A rakott cukkini nálunk abszolút sláger! Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és a család minden tagja imádja. Tökéletes választás a nyári hónapokban, amikor a cukkini szezonja van, és a kert tele van friss, ropogós zöldségekkel. De természetesen az év bármely szakában elkészíthető, ha éppen egy könnyű és finom vacsorára vágyunk. Ebben a cikkben megosztom veletek a mi családi receptünket, tippeket adok a tökéletes rakott cukkini elkészítéséhez, és bemutatom, hogyan variálhatjuk a receptet, hogy sose unjunk rá.
Miért pont a rakott cukkini?
Sok oka van annak, hogy a rakott cukkini ennyire népszerű. Először is, nagyon egészséges! A cukkini alacsony kalóriatartalmú, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emellett rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek. Másodszor, rendkívül sokoldalú. Szinte bármilyen zöldséggel és hússal kombinálható, így mindig az ízlésünkre szabhatjuk. Harmadszor, könnyen elkészíthető. Nincs szükség különleges konyhai tudásra vagy eszközökre ahhoz, hogy egy finom rakott cukkinit varázsoljunk az asztalra. És végül, de nem utolsósorban, finom! A sült cukkini édeskés íze, a szaftos húsos ragu és a ropogós sajt együtt egy ellenállhatatlan kombinációt alkotnak.
A családi rakott cukkini recept
Íme a mi bevált receptünk, amit évek óta készítünk:
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini
- 500g darált hús (lehet sertés, marha, vagy pulyka)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz (400g) darabolt paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1/2 teáskanál szárított bazsalikom
- Só, bors ízlés szerint
- 200g reszelt sajt (pl. trappista, mozzarella)
- Olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- A cukkinit mossuk meg, és vágjuk kb. 0.5 cm vastag karikákra. Sózzuk be, és hagyjuk állni 15-20 percig, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és dinszteljük meg olívaolajon.
- Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk fehéredésig.
- Öntsük hozzá a darabolt paradicsomot és a paradicsompürét. Fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük kb. 15 percig, amíg a ragu besűrűsödik.
- Egy tűzálló tál alját kenjük ki olívaolajjal. Rétegezzük a cukkini karikákat, a húsos ragut és a reszelt sajtot, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajtréteg kerüljön.
- Süssük a rakott cukkinit 30-40 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarna nem lesz.
- Hagyjuk hűlni 10-15 percig, mielőtt szeleteljük és tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes rakott cukkinihez
- A cukkinit ne hámozzuk meg! A héja tele van tápanyagokkal, és a sütés során finom, ropogós lesz.
- A cukkinit érdemes besózni, mielőtt rétegezzük, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle. Így a rakott cukkini nem lesz túl vizes.
- A húsos ragut ízlésünk szerint fűszerezhetjük. Kipróbálhatunk más fűszereket is, mint például a paprika, a kömény, vagy a chili.
- A sajtot bátran variálhatjuk. Használhatunk trappista, mozzarella, cheddar, vagy akár füstölt sajtot is.
- A rakott cukkinit elkészíthetjük előre is. Összerakhatjuk a tálban, és hűtőben tárolhatjuk. Sütés előtt vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni 30 percig.
- A maradék rakott cukkinit hűtőben tárolhatjuk. Másnap is finom, akár hidegen, akár melegítve.
Variációk egy témára: Rakott cukkini másképp
A rakott cukkini receptje rendkívül jól variálható. Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük még izgalmasabbá:
- Vegetáriánus rakott cukkini: Hús helyett használjunk gombát, lencsét, vagy quinoát.
- Görög rakott cukkini: A húsos raguhoz adjunk olívabogyót, fetát és kapribogyót.
- Olasz rakott cukkini: A húsos raguhoz adjunk szárított paradicsomot, bazsalikomot és mozzarellát.
- Csirkés rakott cukkini: Darált marha helyett használjunk darált csirkét.
- Krémes rakott cukkini: A rétegek közé kenjünk tejfölt vagy mascarponét.
Végszó
A rakott cukkini egy igazi jolly joker a konyhában. Gyors, egyszerű, egészséges és finom. Próbáljátok ki a receptünket, és variáljátok bátran az ízlésetek szerint. Garantálom, hogy a család kedvence lesz!