A kelbimbó sokak számára megosztó zöldség, pedig megfelelő elkészítéssel igazi ünnepi csemegévé varázsolható! Ebben a cikkben bemutatunk néhány fantasztikus receptet, amelyekkel garantáltan leveszed a lábáról a családodat a karácsonyi és húsvéti asztalnál is.
Miért a Kelbimbó?
A kelbimbó nem csak finom, de rendkívül tápláló is. Tele van vitaminokkal (C, K, A), rostokkal és antioxidánsokkal. A karácsonyi és húsvéti nehéz ételek mellett egy könnyed, egészséges kelbimbó köret tökéletes ellensúlyt képez, segítve az emésztést.
Tippek a Tökéletes Kelbimbóhoz
- Válaszd a frisset: Keress élénk zöld színű, zárt fejeket. Kerüld a sárga vagy lankadt kelbimbókat.
- Tisztítás: Vágd le a szárát és távolítsd el a külső, sérült leveleket. Ha nagyobbak, vágd félbe vagy negyedbe őket.
- Előkészítés: A kelbimbót érdemes felhasználás előtt legalább 30 percre hideg vízbe áztatni, hogy eltávolítsd a rejtett szennyeződéseket.
- Ne főzd túl: A túlfőtt kelbimbó keserű és pépes lesz. A roppanós, élénk zöld színű kelbimbó a cél!
Receptek Karácsonyra
1. Pirított Kelbimbó Baconnel és Dióval
Ez a recept az egyszerűség és a nagyszerű ízek kombinációja. A sós bacon, a ropogós dió és a karamellizált kelbimbó tökéletes harmóniát alkotnak.
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 150g bacon
- 50g dió
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A kelbimbót megtisztítjuk és félbevágjuk.
- A bacont apró kockákra vágjuk és serpenyőben ropogósra sütjük. Kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
- A serpenyőben maradt zsíron megpirítjuk a kelbimbót.
- Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a bacont és a durvára vágott diót.
- Pár percig pirítjuk, amíg a kelbimbó megpuhul és enyhén karamellizálódik.
- Forrón tálaljuk.
2. Sült Kelbimbó Balzsamecettel és Mézzel
Ez a recept édes-savanyú ízvilágával remekül kiegészíti a karácsonyi pulykát vagy a sült húst.
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál méz
- Só, bors
Elkészítés:
- A kelbimbót megtisztítjuk és félbevágjuk.
- Összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a mézet, a sót és a borsot.
- A kelbimbót egy tepsibe terítjük és meglocsoljuk a balzsamecetes öntettel.
- 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg a kelbimbó megpuhul és enyhén karamellizálódik.
- Forrón tálaljuk.
Receptek Húsvétra
1. Kelbimbó Fokhagymás Vajjal
Egyszerű, de nagyszerű köret, amely tökéletesen illik a húsvéti sonkához vagy bárányhoz.
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 50g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors
Elkészítés:
- A kelbimbót megtisztítjuk és félbevágjuk.
- A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pár másodpercig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk, amíg megpuhul.
- Forrón tálaljuk.
2. Grillezett Kelbimbó Citrommal
Frissítő és könnyed köret, amely tökéletes a húsvéti barbecue-hoz.
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- Só, bors
Elkészítés:
- A kelbimbót megtisztítjuk és félbevágjuk.
- Összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet, a citromhéjat, a sót és a borsot.
- A kelbimbót egy tálba tesszük és meglocsoljuk a citromos öntettel. Alaposan összeforgatjuk.
- A kelbimbót grillrácson kb. 8-10 percig grillezzük, amíg megpuhul és enyhén megpirul.
- Forrón tálaljuk.
Variációk és Tippek
Ne félj kísérletezni a fűszerekkel! A kelbimbó jól passzol a szerecsendióhoz, a köményhez, a chilipaprikához és a rozmaringhoz is. Keverheted más zöldségekkel, például sárgarépával, édesburgonyával vagy brokkolival. A kelbimbó a sajtokkal is remekül harmonizál, próbáld ki parmezánnal, kecskesajttal vagy gorgonzolával!
Reméljük, hogy ezek a receptek inspirációt adtak ahhoz, hogy a kelbimbó is helyet kapjon az ünnepi asztalodon! Jó étvágyat!