Unod már a szokásos húsos fasírtot? Valami könnyedebbre, egészségesebbre vágysz, ami ráadásul még finom is? Akkor a zeller fasírt a te megoldásod! Ez a zöldséges golyó nem csak vegetáriánusoknak és vegánoknak tökéletes, hanem mindenkinek, aki szeretne egy kicsit változatosabban étkezni, és a zöldségeket a tányérján látni. Készítsd el ezt a csodálatos fogást, és meglátod, mindenkit leveszel a lábáról!
Miért pont a zeller fasírt?
A zeller sokak számára egy kicsit háttérbe szorul a konyhában, pedig rengeteg felhasználási módja van, és tápanyagokban gazdag. A zeller fasírt pedig egy remek módja annak, hogy ezt a zöldséget becsempészd az étrendedbe. Nézzük, miért érdemes kipróbálni:
- Egészséges: A zeller alacsony kalóriatartalmú, viszont rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
- Ízletes: A zeller édeskés, enyhén fűszeres íze remekül harmonizál a többi zöldséggel és fűszerrel.
- Sokoldalú: A zeller fasírt önmagában is fogyasztható, de kiváló köret húsokhoz, salátákhoz, vagy akár szendvicsbe is teheted.
- Könnyen elkészíthető: Az alaprecept pofonegyszerű, és könnyen variálható a saját ízlésed szerint.
A tökéletes zeller fasírt recept
Íme egy alaprecept, amivel garantáltan sikert aratsz. Ne feledd, a konyhaművészet lényege a kísérletezés, úgyhogy nyugodtan változtass a hozzávalókon és arányokon, amíg megtalálod a számodra tökéletes verziót!
Hozzávalók:
- 500g zeller
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás (vegán verzióban helyettesíthető lenmagliszt és víz keverékével)
- 50g zsemlemorzsa (gluténmentes verzióban használj rizslisztet vagy darált mandulát)
- Friss petrezselyem
- Só, bors, szerecsendió (ízlés szerint)
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Hámozd meg és reszeld le a zellert. Nyomkodd ki a levét, hogy ne legyen túl vizes a massza.
- Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd dinszteld meg őket egy kevés olajon.
- Egy tálban keverd össze a reszelt zellert, a dinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást (vagy a lenmaglisztes keveréket), a zsemlemorzsát, a felaprított petrezselymet, a sót, a borsot és a szerecsendiót.
- Alaposan dolgozd össze a masszát, és hagyd állni 15-20 percig, hogy a zsemlemorzsa megszívja magát.
- Formázz a masszából kis golyókat vagy pogácsákat.
- Forró olajban süsd aranybarnára a zeller fasírtokat mindkét oldalukon.
- Tálald melegen, kedvenc köreteddel és mártogatósoddal.
Variációk egy témára
A zeller fasírt receptje remekül variálható. Íme néhány ötlet, hogyan teheted még különlegesebbé:
- Adj hozzá más zöldségeket: Sárgarépa, cukkini, paprika – bármilyen zöldség remekül illik a zellerhez.
- Fűszerezd bátran: Kömény, koriander, chili – a fűszerekkel igazán egyedi ízt adhatsz a fasírtoknak.
- Használj más kötőanyagot: Tojás helyett használhatsz lenmaglisztes keveréket, csicseriborsó lisztet, vagy akár főtt rizst.
- Süsd sütőben: Az olajban sütés helyett a sütőben is megsütheted a fasírtokat. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180 fokon körülbelül 20-25 percig.
- Készíts mártogatóst: A zeller fasírthoz remekül illik a joghurtos-fokhagymás mártogatós, a tzatziki, vagy egy egyszerű paradicsomszósz.
Tippek és trükkök
- A reszelt zellert alaposan nyomkodd ki, hogy ne legyen túl vizes a massza.
- Ha a massza túl lágy, adj hozzá még egy kis zsemlemorzsát.
- Ha a massza túl kemény, adj hozzá egy kevés vizet vagy növényi tejet.
- Sütés közben ne zsúfold tele a serpenyőt, mert akkor a fasírtok nem fognak szépen pirulni.
- A zeller fasírt jól bírja a fagyasztást, úgyhogy nyugodtan készíthetsz nagyobb adagot is.
Reméljük, ez a cikk kedvet csinált a zeller fasírt elkészítéséhez. Próbáld ki a receptet, kísérletezz bátran, és élvezd a finom és egészséges zöldséges golyókat! Jó étvágyat!