Ki ne emlékezne a nagyi zeller krémlevesére? Az a meleg, krémes, illatos csoda, ami a hideg őszi és téli napokon felmelegítette a testet és a lelket. Most megosztom veletek a családi receptet, amit generációk óta őrizünk, és amivel ti is varázslatos zeller krémlevest készíthettek otthon.
Miért pont a nagyi zeller krémlevese a legjobb?
A nagyi titka nem a különleges alapanyagokban rejlik, hanem a türelemben és a szeretetben, amivel a leveshez nyúl. Persze, néhány trükköt azért elárulok, amikkel a nagyi még finomabbá tette a levest. Az egyik legfontosabb, hogy friss, szezonális zellert használjunk. A másik pedig, hogy ne spóroljunk a vajjal és a tejszínnel – ezek adják a leves selymes, krémes textúráját.
A tökéletes zeller kiválasztása
A zeller krémleves alapja természetesen a zeller. Válasszunk kemény, nehéz gumókat, amiknek a héja sima és sérülésmentes. A zöldjét is érdemes felhasználni a leveshez, mert ez adja az igazi aromáját. Ha tehetjük, válasszunk bio zellert, mert így biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz káros vegyszereket.
Hozzávalók a nagyi féle zeller krémleveshez
- 1 kg zellergumó
- 1 szál zellerzöld
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 l csirkehúsleves (vagy zöldségleves a vegetáriánus változatért)
- 2 dl tejszín (min. 30%-os zsírtartalom)
- Só, bors ízlés szerint
- Csipetnyi szerecsendió
- Petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés lépésről lépésre
- A zellert hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra. A zellerzöldet mossuk meg alaposan és vágjuk durvára.
- A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel.
- Egy nagy fazékban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát üvegesre.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk pár másodpercig.
- Tegyük a fazékba a zellerkockákat és a zellerzöldet, majd dinszteljük 5-10 percig, amíg a zeller kissé megpuhul.
- Öntsük fel a húslevessel (vagy zöldséglevessel), majd forraljuk fel.
- Veggyük lejjebb a hőfokot és főzzük a levest kb. 20-25 percig, amíg a zeller teljesen megpuhul.
- Ha a zeller megpuhult, vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük a levest simára.
- Öntsük vissza a levest a fazékba, adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és ízesítsük egy csipetnyi szerecsendióval.
- Melegítsük fel a levest (de ne forraljuk!), majd tálaljuk friss petrezselyemzölddel díszítve.
Tippek és trükkök a tökéletes zeller krémleveshez
- A leves még finomabb lesz, ha a zellert a főzés előtt egy kicsit megpirítjuk a sütőben.
- Ha nincs botmixerünk, a levest óvatosan, több részletben turmixgépben is pürésíthetjük.
- A zeller krémleves remekül illik pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy akár egy kanál tejföllel is.
- A vegetáriánus változatért használjunk zöldséglevest húsleves helyett.
- A leveset gazdagíthatjuk más zöldségekkel is, például burgonyával, sárgarépával vagy édesburgonyával.
Tálalási javaslatok
A zeller krémleves önmagában is egy tápláló és ízletes fogás, de kínálhatjuk előételként egy ünnepi vacsorán is. Díszítsük friss petrezselyemzölddel, pirított mandulával vagy egy csepp olívaolajjal. Egy pohár száraz fehérbor tökéletesen kiegészíti az ízét.
A zeller krémleves egészségügyi előnyei
A zeller nemcsak finom, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert, és tartalmaz káliumot, ami segít szabályozni a vérnyomást. A zeller krémleves tehát nemcsak egy finom, hanem egy egészséges választás is.
Remélem, ez a recept meghozza a kedveteket ahhoz, hogy elkészítsétek a nagyi féle zeller krémlevesét. Jó étvágyat!