A szeder pite egy klasszikus nyári desszert, ami a szezonális gyümölcsök édességét és a ropogós tészta tökéletes harmóniáját kínálja. Ha szereted a szedret, vagy csak valami újat próbálnál ki a konyhában, akkor ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttük a legjobb szeder pite recepteket, amelyekkel garantáltan sikert aratsz.
Miért pont a szeder pite?
A szeder egy rendkívül egészséges és finom gyümölcs, tele antioxidánsokkal, vitaminokkal és rostokkal. A pitében pedig különösen jól érvényesül az íze, hiszen a tészta kiegészíti a gyümölcs édességét és savanykásságát. Ráadásul a szeder pite készítése nem bonyolult, így akár kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak.
A Tökéletes Szeder Pite Tészta Titka
A pite tészta alapvető fontosságú a végeredmény szempontjából. A jó tészta ropogós, omlós és nem ázik el a gyümölcslétől. Íme néhány tipp a tökéletes tészta elkészítéséhez:
- Hideg hozzávalók: Használj jéghideg vajat és vizet. Ez segít megakadályozni, hogy a glutén túlfejlődjön, ami kemény tésztát eredményezne.
- Ne dolgozd túl: Keverd a tésztát addig, amíg összeáll, de ne tovább. A túlzott keverés keménnyé teszi a tésztát.
- Hűtsd le: A tészta hűtése segít a glutén lazításában és a vaj megszilárdulásában, ami ropogósabb tésztát eredményez.
Recept 1: Klasszikus Szeder Pite
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj
- 3-4 evőkanál jéghideg víz
- 1/2 teáskanál só
Töltelék:
- 500 g szeder
- 100 g cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vaj (kockákra vágva)
Elkészítés:
- Készítsd el a tésztát: Keverd össze a lisztet és a sót. Morzsold el a hideg vajat a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz. Add hozzá a vizet kanalanként, amíg a tészta össze nem áll. Formázz belőle korongot, csomagold be fóliába, és tedd hűtőbe legalább 30 percre.
- Készítsd el a tölteléket: Keverd össze a szeder, a cukor, a liszt, a fahéj és a citromlé.
- Nyújtsd ki a tésztát két kör alakú lappá. Az egyik lappal béleld ki a piteformát.
- Öntsd a tölteléket a tésztára, és szórd meg vajdarabokkal.
- Fedd be a pite tetejét a másik tésztalappal, és nyomkodd össze a széleket. Vágj néhány bevágást a tetejébe, hogy a gőz távozhasson.
- Kend meg a tetejét felvert tojással, és szórd meg cukorral.
- Süsd a pitét 180°C-on 45-50 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Recept 2: Szeder Pite Morzsával
Ez a változat egy ropogós morzsával teszi még ellenállhatatlanabbá a pitét. A morzsa textúrája tökéletes kontrasztot alkot a lágy szederrel.
Hozzávalók:
Tészta:
Ugyanaz, mint a klasszikus receptnél.
Töltelék:
Ugyanaz, mint a klasszikus receptnél.
Morzsa:
- 100 g liszt
- 50 g zabpehely
- 75 g barna cukor
- 75 g hideg vaj (kockákra vágva)
- 1/2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- Készítsd el a tésztát és a tölteléket a klasszikus recept szerint.
- Készítsd el a morzsát: Keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot és a fahéjat. Morzsold el a hideg vajat a száraz hozzávalókkal, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Béleld ki a piteformát a tésztával, és öntsd bele a tölteléket.
- Szórd a morzsát a töltelék tetejére.
- Süsd a pitét 180°C-on 40-45 percig, amíg a morzsa aranybarna nem lesz.
Recept 3: Szeder Pite Citrommal
A citrom frissessége és savanykássága tökéletesen kiegészíti a szeder édességét ebben a pite változatban.
Hozzávalók:
Tészta:
Ugyanaz, mint a klasszikus receptnél.
Töltelék:
- 500 g szeder
- 100 g cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaj (kockákra vágva)
Elkészítés:
- Készítsd el a tésztát a klasszikus recept szerint.
- Keverd össze a szeder, a cukor, a liszt, a citrom levét és a citrom reszelt héját.
- Béleld ki a piteformát a tésztával, és öntsd bele a tölteléket. Szórd meg vajdarabokkal.
- Fedd be a pite tetejét a másik tésztalappal, és nyomkodd össze a széleket. Vágj néhány bevágást a tetejébe.
- Kend meg a tetejét felvert tojással, és szórd meg cukorral.
- Süsd a pitét 180°C-on 45-50 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök a tökéletes szeder pitéhez:
- Használj friss szedret: Ha lehet, friss szedret használj a pitéhez. Ha fagyasztott szedret használsz, engedd ki teljesen, és csepegtesd le.
- Sűrűsítsd a tölteléket: A töltelék sűrítéséhez használhatsz lisztet, kukoricakeményítőt vagy tápiókakeményítőt.
- Előzd meg a tészta megégését: Ha a tészta túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
- Hűtsd le a pitét: Hagyd kihűlni a pitét legalább 2 órán át, mielőtt felszeleteled. Ez segít a tölteléknek megszilárdulni.
- Tálald vaníliafagyival: A szeder pite a legjobban vaníliafagyival tálalva ízlik.
Reméljük, hogy ezekkel a receptekkel és tippekkel te is elkészítheted a tökéletes szeder pitét! Jó étvágyat!