Kevés gyümölcs van, ami annyira megosztó lenne, mint az egres. Van, aki imádja savanykás, üdítő ízét, mások a tüskék miatt kerülik, vagy éppen éretlenül, túl fanyarul kóstolva végleg elítélik. Azonban az egres, vagy ahogy régiesen emlegetik, a piszke, jóval több, mint egy egyszerű bogyós gyümölcs. Története évezredekre nyúlik vissza, és elterjedése Magyarországon is izgalmas utat járt be, tele kihívásokkal és diadalokkal. Fedezzük fel együtt ennek a sokoldalú, reneszánszát élő kerti kincsnek a múltját és jelenét!
Az Egres Eredete és Korai Utazása
Az egres (Ribes uva-crispa vagy Ribes grossularia) Európa északi és középső részeiről, Észak-Afrikából és a Kaukázus vidékéről származik. Vadon élő ősei már évezredekkel ezelőtt is ismertek voltak, bogyóit a korai emberek gyűjtögették élelem és gyógyítás céljából. A nevével kapcsolatos etimológia is érdekes: a „grossularia” latin eredetű, valószínűleg a „grossus” szóból ered, ami „durva” vagy „vastag” jelentésű, utalva a gyümölcs héjára vagy a növény tüskés voltára. Az angol „gooseberry” név eredete vitatott, egyesek szerint a „gorse” (tövises bokor) szóból, mások szerint a „grosset” francia szóból ered, de létezik olyan elképzelés is, amely a libával (goose) való fogyasztáshoz köti.
A szervezett termesztés valószínűleg a középkorban kezdődött meg, amikor a kolostorok és nemesi kertek jelentős szerepet játszottak az új növényfajok honosításában és elterjesztésében. A kolostori gyógykertekben az egrest elsősorban gyógyító ereje miatt tartották, hiszen már akkor is ismert volt magas C-vitamin tartalma és emésztést segítő tulajdonságai. Európában, különösen Franciaországban és Angliában, a 16-17. századra vált igazán népszerűvé, új fajtákat nemesítettek, és a kulináris felhasználása is kibővült.
Az Egres Megérkezése és Honosodása Magyarországon
Hogyan jutott el ez a tüskés növény a Kárpát-medencébe? Pontos dátumot nehéz megállapítani, de feltételezhető, hogy az egres már a középkorban, a kereszténység felvételével és a nyugati kultúra terjedésével, illetve a szerzetesrendek tevékenységével egy időben megjelent Magyarországon. A kolostorkertek és az uradalmak gyümölcsösei voltak az első bástyái a honosításnak. Írásos emlékek, bár szórványosan, de már a 16-17. században utalnak a létezésére, bár ekkor még nem volt általánosan elterjedt kerti növény.
A magyar nyelv számos nevet őrzött meg az egresre: a legáltalánosabban használt „egres” mellett gyakori volt a „piszke”, de előfordult a „brüszke”, „pöszméte”, sőt, a „tüskebogyó” kifejezés is, ami a növény jellegzetességére utal. A „piszke” név a szláv nyelvekből ered, ami arra utal, hogy terjedésében a déli és keleti szomszédaink is szerepet játszhattak.
Az igazi áttörés a 18-19. századra tehető, amikor a kertkultúra fellendült a Habsburg-birodalomban. Az egres ekkorra vált általánosan ismert és kedvelt gyümölccsé a parasztkertekben és a polgári házak udvaraiban egyaránt. Értékelték ellenálló képességét, viszonylag egyszerű gondozhatóságát (leszámítva a tüskéket és a betegségeket), és persze a gyümölcs sokoldalúságát. Ekkor már nem csak nyersen fogyasztották, hanem lekvárokat, befőtteket, sőt, süteményeket is készítettek belőle.
A 20. Század és a Betegségek Árnyéka
A 20. század első felében az egres népszerűsége tovább nőtt. A háborús és gazdasági nehézségek idején különösen felértékelődött a vitamindús, házilag termeszthető gyümölcsök jelentősége. Az egres kiváló forrása volt a C-vitaminnak, ami hozzájárult az emberek egészségének megőrzéséhez. Ekkoriban jelentek meg a nagyméretű, bőtermő fajták, melyeket előszeretettel ültettek a házikertekben. A „Pallagi Óriás”, a „Hosszúfürtű” vagy a „Piros óriás” fajták a mai napig ismertek, és sok helyen még fellelhetők.
Azonban a 20. század közepén súlyos kihívás elé állította az egres termesztését a lisztharmat (Sphaerotheca mors-uvae) nevű gombabetegség. Ez a kór pusztító hatású volt, fehéres, lisztes bevonatot képezett a leveleken, hajtásokon és a bogyókon, gátolva a növekedést és tönkretéve a termést. Sok kertész feladta az egres termesztését emiatt, és a növény visszaszorult. A kémiai védekezés akkor még nem volt olyan fejlett és széles körben elterjedt, mint ma, és sokan inkább rezisztens növényekre váltottak.
A Rezisztens Fajok és a Reneszánsz
A 20. század második felében a növénynemesítők nagy hangsúlyt fektettek a lisztharmatnak ellenálló fajták kifejlesztésére. Ennek köszönhetően ma már számos rezisztens fajta áll rendelkezésre, amelyek sokkal könnyebben termeszthetők, és nem igénylik a folyamatos permetezést. Ilyenek például a ‘Hinnonmäki sárga’ vagy a ‘Invicta’, amelyek hozzájárultak az egres reneszánszához a modern kertekben.
A 21. század elején az egres ismét népszerűvé vált, különösen azokban a háztartásokban, ahol az egészséges táplálkozás és a házilag termesztett élelmiszerek élveznek prioritást. A „vissza a gyökerekhez” mozgalom, a régi, elfeledett gyümölcsfajták iránti érdeklődés, valamint a tudatos táplálkozás mind hozzájárultak ahhoz, hogy az egres újra reflektorfénybe kerüljön. A modern fajtáknál a tüskétlenségre is nagy hangsúlyt fektettek, így már a szüret sem okoz akkora kellemetlenséget, mint régen.
Az Egres a Magyar Gasztronómiában
Az egres savanykás, jellegzetes ízével különleges helyet foglal el a magyar konyhában. Bár nem olyan sokrétűen használt, mint például az alma vagy a szilva, mégis számos klasszikus és megkapó étel alapanyaga. A leggyakoribb felhasználási módja a befőtt és a lekvár. Az egresbefőtt, akár önmagában, akár meggyel vagy más bogyósokkal vegyesen, a téli kamrák elengedhetetlen része volt, és ma is sokan készítik. Savanykás íze kiválóan ellensúlyozza a sült húsok nehézségét, de süteményekben is remekül megállja a helyét. Klasszikus a habos egrespite vagy az egreses morzsasüti.
Kevesebben tudják, de az egresből finom szószok is készíthetők, amelyek remekül passzolnak zsírosabb húsokhoz, például kacsa- vagy libasülthöz. Sőt, egyes vidékeken még egresbor, sőt, egrespálinka is készül belőle, bár ez utóbbi ritkaságnak számít a bogyós gyümölcsök pálinkái között.
Egészségügyi Előnyök és A Jövő
Az egres nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert és segíti a kollagéntermelést. Jelentős mennyiségű antioxidánst, például flavonoidokat tartalmaz, amelyek segítenek a szabadgyökök elleni védekezésben és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. Emellett rostokban is gazdag, ami elősegíti az egészséges emésztést. Hagyományosan vizelethajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat is tulajdonítottak neki.
Az egres jövője Magyarországon ígéretesnek tűnik. A rezisztens és tüskétlen fajták megjelenése, a tudatos fogyasztói igények növekedése, valamint a kerti termelés iránti megújuló érdeklődés mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ez a „tüskés kincs” ismét elfoglalja méltó helyét a magyar kertekben és konyhákban. Bár a nagybani termesztése nem valószínű, hogy felveszi a versenyt az almával vagy a szőlővel, a házikertekben, hobbiültetvényekben és a különleges ízeket kereső gasztronómiában biztosan megmarad a szerepe. Érdemes adni egy esélyt ennek a sokszínű, ízletes és egészséges gyümölcsnek!