Képzeljen el egy reggelt, amikor a frissen sült kenyér illata lengi be a konyháját, és nem egy akármilyen, hanem egy gazdagon bazsalikomos kenyér, melynek héja ropogós, belseje pedig puha és levegős. Ez nem egy elérhetetlen álom! A házilag sütött kenyér egy csodálatos hobbi, ami nemcsak finom végeredményt ad, de rendkívül megnyugtató és kreatív elfoglaltság is egyben. A bazsalikommal gazdagított változat pedig egyenesen a mediterrán hangulatot csempészi a mindennapjainkba.
Miért érdemes bazsalikomos kenyeret sütni házilag?
A bolti kenyerekkel ellentétben a házi pékáru frissességét, minőségét és összetételét teljes mértékben kontrollálhatjuk. Nincs adalékanyag, tartósítószer, csak tiszta, természetes alapanyagok. Ráadásul a kenyérsütés folyamata meditatív, a dagasztás, a kelesztés, majd a sütés közben felszabaduló illatok mind hozzájárulnak egy különleges élményhez. A friss bazsalikom aromája pedig egyszerűen elragadó, és egyedülálló ízt kölcsönöz a kenyérnek, ami bármilyen étkezést feldob.
Hozzávalók a tökéletes bazsalikomos kenyérhez
A jó kenyér titka az alapanyagok minőségében rejlik. Ne spóroljunk velük!
- Liszt: 500 g finomliszt (BL80) vagy kenyérliszt (BL112). A kenyérliszt magasabb sikértartalma miatt rugalmasabb tésztát eredményez, de finomliszttel is tökéletesen működik. Egy rész teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával még rostosabbá tehetjük.
- Friss élesztő: 25 g (vagy 7 g száraz élesztő). A friss élesztővel intenzívebb ízt kapunk, de a száraz élesztő is kiválóan használható, főleg, ha kezdők vagyunk.
- Langyos víz: 300-350 ml. Fontos, hogy langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt, és ne hideg, mert az gátolja a működését. A pontos mennyiség a liszt nedvszívó képességétől függ, ezért fokozatosan adagoljuk.
- Só: 10-12 g (kb. 2 teáskanál). Fontos ízfokozó, és segíti a tészta szerkezetének kialakulását.
- Extra szűz olívaolaj: 2 evőkanál. Ez adja a mediterrán jelleget és hozzájárul a kenyér szaftosságához.
- Friss bazsalikom: Egy nagy csokor (kb. 30-40 g) friss bazsalikom levél, apróra vágva. Ez az igazi sztárja receptünknek!
- Cukor (opcionális): Fél teáskanál. Az élesztő felfuttatásához használjuk, segíti az élesztő beindulását, de enélkül is működik.
Szükséges eszközök
Nem kell bonyolult felszerelés ahhoz, hogy finom kenyeret süssünk:
- Nagy keverőtál
- Konyhai mérleg
- Mérőedény
- Fakanál vagy kézi mixer dagasztókarokkal
- Konyharuha
- Sütőpapír
- Tepsi vagy kenyérsütő forma
- Vizes permetező (opcionális, a ropogós héjért)
Lépésről lépésre: A bazsalikomos kenyér sütése
1. Az élesztő felfuttatása
Egy kis tálban keverjük el az élesztőt a fél teáskanál cukorral (ha használunk) és kb. 100 ml langyos vízzel. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz a teteje. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív és készen áll a munkára.
2. A száraz hozzávalók összekeverése
Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sót. Keverjük alaposan össze, hogy a só egyenletesen eloszoljon.
3. A tészta összeállítása
Öntsük a felfuttatott élesztőt a lisztes keverék közepébe. Adjuk hozzá az olívaolajat és a maradék langyos vizet (200-250 ml). Kezdjük el összekeverni egy fakanállal, majd ha már összeállt egy ragacsos masszává, adjuk hozzá az apróra vágott friss bazsalikomot.
4. A dagasztás művészete
Ez a lépés a kenyér sütése házilag során az egyik legfontosabb. Öntsük a tésztát enyhén lisztezett deszkára. Kezdjük el dagasztani.
Kézzel dagasztás: Nyomjuk szét a tésztát, hajtsuk össze, majd nyomjuk meg újra tenyérrel. Ismételjük ezt a mozdulatot kb. 10-15 percig. A tészta eleinte ragacsos lesz, de ahogy dolgozunk vele, fokozatosan elválik a kezünktől és a deszkától, rugalmassá és simává válik. Akkor jó, ha a felülete fényes, és a tészta visszarúg, ha megnyomjuk.
Géppel dagasztás: Ha van konyhai robotgépe dagasztókarral, használja azt! Közepes sebességen dagassza 8-10 percig, amíg a tészta összeáll és elválik a tál falától.
5. Első kelesztés
Formázzunk a tésztából gombócot, tegyük egy enyhén olajozott tálba, fordítsuk meg egyszer, hogy minden oldala olajos legyen. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg, huzatmentes helyre. Hagyjuk kelni legalább 60-90 percig, vagy amíg a duplájára nem dagad. Ez az időtartam függ a környezeti hőmérséklettől és az élesztő aktivitásától. Türelem! A kenyér kelesztése a sikeres sütés kulcsa.
6. Átgyúrás és formázás
Miután a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára. Finoman nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Formázzuk kenyér alakúra. Lehet hosszúkás cipó, kerek vekni, vagy akár bagett is. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy kenyérsütő formába.
7. Második kelesztés
Takarjuk le ismét a tésztát konyharuhával, és hagyjuk kelni további 30-45 percig, amíg ismét észrevehetően megnő. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 200-220°C-ra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, ha lehetséges).
8. Sütés
Sütés előtt éles késsel vagy pengével ejthetünk néhány bevágást a kenyér tetején. Ez nemcsak esztétikus, de segíti a kenyér egyenletes sülését és a kéreg roppanását. A ropogós héj érdekében helyezzünk egy kis tál vizet a sütő aljába, vagy permetezzünk vízzel a sütő oldalára az első 10 percben, amíg a gőz képződik. Süssük a kenyeret 30-40 percig, amíg aranybarnára sül és üregesen kong, ha az alját megütögetjük.
9. Hűtés
Miután megsült, vegyük ki a kenyeret a sütőből, és helyezzük rácsra hűlni. Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felszeleteljük, különben a belseje ragacsos maradhat.
Tippek a tökéletes bazsalikomos kenyérért
- Ne siettesse a kelesztést: A türelem kulcsfontosságú. Ha a tészta nem kel meg eléggé, a kenyér tömör és száraz lesz.
- Használjon minőségi bazsalikomot: A friss, illatos bazsalikom adja az igazi ízt. Ne használjon szárítottat ehhez a recepthez.
- Figyeljen a vízhőmérsékletre: Mint említettük, a langyos víz elengedhetetlen az élesztő aktiválásához.
- Sütőgőz: A gőz segít a kenyérnek jobban megemelkedni a sütőben, és hozzájárul a gyönyörű, ropogós héj kialakulásához.
- Tárolás: A házi kenyér frissességét légmentesen záródó zacskóban vagy kenyértartóban őrizheti meg 2-3 napig. Fagyasztani is lehet szeletelve, így mindig kéznél lesz egy friss adag.
Variációk és tálalási tippek
Ez az alap bazsalikomos kenyér recept kiválóan variálható. Adhat hozzá apróra vágott fokhagymát, aszalt paradicsomot, olajbogyót, vagy akár reszelt parmezán sajtot is a tészta dagasztása közben. Engedje szabadjára a fantáziáját!
A bazsalikomos kenyeret önmagában, egy kevés extra szűz olívaolajjal és balzsamecettel locsolva isteni. Kitűnő kiegészítője salátáknak, leveseknek, vagy szendvicsek alapja lehet. Próbálja ki házi pesztóval – az igazi mediterrán ízorgia!
Záró gondolatok
A bazsalikomos kenyér sütése nemcsak egy kulináris kaland, hanem egy igazi élmény is. Az otthon sütött kenyér illata, íze és textúrája összehasonlíthatatlan a bolti társaival. A folyamat elejétől a végéig tartó alkotás öröme, majd a frissen sült, gőzölgő kenyér elfogyasztása az egyik legjutalmazóbb konyhai tevékenység. Ne habozzon, próbálja ki! Meglátja, pillanatok alatt beleszeret a kenyér sütésébe, és a konyhája valóságos pékséggé változik.