A rizottó, ez a krémes, olasz klasszikus, számtalan variációban elkészíthető. Sokan rögtön a gombás, a parmezános vagy a tenger gyümölcsei verziókra gondolnak, pedig a rizottó világa sokkal színesebb! Ebben a cikkben egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb változatot mutatunk be: a zelleres rizottót. Elfelejtheted a zellerlevelet, ez a recept a gumós zeller édeskés, enyhén földes ízét hozza el a tányérodra, egy igazán krémes és emlékezetes formában. Sőt, megmutatjuk, hogyan lehet kicsit kilépni az olasz hagyományokból, és más ízekkel is kiegészíteni ezt a különleges fogást.
Miért érdemes zelleres rizottót készíteni?
Talán elsőre furcsán hangzik, de a zeller valójában tökéletesen passzol a rizottóhoz. A zeller édeskés, de mégis enyhén pikáns íze remekül kiegészíti a krémes, keményítőtől gazdag rizst. Emellett a zeller rendkívül egészséges: tele van vitaminokkal (C-vitamin, K-vitamin) és ásványi anyagokkal (kálium, mangán). Ráadásul, ha unod már a szokásos rizottó ízeket, ez egy remek alternatíva, amivel garantáltan feldobhatod a menüt.
A tökéletes zelleres rizottó alapjai
Ahhoz, hogy igazán krémes és ízletes rizottót készítsünk, néhány alapvető szabályt be kell tartanunk:
- Rizs: A rizottóhoz speciális rizst használunk, a legelterjedtebb a Arborio, de használható Carnaroli vagy Vialone Nano is. Ezek a rizs fajták több keményítőt tartalmaznak, ami a krémes textúrát adja.
- Alaplé: A jó rizottó titka a minőségi alaplé. Használhatunk zöldség alaplevet, csirke alaplevet vagy akár marha alaplevet is, attól függően, hogy milyen ízeket szeretnénk kiemelni. A lé lényeges, hogy forró legyen, amikor a rizshez adjuk.
- Bor: A száraz fehérbor elengedhetetlen a rizottóhoz, hiszen savasságával egyensúlyozza a krémes textúrát.
- Parmesan: Frissen reszelt parmesan adja meg a rizottó igazi olasz karakterét.
- Vaj: A vaj a legvégén kerül bele a rizottóba, hogy még krémesebbé és fényesebbé tegye.
Zelleres rizottó recept
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 300g Arborio rizs
- 1,5 dl száraz fehérbor
- Kb. 1 liter forró zöldség alaplé
- 300g gumós zeller, meghámozva és kis kockákra vágva
- 50g vaj
- 50g frissen reszelt parmesan
- Só, bors ízlés szerint
- Petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsünk fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk üvegesre, kb. 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és pirítsuk még egy percig.
- Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg a szemek áttetszővé válnak.
- Öntsük fel a borral, és kevergessük, amíg a bor elpárolog.
- Adjuk hozzá a zellerkockákat.
- Kezdjük el adagolni a forró alaplevet, mindig csak annyit, amennyi ellepi a rizst. Kevergessük gyakran, és várjuk meg, amíg a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt újra adagolnánk. Ezt ismételjük, amíg a rizs megpuhul, de még harapható marad (al dente), ez kb. 20-25 percig tart.
- Amikor a rizs elkészült, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat és a parmesan sajtot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Tálaljuk azonnal, friss petrezselyemmel díszítve (opcionális).
Variációk és tippek
- Pirított dióval: A dió ropogós textúrája és gazdag íze remekül passzol a zelleres rizottóhoz. Pirítsuk meg a diót egy serpenyőben, és szórjuk a rizottóra tálalás előtt.
- Gorgonzolával: Ha szeretjük az erőteljes ízeket, adjunk a rizottóhoz gorgonzola sajtot a parmesan helyett.
- Sült almával: Az édes sült alma kiválóan kiegészíti a zeller földes ízét. Készítsünk sült alma kockákat, és keverjük a rizottóba tálalás előtt.
- Vegán változat: A vajat növényi vajjal, a parmesan sajtot pedig vegán parmesan alternatívával helyettesíthetjük.
- Alaplé ízesítése: Az alaplébe tehetünk babérlevelet, rozmaringot vagy kakukkfüvet, hogy még gazdagabb ízt kapjunk.
A zelleres rizottó tehát egy sokoldalú és izgalmas fogás, ami méltán érdemel helyet a konyhánkban. Kísérletezzünk bátran a különböző ízekkel, és találjuk meg a saját kedvenc változatunkat! Jó étvágyat!