Az uborka, ez a frissítő zöldség (vagy gyümölcs?) a nyári saláták és savanyúságok elengedhetetlen kelléke. De vajon mennyit tudsz róla valójában? Készülj fel, mert most olyan uborka érdekességek következnek, amikkel garantáltan elkápráztatod a barátaidat a következő grillpartin!
Valóban gyümölcs az uborka?
Ez egy örök kérdés, amire a válasz: igen! Botanikailag az uborka a Cucumis sativus nevű növény termése, ami a tökfélék családjába tartozik. A gyümölcs definíciója szerint minden az, ami a növény virágjából fejlődik ki és magokat tartalmaz. Az uborka pedig pontosan ilyen. Viszont, a konyhában leginkább zöldségként használjuk, a magas víztartalma és alacsony cukortartalma miatt.
Az uborka tápanyagértéke
Bár az uborka nagyrészt vízből áll (körülbelül 95%-ban!), azért tartalmaz néhány értékes tápanyagot is. Kiváló K-vitamin forrás, ami fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez. Emellett tartalmaz kisebb mennyiségben C-vitamint, káliumot és magnéziumot is. Az uborka héja rostot tartalmaz, ezért érdemes meghámozatlanul fogyasztani, persze alapos mosás után.
Uborka a szépségápolásban
Az uborka nem csak finom, de jót is tesz a bőrödnek! A magas víztartalma hidratálja a bőrt, a benne található antioxidánsok pedig segítenek a szabad gyökök elleni harcban. A klasszikus karikákra vágott uborka a szemre helyezve csökkenti a puffadtságot és a sötét karikákat. Az uborkát gyakran használják különböző arcmaszkokban és krémekben is, bőrtisztító és nyugtató hatása miatt.
Az uborka termesztése
Az uborka egy melegigényes növény, ezért a legideálisabb a nyári hónapokban termeszteni. Két fő típusa van: a kígyóuborka és a savanyú uborka. A kígyóuborka általában hosszabb, simább héjú és kevésbé keserű, míg a savanyú uborka rövidebb, érdesebb héjú és kifejezetten savanyításra alkalmas. Az uborka termesztése során fontos a rendszeres öntözés és a tápanyagutánpótlás. Ha saját uborkát szeretnél termeszteni, érdemes palántákat vásárolni, amiket májusban vagy júniusban ültethetsz ki.
Uborka fajták a világban
A világon számos különböző uborka fajta létezik, amelyek méretben, színben és ízben is eltérnek egymástól. Japánban népszerű a Kyuri uborka, ami vékonyabb és ropogósabb, mint a hagyományos kígyóuborka. Indiában pedig a Kakdi uborka gyakori, ami nagyobb és édesebb ízű. Magyarországon leginkább a kígyóuborkát és a kovászos uborkához használt fajtákat ismerjük.
Uborka a történelemben
Az uborka története több ezer évre nyúlik vissza. Úgy gondolják, hogy az uborka eredetileg Indiából származik, és onnan terjedt el a világ többi részére. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték és fogyasztották az uborkát. A középkorban Európában is elterjedt, és azóta is fontos része a helyi konyháknak.
Érdekességek az uborkáról
- Az uborka 95%-a víz, ezért kiválóan hidratál.
- Az uborkát a NASA is vizsgálta, mint lehetséges élelmiszert a hosszú űrutazások során.
- Az uborka kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért remek választás diétázóknak.
- Az uborka héja ehető és rostot tartalmaz, ami jót tesz az emésztésnek.
- Az uborka savanyításával tartósítható, így télen is élvezhetjük a friss ízét.
Recept tipp: Uborkás tzatziki
És végül, egy egyszerű és finom recept az uborka felhasználására: a tzatziki! Ehhez szükséged lesz egy kígyóuborkára, görög joghurtra, fokhagymára, olívaolajra, citromlére, sóra és borsra. Az uborkát reszeld le, sózd be, majd nyomkodd ki a levét. Keverd össze a joghurttal, a zúzott fokhagymával, az olívaolajjal és a citromlével. Ízesítsd sóval és borssal. Tálald pitával, grillezett hússal vagy zöldségekkel.
Reméljük, hogy ezek az uborka érdekességek neked is új információkkal szolgáltak. Kóstold meg bátran az uborkát, hiszen nem csak finom, de egészséges is!