Amikor a bazsalikom szóba kerül, a legtöbbünknek azonnal a mediterrán ízek, az olasz konyha illata, és persze a klasszikus, édes zöldfűszer jut eszébe. A bazsalikom, vagy tudományos nevén *Ocimum basilicum*, valóban az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt fűszernövény a világon. De vajon tudta-e, hogy ez a sokoldalú növény sokkal többet rejt magában, mint a jól ismert Genovese fajta? Készüljön fel egy izgalmas utazásra a bazsalikom fajták lenyűgöző világába, ahol megismerkedhet a legkülönlegesebb ízekkel, illatokkal és színekkel!
A bazsalikom sokszínű világa
A bazsalikom nem csupán egyetlen növény; valójában az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó *Ocimum* nemzetség számos faját és azok számtalan hibridjét foglalja magában. Ez a genetikai sokféleség magyarázza a hihetetlen változatosságot ízben, illatban, levélformában, méretben és még a növény színében is. A tradicionális édes-borsos aromától a citrusos, ánizsos, fahéjas, vagy akár csípős jegyekig, mindenki megtalálhatja a számára tökéletes bazsalikom típust.
A leggyakrabban termesztett fajták az *Ocimum basilicum* (édes bazsalikom), az *Ocimum tenuiflorum* (szent bazsalikom vagy tulsi), és az *Ocimum gratissimum* (afrikai bazsalikom) különböző variációi. Lássuk most a legkiemelkedőbb és legérdekesebb fajtákat, melyekkel garantáltan feldobhatja konyháját és kertjét!
A legkülönlegesebb bazsalikom fajták részletesen
1. Szent bazsalikom (Tulsi – Ocimum tenuiflorum/sanctum)
A Szent bazsalikom, vagy ahogy Indiában hívják, a Tulsi, sokkal több, mint egy egyszerű fűszernövény. Az ayurvédikus gyógyászatban évezredek óta szent növényként tisztelik, adaptogén tulajdonságainak köszönhetően. Három fő típusa ismert: Rama Tulsi (zöld levelű, édeskés), Krishna Tulsi (lilás-zöld, borsosabb), és Vana Tulsi (erdei tulsi, vadabb ízvilágú). Íze rendkívül komplex: a szegfűszeg, a bors, az ánizs és a menta jegyei keverednek benne, enyhe csípősséggel. Főleg teákban, gyógykészítményekben, és thai ételekben használják, különösen a Pad Krapow (csípős bazsalikomos csirke) elmaradhatatlan hozzávalója.
2. Thai bazsalikom (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)
A Thai bazsalikom azonnal felismerhető jellegzetes, lila száráról és élesebb, ánizsos-édesgyökeres illatáról, amely messze eltér az olasz fajtákétól. Levelei keskenyebbek és hegyesebbek, virágai pedig gyakran lilás árnyalatúak. Kulcsfontosságú hozzávalója a délkelet-ázsiai konyhának, különösen a thai és vietnámi ételeknek. Kiemeli a curry-k, a wokban sült tészták és a pho leves ízét. A főzés során viszonylag jól megőrzi aromáját, így bátran adagolható a meleg ételekhez is.
3. Citrom bazsalikom (Ocimum basilicum ‘Citriodorum’)
Ha egy kis frissítő, citrusos csavarra vágyik, a Citrom bazsalikom tökéletes választás. Ahogy a neve is sugallja, levelei intenzíven citromos illatot és ízt hordoznak, melyet a citrál nevű vegyületnek köszönhet. Ez a fajta ideális halételekhez, csirkéhez, salátákhoz, tésztaszószokhoz, sőt, még desszertekhez, limonádékhoz is. Különösen jól passzol egy könnyed nyári menühöz, ahol üde, savanykás ízjegyével egyedivé varázsolja az ételeket.
4. Fahéj bazsalikom (Ocimum basilicum ‘Cinnamon’ vagy ‘Mexican Spice’)
A Fahéj bazsalikom egy igazi kuriózum, amely a fahéj édes, fűszeres aromáját ötvözi a klasszikus bazsalikom ízével. Levelei zöldek, de virágai gyakran lilásak, és a szára is enyhén lilás árnyalatú lehet. Eredetileg Mexikóból származik, ahol gyakran használják édességekhez, gyümölcssalátákhoz, teákhoz és puncsokhoz. Kísérletező kedvűek számára kiváló választás, akár süteményekbe, akár egzotikus curry-kbe. Egy csipetnyi fahéj bazsalikommal meglepő ízvilágot csempészhet a reggeli müzlijébe is.
5. Lila bazsalikom (Ocimum basilicum ‘Dark Opal’, ‘Red Rubin’)
Bár ízükben gyakran hasonlítanak az édes bazsalikomra (bár néha enyhe ánizsos vagy borsos jegyekkel), a Lila bazsalikom fajták, mint a Dark Opal vagy a Red Rubin, elsősorban lenyűgöző, mély burgundi színük miatt különlegesek. Nemcsak étkezésre alkalmasak, de rendkívül mutatósak is a kertben és a tányéron egyaránt. Színüket az antociánoknak köszönhetik, melyek antioxidáns tulajdonságokkal is bírnak. Kiemelkedően szépek salátákban, caprese-ben, vagy díszítésre. Fontos megjegyezni, hogy a főzés során a lilás színük kissé megfakulhat.
6. Afrika kék bazsalikom (Ocimum kilimandscharicum x basilicum ‘Dark Opal’)
Az Afrika kék bazsalikom (Afrikai kék bazsalikom) egy hibrid fajta, mely az afrikai kamfor bazsalikom és a Dark Opal bazsalikom keresztezéséből született. Ennek a fajtának egyedi, kámforos, borsos, enyhén mentás illata van, mely rendkívül karakteres. Magas, bokros növekedésű, gyönyörű lila virágokkal. Bár nem annyira elterjedt a kulináris felhasználása, mint a többi fajtáé, teákban, húsok pácolásához, vagy rovarriasztóként is alkalmazzák. Aromája intenzív, ezért óvatosan adagoljuk.
7. Saláta levelű bazsalikom (Ocimum basilicum ‘Crispum’)
A Saláta levelű bazsalikom nevét hatalmas, fodros, lágy leveleiről kapta, melyek a saláta leveleire emlékeztetnek. Íze enyhébb, lágyabb, mint a Genovese bazsalikomé, kevésbé borsos, enyhe édességgel. Kiválóan alkalmas szendvicsekbe, salátákba, vagy pesto készítésére, ahol a nagy levelek textúrája és enyhe íze különösen jól érvényesül. A nagy levélfelület miatt a pesto készítése is rendkívül gyors és egyszerű vele.
8. Ánizs bazsalikom (Ocimum basilicum ‘Anise’ vagy ‘Licorice’)
Az Ánizs bazsalikom, ahogy a neve is sejteti, intenzív ánizsos, édesgyökeres aromával rendelkezik, mely emlékeztethet a thai bazsalikomra, de gyakran még hangsúlyosabbak ezek a jegyek. Kiválóan passzol tenger gyümölcseihez, halételekhez, csirkéhez, de akár desszertekbe és likőrökbe is használható. Ha szereti az ánizs jellegzetes ízét, ez a bazsalikom fajta biztosan elnyeri tetszését. Készíthet belőle egyedi szirupokat is, melyekkel italokat vagy süteményeket ízesíthet.
Tippek a különleges bazsalikom fajták termesztéséhez és felhasználásához
Bár a bazsalikomfajták eltérőek, alapvető gondozási igényeik hasonlóak. Mindegyik igényli a sok napfényt (legalább 6 óra direkt napfény naponta), a jó vízelvezetésű talajt és a rendszeres öntözést, különösen száraz időszakokban. Fontos a csúcsrügyek csipkedése, hogy bokrosodásra ösztönözzük a növényt és elkerüljük a virágzást, ami rontja a levelek ízét. A virágok megjelenése azonban nem minden esetben negatívum; az Afrika kék bazsalikom például folyamatosan virágzik, és rovarcsalogatóként is funkcionál.
Felhasználás: Ne féljünk kísérletezni! A Thai bazsalikom tökéletes a phó leveshez és a curry-khez. A Citrom bazsalikom frissítően hat halételekben, salátákban vagy akár limonádéban. A Fahéj bazsalikom meglepő módon illik gyümölcsök mellé vagy desszertekbe. A Szent bazsalikom (Tulsi) pedig tea formájában nyugtató és immunerősítő hatású. A lila fajták gyönyörű díszei lehetnek bármilyen ételnek, emellett antioxidánsokat is tartalmaznak.
Konklúzió
Ahogy láthattuk, a bazsalikom világa sokkal gazdagabb és változatosabb, mint azt elsőre gondolnánk. A klasszikus Genovese fajtán túl számtalan különleges ízvilág és aroma várja, hogy felfedezzék. Legyen szó akár a szent Tulsi gyógyító erejéről, a Thai bazsalikom egzotikus csípősségéről, vagy a Citrom bazsalikom üdítő frissességéről, mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Ne habozzon, merüljön el Ön is a bazsalikom fajták lenyűgöző birodalmában, és engedje, hogy ezek a csodálatos növények inspirálják kulináris kalandjait! Kertészkedjen, kóstoljon, és élvezze a természet sokszínűségét!