A zeller, ez a sokak által kissé mostohán kezelt gyökérzöldség, valójában egy igazi kulináris kincs. Bár nyersen is fogyasztható, igazán a hőkezelés során bontakozik ki az aromája. És ha már hőkezelés, a sütőben sütött zeller egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Miért mondom ezt? Mert kevés hozzávalóval, minimális erőfeszítéssel egy igazán ízletes és tápláló köretet, vagy akár főételt varázsolhatunk az asztalra.
A zeller – többet érdemel, mint gondolnád
Sokaknak a zeller a vasárnapi húsleves elengedhetetlen alkotóeleme, de a legtöbbször ott véget is ér a karrierje. Pedig a zeller rendkívül sokoldalú. Magas a rosttartalma, tele van vitaminokkal (C, K, B) és ásványi anyagokkal (kálium, mangán, magnézium). Alacsony kalóriatartalmú, és ami legalább ilyen fontos, rendkívül finom is, ha megfelelően készítjük el.
Miért pont a sütő?
Számos módon elkészíthetjük a zellert: főzhetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, de a sütés során éri el a legoptimálisabb ízélményt. A sütőben a zeller lassan, egyenletesen puhul meg, és a természetes cukrai karamellizálódnak, ami édes, enyhén diós ízt kölcsönöz neki. Ráadásul, a sütés során nem veszít annyi tápanyagot, mint például a főzés során, amikor a vitaminok és ásványi anyagok a főzővízbe kerülhetnek.
A tökéletes sült zeller receptje
Nincs is egyszerűbb, mint sült zellert készíteni. Íme egy alaprecept, amit aztán kedvedre variálhatsz:
Hozzávalók:
* 1 nagy zellergumó
* 2-3 evőkanál olivaolaj (vagy más növényi olaj)
* Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
* Opcionális: fokhagymapor, paprikapor, rozmaring, kakukkfű, egyéb fűszerek
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
2. Hámozd meg a zellert, és vágd kb. 1-1,5 cm-es kockákra vagy hasábokra. Fontos, hogy egyforma méretűek legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg.
3. Egy tálban keverd össze a zellerdarabokat az olivaolajjal, sóval, borssal és a választott fűszerekkel. Győződj meg róla, hogy minden zellerdarabot befed az olajos-fűszeres keverék.
4. Terítsd el a zellerdarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ügyelj arra, hogy ne legyenek egymáson, mert akkor nem fognak szépen megpirulni.
5. Süsd a zellert kb. 30-40 percig, vagy amíg megpuhul és aranybarna nem lesz. Félidőben érdemes átforgatni a zellerdarabokat, hogy minden oldalukon egyenletesen süljenek.
Variációk egy témára – Hogyan teheted még izgalmasabbá?
A fenti recept csak egy alap. Íme néhány ötlet, hogyan turbózhatod fel a sült zellert:
* Fokhagymás zeller: Adj a zellerhez 2-3 gerezd aprított fokhagymát a sütés előtt. A fokhagyma íze fantasztikusan passzol a zellerhez.
* Parmezános zeller: A sütés utolsó 5-10 percében szórd meg a zellert reszelt parmezánnal. A parmezán ráolvad, és egy sós, umami ízt kölcsönöz a zellernek.
* Mézes-mustáros zeller: Keverj össze 1 evőkanál mézet 1 evőkanál mustárral (dijoni vagy magos mustár a legjobb) és kend meg vele a zellert a sütés előtt.
* Gyömbéres-chilis zeller: Keverj össze reszelt gyömbért, aprított chilit, szójaszószt és egy kis szezámolajat, majd marináld benne a zellert sütés előtt. Ez egy ázsiai ihletésű változat.
* Zöldfűszeres zeller: Szórj a zellerre friss, aprított zöldfűszereket (petrezselyem, snidling, kapor) a sütés után.
Mivel tálaljuk a sült zellert?
A sült zeller kiváló köret húsételekhez (pl. sült csirke, sertéssült, marhahús), halakhoz, vagy akár vegetáriánus fogásokhoz is. Fogyaszthatjuk önmagában, mártogatóssal (pl. joghurtos öntet, tzatziki), vagy akár salátába is keverhetjük. Kiválóan illik hozzá a sült répa, a paszternák, vagy más gyökérzöldségek.
A sült zeller, mint főétel?
Bár a sült zellert leggyakrabban köretként fogyasztjuk, akár főételként is megállja a helyét. Ehhez kombinálhatjuk más zöldségekkel, hüvelyesekkel (pl. csicseriborsó, lencse), vagy akár tofúval. A fűszerezéssel is bátran kísérletezhetünk, hogy izgalmasabbá tegyük az ételt.
Tippek és trükkök
* A zellergumót mindig alaposan mosd meg, és hámozd meg, mielőtt felvágnád.
* A sütési idő függ a zellerdarabok méretétől és a sütőd teljesítményétől. Figyeld a zellert, és vedd ki a sütőből, amikor már puha és aranybarna.
* Ha szeretnéd, hogy a zeller még ropogósabb legyen, a sütés utolsó 5 percében kapcsold be a grill funkciót.
* A maradék sült zellert hűtőben tárolhatod, és másnap is elfogyaszthatod.
Összefoglalva, a sütőben sütött zeller egy egyszerű, de nagyszerű étel, amely rengeteg lehetőséget rejt magában. Próbáld ki te is, és fedezd fel a zellerben rejlő kulináris potenciált!