Amikor a tavasz zöldje nyáreleji pirosba fordul, és a fák ágain megannyi rubin színű gyöngyszem csillog, tudjuk: itt a cseresznye szezonja! Magyarországon különösen gazdag hagyománya van a cseresznyetermesztésnek, és nem véletlenül: a kiváló talaj és éghajlati viszonyoknak köszönhetően rendkívül ízletes és zamatos gyümölcsök érnek nálunk. De vajon melyik a legjobb fajta? Hogyan válasszuk ki azt, ami a mi kertünkbe, vagy épp a befőttes üvegünkbe a leginkább illik? Cikkünkben segítünk eligazodni a magyar cseresznye fajták sokszínű világában.
Miért érdemes magyar cseresznyét választani?
A magyar klíma, különösen az Alföld déli része, ideális a cseresznyefa számára. A kiegyensúlyozott napsütés és a megfelelő csapadékmennyiség garantálja a gyümölcsök kivételes minőségét, magas cukortartalmát és intenzív aromáját. A hazai nemesítésű és a nálunk honosított fajták ráadásul kiválóan alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, így ellenállóbbak a betegségekkel szemben és stabilabban teremnek. A helyben termelt gyümölcs választásával ráadásul a fenntarthatóságot is támogatjuk.
Mire figyeljünk a cseresznye fajta választásánál?
Mielőtt döntenénk, érdemes átgondolni néhány fontos szempontot, hogy a számunkra legmegfelelőbb fajtát válasszuk:
- Érési idő: Ez az egyik legfontosabb szempont. Szeretnénk már májusban csemegézni, vagy inkább a nyár közepén, esetleg későn érő fajtára vágyunk, ami meghosszabbítja a cseresznyeszezont? Vannak korai, középérésű és késői érésű fajták, így folyamatosan élvezhetjük a friss gyümölcsöt.
- Íz és felhasználhatóság: Friss fogyasztásra keresünk ropogós, édes gyümölcsöt, vagy inkább lekvárt, befőttet, esetleg pálinkát készítenénk belőle? Egyes fajták savanykásabbak, mások rendkívül édesek. Fontos a gyümölcshús állaga is: kemény vagy puha, lédús vagy inkább szárazabb. A feldolgozás céljára (befőzés, fagyasztás, sütemények) a keményebb húsú, savasabb fajták gyakran ideálisabbak.
- Méret és megjelenés: Bár az íz a legfontosabb, a szem is eszik! A nagyobb, mutatósabb gyümölcsök vonzóbbak lehetnek, különösen friss fogyasztásra.
- Termőképesség és ellenállóság: Mennyire bőségesen terem az adott fajta, és mennyire ellenálló a betegségekkel (pl. monília) és a kártevőkkel szemben? A repedésállóság is kulcsfontosságú, különösen a nyári esők idején, mert a repedezett gyümölcs hamar romlásnak indul.
- Öntermékenység és porzás: Ez különösen otthoni kertben fontos szempont. Vannak öntermékeny cseresznye fajták, amelyekhez nem kell porzópár, és vannak olyanok, amelyeknek szükségük van egy másik fajtára a sikeres terméshez. Amennyiben csak egy fát ültetünk, mindenképp öntermékeny fajtát válasszunk!
A legjobb magyar és honosított cseresznye fajták bemutatása
1. Germersdorfi óriás – A klasszikus nagyság
Ha magyar cseresznyére gondolunk, sokaknak azonnal a Germersdorfi óriás jut eszébe. Ez a fajta nem véletlenül vált legendássá: késői érésű, általában június végén, július elején szüretelhető. Gyümölcse hatalmas, sötétpiros, majdnem fekete, rendkívül húsos és lédús. Íze fantasztikusan édes, harmonikus, enyhe savval. Ideális friss fogyasztásra, de kiválóan alkalmas befőzésre, lekvárkészítésre és fagyasztásra is. Hátránya, hogy közepesen érzékeny a moníliára, és a hirtelen, nagy esők hatására repedhet. Nem öntermékeny, porzófajtát igényel, például a Bigarreau Burlat vagy a Hedelfingeni óriás jó választás lehet mellé.
2. Bigarreau Burlat – A korai örömhírnök
Sokan már május végén, június elején vágynak az első ropogós cseresznyére. Erre a vágyra kínál megoldást a Bigarreau Burlat, az egyik legkorábban érő fajta. Gyümölcse közepesen nagy, sötétpiros, fényes héjú. Húsa lédús, kellemesen édes, enyhén savanykás ízű. Kiváló friss fogyasztásra, de koraisága miatt feldolgozásra kevésbé jellemző. Előnye a korai érés és a megbízható termés. Viszonylag jól ellenáll a repedésnek. Fontos, hogy ez sem öntermékeny, szüksége van porzófajtára, például a Germersdorfi jól porozza.
3. Szomolyai fekete – A különleges ínyencség
A Szomolyai fekete egy igazi hungarikum, egy régi, tájfajta, melynek ízvilága páratlan. Kifejezetten korai érésű, gyakran már május közepén szüretelhető. Kisebb méretű, sötét, szinte fekete színű gyümölcsei rendkívül édesek, fűszeresek, aromásak. Húsa puha, lédús. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, igazi csemege. Hátránya, hogy fája kisméretű, terméshozama nem olyan bőséges, mint a modern fajtáké, és a repedésre hajlamosabb. Érzékeny a moníliára. Öntermékeny, de jobb termést hoz, ha van a közelben más cseresznyefa.
4. Linda – A sokoldalú szépség
A Linda cseresznye egy magyar nemesítésű, középérésű fajta, amely június közepén, végén érik. Gyümölcse nagy, sötétpiros, majdnem fekete színű, szív alakú. Húsa ropogós, kemény, lédús és kellemesen édes-savanykás ízű. Kiemelkedően alkalmas friss fogyasztásra, de rendkívül jó választás befőzésre, fagyasztásra és lekvárkészítésre is, mivel a feldolgozás során is jól tartja az állagát. Jól tolerálja a szárazságot, és viszonylag ellenálló a betegségekkel szemben. Öntermékeny, ami nagy előny a kisebb kertekben.
5. Katalin – A bőtermő kedvenc
Szintén magyar nemesítésű, a Katalin cseresznye középkésőn érő, június végén, július elején szüretelhető. Gyümölcsei közepesen nagyok, sötétpirosak, kissé megnyúlt szív alakúak. Húsa kemény, ropogós, kiváló ízű, édes, enyhe savval. Nagyon bőtermő, és gyümölcsei viszonylag jól ellenállnak a repedésnek. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Porzófajtát igényel, például a Germersdorfi óriás vagy a Hedelfingeni óriás.
6. Alex – A repedésálló újdonság
Az Alex cseresznye egy viszonylag újabb, magyar nemesítésű fajta, amely középérésű, június közepétől szüretelhető. Különlegessége és egyik legnagyobb előnye kiemelkedő repedésállósága, ami rendkívül fontossá teszi a változékony nyári időjárásban. Gyümölcse nagy, sötétpiros, édes és zamatos. Húsa kemény, ropogós. Kitűnő friss fogyasztásra és feldolgozásra is. Viszonylag jól ellenáll a betegségeknek. Nem öntermékeny, porzófajtára van szüksége (pl. Carmen, Regina).
7. Hedelfingeni óriás – A Germersdorfi méltó társa
A Hedelfingeni óriás a Germersdorfi óriás mellett az egyik legelterjedtebb késői érésű fajta Magyarországon. Gyümölcse nagy, szív alakú, sötétbordó, majdnem fekete színű. Húsa kemény, ropogós, lédús és édes-savanykás ízű. Kiválóan alkalmas mind friss fogyasztásra, mind pedig ipari feldolgozásra (befőzés, aszalás, pálinka). Előnye a bőtermés és a jó pulton tarthatóság. Hátránya, hogy közepesen érzékeny a repedésre. Nem öntermékeny, jó porzója lehet a Germersdorfi óriás vagy a Stella.
8. Regina – A késői prémium minőség
Bár nem magyar nemesítésű, a Regina cseresznye rendkívül népszerű Magyarországon is, prémium minőségének köszönhetően. Késői érésű, július elején, közepén szüretelhető. Gyümölcse hatalmas, sötétbordó, fényes. Húsa nagyon kemény, ropogós, rendkívül lédús és kitűnő ízű, édes, enyhe savval. Kiemelkedő repedésállósággal rendelkezik, ami különösen értékes tulajdonság. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, de feldolgozásra is alkalmas. Nem öntermékeny, szüksége van porzófajtára, például a Kordia vagy a Germersdorfi óriás.
Tippek a sikeres cseresznyetermesztéshez
Bármelyik fajta mellett is dönt, a sikeres termesztéshez elengedhetetlen a megfelelő hely kiválasztása: napos, védett terület, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj. Fontos a rendszeres öntözés, különösen aszályos időszakban, és a metszés, ami segít a korona kialakításában és a bő termés elérésében. Ne feledkezzen meg a növényvédelemről sem, hogy megóvja fáit a betegségektől és kártevőktől. Az ültetés utáni első években különösen fontos a gondoskodás, hogy a fa megerősödjön és bőségesen teremjen.
Összegzés
A cseresznye fajták gazdag kínálata lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára ideális gyümölcsöt. Legyen szó a hagyományos ízek kedvelőiről, a korai érésű csemegék rajongóiról, vagy azokról, akik a feldolgozhatóságot tartják elsődlegesnek, a magyar cseresznyekultúra kínál megoldást. Reméljük, cikkünk segített eligazodni a bőséges választékban, és meghozta a kedvét ahhoz, hogy idén Ön is élvezze a saját kertjéből származó, friss, zamatos magyar cseresznye ízét! Jó cseresznyézést!