A tél beköszöntével hajlamosak vagyunk elfeledkezni a friss, ropogós zöldségekről, és inkább a nehezebb, melengető ételek felé fordulni. Pedig a téli saláták is lehetnek izgalmasak, táplálóak és persze, ropogósak! És mi adhatná meg jobban a téli salátáknak azt a bizonyos „pluszt”, mint a zeller? Ez a szerény gyökérzöldség ugyanis nemcsak finom, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, ráadásul sokoldalúan felhasználható.
Miért érdemes zellert fogyasztani télen?
A zeller egy igazi vitaminbomba! Magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert a hideg időszakban. Emellett K-vitamin, B-vitaminok és kálium is található benne, melyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. A zeller emellett alacsony kalóriatartalmú, viszont magas rosttartalmú, így segíthet a súlykontrollban is. Ne feledkezzünk meg a gyulladáscsökkentő hatásáról sem, ami különösen fontos lehet a téli időszakban, amikor hajlamosabbak vagyunk a megfázásra és a fertőzésekre.
A zeller sokoldalúsága a téli salátákban
A zeller nem csupán egészséges, de rendkívül sokoldalú is a konyhában. Felhasználhatjuk nyersen, főzve, sütve vagy párolva is. A téli salátákban különösen jól mutat nyersen, reszelve vagy vékony szeletekre vágva. Íme néhány ötlet, hogyan építhetjük be a zellert a téli salátákba:
- Klasszikus Waldorf saláta újragondolva: A hagyományos recept almát, diót és majonézt tartalmaz. Egészségesebb verzióban a majonézt joghurtos öntettel helyettesíthetjük, a zellert pedig reszelve vagy apró kockákra vágva adjuk hozzá.
- Répa-zeller saláta: A reszelt répa és zeller párosítása egy egyszerű, de nagyszerű kombináció. Ízesíthetjük citromlével, mézzel és egy csipetnyi gyömbérrel.
- Káposzta-zeller saláta: A vékonyra szeletelt káposzta (fehér vagy lila) és a reszelt zeller remekül kiegészítik egymást. Adhatunk hozzá mazsolát, diót és egy édes-savanyú öntetet.
- Céklás-zeller saláta: A sült vagy főtt cékla édeskés íze remekül harmonizál a zeller pikáns ízével. A salátát ízesíthetjük balzsamecettel, olívaolajjal és egy kevés friss petrezselyemmel.
- Alma-zeller-dió saláta: Ez a saláta a frissesség és a ropogósság tökéletes kombinációja. Az alma édessége, a zeller pikantériája és a dió ropogóssága egy igazán különleges ízélményt nyújt.
Tippek a tökéletes zeller kiválasztásához és tárolásához
Ahhoz, hogy a zeller a lehető legjobb ízét és állagát adja a salátánkhoz, fontos, hogy a megfelelő darabot válasszuk ki. Keressünk olyan zellert, ami kemény, nehéz és sima felületű. A levelek legyenek frissek és élénkzöldek. Ha a zeller puha vagy ráncos, az azt jelenti, hogy már nem friss.
A zellert hűtőben, műanyag zacskóban tároljuk. Így akár egy hétig is eláll. A felvágott zellert vízbe áztatva tárolhatjuk, így megőrzi a ropogósságát.
Receptek, amiket érdemes kipróbálni
Recept 1: Pikáns Zeller-Alma Saláta
Hozzávalók:
- 2 szál zeller szár, vékonyra szeletelve
- 1 nagy alma (pl. Granny Smith), kockákra vágva
- 1/4 csésze dió, durvára vágva
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál méz
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Keverjük össze a zellert, almát és diót egy tálban. Egy külön tálban keverjük össze a joghurtot, citromlevet, mézet, sót és borsot. Öntsük az öntetet a salátára és alaposan keverjük össze. Tálaljuk azonnal.
Recept 2: Téli Káposzta-Zeller Saláta
Hozzávalók:
- 1/4 fej káposzta (fehér vagy lila), vékonyra szeletelve
- 1/2 zellergumó, reszelve
- 1/4 csésze mazsola
- 1/4 csésze napraforgómag
- Öntethez: 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál almaecet, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál méz, só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Keverjük össze a káposztát, reszelt zellergumót, mazsolát és napraforgómagot egy tálban. Egy külön tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit. Öntsük az öntetet a salátára és alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni a hűtőben legalább 30 percig tálalás előtt.
Záró gondolatok
A zeller tehát nem csak egy egyszerű zöldség, hanem egy igazi kincs a téli konyhában. Készítsünk belőle salátákat, tegyük levesbe, vagy akár rágcsáljuk magában – a lényeg, hogy ne feledkezzünk meg róla a hideg hónapokban sem. A téli saláták így nem csak egészségesek, hanem ropogósak és ízletesek is lehetnek!