy különleges desszertről.
Miért érdemes patisszont fogyasztani?
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, érdemes szót ejteni arról, hogy miért is olyan nagyszerű a patisszon. Először is, alacsony a kalóriatartalma, viszont magas a rosttartalma, ami jót tesz az emésztésnek. Emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, például tartalmaz C-vitamint, káliumot és magnéziumot. Íze enyhe, ezért könnyen átveszi a fűszerek és más alapanyagok ízét, így szinte bármilyen ételhez passzol.
1. Rántott patisszon – A klasszikus újragondolva
A rántott patisszon a legegyszerűbb és talán legnépszerűbb módja a patisszon elkészítésének. Azonban néhány trükkel még finomabbá tehetjük. Válasszunk fiatalabb, kisebb méretű patisszonokat, mert azok húsa zsengébb és kevésbé vizes. A panírozáshoz használjunk zsemlemorzsa helyett panko morzsát, ami ropogósabb textúrát biztosít. A panírozás előtt szórjuk meg a patisszon szeleteket fokhagymaporral és egy csipetnyi pirospaprikával, így még ízletesebb lesz.
Hozzávalók:
- 1 kg patisszon
- 2 db tojás
- Liszt
- Panko morzsa
- Fokhagymapor
- Pirospaprika
- Só, bors
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A patisszont hámozzuk meg, vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre, és sózzuk be.
- A tojásokat verjük fel egy tálban.
- Egy másik tálban keverjük össze a panko morzsát a fokhagymaporral és a pirospaprikával.
- Forgassuk a patisszon szeleteket lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a panko morzsás keverékbe.
- Forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalukat.
- Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat, és tálaljuk frissen, tartármártással vagy fokhagymás tejföllel.
2. Patisszonkrémleves – A könnyed és ízletes előétel
A patisszonkrémleves egy könnyed és tápláló előétel, ami tökéletes választás egy nyári vacsorához. A leves krémességét fokozhatjuk tejszínnel vagy kókusztejjel, ízesíthetjük friss gyógynövényekkel, például petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
Hozzávalók:
- 500 g patisszon
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 700 ml zöldségleves alaplé
- 100 ml tejszín (vagy kókusztej)
- Só, bors
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
- A patisszont hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá a patisszon kockákat, és pirítsuk néhány percig.
- Öntsük fel a zöldségleves alaplével, és forraljuk fel.
- Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük a levest.
- Adjuk hozzá a tejszínt (vagy kókusztejet), sózzuk, borsozzuk.
- Tálaljuk frissen, friss petrezselyemmel díszítve.
3. Töltött patisszon – A laktató egytálétel
A töltött patisszon egy laktató és ízletes egytálétel, ami tökéletes ebédre vagy vacsorára. A töltelékhez használhatunk darált húst, rizst, zöldségeket, vagy akár quinoát is. A töltött patisszon tetejére szórhatunk reszelt sajtot, ami a sütés során ráolvad, és még finomabbá teszi az ételt.
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű patisszon
- 200 g darált hús (vagy quinoa)
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze rizs (vagy quinoa)
- 1/2 csésze zöldségkeverék (pl. kukorica, borsó, sárgarépa)
- 1 ek olívaolaj
- Só, bors, pirospaprika
- Reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- A patisszonokat vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a belsejüket.
- A rizst (vagy quinoát) főzzük meg a csomagoláson található utasítások szerint.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és pirítsuk meg olívaolajon.
- Adjuk hozzá a darált húst (vagy quinoát), és pirítsuk tovább.
- Keverjük hozzá a rizst (vagy quinoát), a zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük pirospaprikával.
- Töltsük meg a patisszonokat a töltelékkel, és szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal.
- Helyezzük a töltött patisszonokat egy tepsibe, és öntsünk alá egy kevés vizet.
- Süssük előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-40 percig, vagy amíg a patisszon megpuhul és a sajt ráolvad.
4. Patisszon lecsó – A nyári klasszikus új köntösben
A patisszon lecsó egy remek alternatíva a hagyományos lecsóhoz. A patisszon enyhe íze jól kiegészíti a paradicsom és a paprika ízét, így egy igazán finom és könnyű ételt kapunk.
Hozzávalók:
- 500 g patisszon
- 1 kg paradicsom
- 500 g paprika
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- Só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
- A patisszont, a paradicsomot és a paprikát vágjuk kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk néhány percig.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, a patisszont, sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük pirospaprikával.
- Főzzük lassú tűzön, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Tálaljuk friss kenyérrel vagy köretként húsételekhez.
5. Patisszon chutney – Az édes-savanyú különlegesség
A patisszon chutney egy különleges édes-savanyú szósz, ami tökéletes kiegészítője húsételeknek, sajtoknak vagy akár grillezett zöldségeknek. A chutney ízét tovább fokozhatjuk gyömbérrel, chilivel vagy más fűszerekkel.
Hozzávalók:
- 500 g patisszon
- 1 db vöröshagyma
- 100 g cukor
- 100 ml ecet (almaecet vagy borecet)
- 1 tk gyömbér (reszelve)
- 1/2 tk chili (apróra vágva)
- Só, bors
Elkészítés:
- A patisszont hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. A vöröshagymát aprítsuk fel.
- Egy lábasban keverjük össze a patisszont, a vöröshagymát, a cukrot, az ecetet, a gyömbért, a chilit, sót és borsot.
- Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és főzzük lassú tűzön kb. 45-60 percig, vagy amíg a patisszon megpuhul és a chutney besűrűsödik.
- Tegyük a forró chutney-t sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
- Tároljuk hűvös, sötét helyen.
Reméljük, hogy ezek a patisszon receptek inspirációt adtak, és most már te is bátran kísérletezel ezzel a sokoldalú zöldséggel. Jó étvágyat!