A töltött tök egy igazi őszi klasszikus, ami nem csak finom, de rendkívül látványos is. Ráadásul a sütőben sütésnek köszönhetően, a elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád! Ebben a cikkben részletesen bemutatunk egy laktató és könnyen elkészíthető receptet, amit akár egy hétköznapi vacsorára, akár egy ünnepi alkalomra is elkészíthetsz.
Miért válaszd a töltött tököt?
A tök nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul alacsony a kalóriatartalma. A töltött tök pedig egy olyan étel, amibe rengeteg zöldséget és egyéb finomságokat rejthetsz, így igazán tápláló és változatos fogás lehet.
A tökéletes tök kiválasztása
A töltött tök elkészítéséhez bármilyen típusú tök alkalmas lehet, de a legnépszerűbbek a következők:
- Sütőtök: Édes, krémes íze van, és jól tartja a formáját sütés közben.
- Sonkatök: Húsos, kevésbé édes, és ideális sós töltelékekhez.
- Kabocha tök: Enyhén édes, diós íze van, és a héja is ehető.
A tök kiválasztásakor figyelj arra, hogy kemény, sérülésmentes legyen a héja, és súlyához képest ne legyen túl könnyű. Ez azt jelenti, hogy friss és lédús.
A recept: Töltött sütőtök darált hússal és rizzsel
Ez a recept egy klasszikus kombinációt mutat be, de bátran variálhatod a tölteléket a saját ízlésed szerint! Akár húsmentesen is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű sütőtök (kb. 1,5-2 kg)
- 500 g darált hús (lehet sertés, marha vagy pulyka)
- 1 bögre rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db paprika (piros vagy zöld)
- 1 doboz (400 g) konzerv paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- Olívaolaj
- Só, bors, pirospaprika, majoránna ízlés szerint
- Reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
- A tök előkészítése: A tököt alaposan mosd meg, majd vágd le a tetejét (kb. 1/3-át). Kanalazd ki a magokat és a rostos belsejét. A tököt belülről sózd meg és borsozd meg.
- A rizs előkészítése: A rizst főzd meg a szokásos módon, de ne főzd teljesen puhára, mert a sütőben még tovább fog puhulni.
- A töltelék elkészítése: Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és pirítsd meg rajta a darált húst. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és paprikát. Pirítsd tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A töltelék ízesítése: Add hozzá a konzerv paradicsomot, a megfőtt rizst, a felaprított petrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát és majoránnát. Alaposan keverd össze, és főzd pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
- A tök megtöltése: Töltsd meg a tököt a töltelékkel. Ha maradt töltelék, tedd a tök köré a tepsibe.
- Sütés: Helyezd a megtöltött tököt egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és önts alá egy kevés vizet (kb. 1 cm magasan). Fedd le alufóliával, és süsd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1-1,5 órán át, amíg a tök megpuhul.
- Befejezés: Az utolsó 15-20 percben vedd le az alufóliát, és reszelj a tetejére sajtot (opcionális). Süsd addig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
Tippek és trükkök
- A töltelékbe adhatsz gombát, gesztenyét, diót, aszalt szilvát vagy bármilyen más zöldséget.
- A tököt tálalás előtt pihentesd egy kicsit, hogy az ízek jobban összeérjenek.
- A maradék töltött tököt hűtőben tárolhatod, és másnap is finom.
- Ha vegán verziót szeretnél, a darált húst helyettesítheted lencsével, quinoával vagy tofuval.
- A tök tetejét, amit levágtál, szintén megsütheted, és tálalhatod a töltött tök mellé.
Variációk a töltelékre
A töltött tök elkészítésének szinte végtelen variációja létezik. Íme néhány ötlet:
- Húsmentes töltelék: Használj gombát, rizst, quinoát, lencsét, zöldségeket és fűszereket.
- Olasz töltelék: Készítsd el a tölteléket darált húsból, paradicsomszószból, mozzarellából és bazsalikomból.
- Görög töltelék: Töltsd meg a tököt darált bárányhússal, rizzsel, mentával, citromlével és feta sajttal.
A töltött tök a sütőből kivéve igazi ünnepi fogás. Készítsd el te is, és varázsold el a családodat és a barátaidat ezzel a finom és látványos étellel!