A szederszüret igazi öröm, de csak akkor, ha biztosak lehetünk abban, hogy a leszedett bogyók valóban érettek és ízletesek. Senki sem szeretne savanyú, kemény szemekkel teli kosarat hazavinni. Szerencsére van néhány bevált módszer, amivel anélkül is megállapíthatjuk egy szeder érettségét, hogy meg kellene kóstolnunk.
A szeder érésének jelei
A szeder érési folyamata több fázisból áll, és mindegyik fázis más jeleket mutat. Fontos, hogy ismerjük ezeket a jeleket, hogy a legfinomabb bogyókat szedhessük le.
1. A szín árulkodó
A szeder színének változása talán a legszembetűnőbb jel. A kezdetben zöldes vagy fehéres bogyók először pirosra, majd lilásra színeződnek. A tökéletesen érett szeder mély, fényes fekete színű. Kerüljük a pirosas árnyalatú szedreket, mert azok még savanyúak lehetnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes szederfajták természetüknél fogva fényesebbek, mások mattabbak lehetnek, de a mély fekete szín mindig a jó érettség jele.
2. A tapintás jelentősége
Az érett szeder finom tapintású. Óvatosan nyomjuk meg a bogyót az ujjunkkal. Ha puha, enyhén enged, de nem pépes, akkor valószínűleg érett. A kemény szeder még éretlen, a túl puha pedig túlérett és valószínűleg már nem olyan ízletes. A jó tapintású szeder könnyen leválik a növényről is, ami szintén az érettség jele.
3. A bogyók mérete
A szeder érésével a bogyók mérete is nő. A teljesen kifejlett szeder általában nagyobb, mint a még éretlen bogyók. Persze a méret függ a fajtától is, de általánosságban elmondható, hogy a nagyobb méret érettebb gyümölcsöt jelent.
4. A növény állapota
A szedercserje állapota is utalhat a bogyók érettségére. Ha a növény egészséges, jól öntözött, és megfelelő mennyiségű napfényt kap, akkor valószínűbb, hogy a szeder is érettebb és ízletesebb lesz. Az elhanyagolt, száraz cserjéken lévő szeder kevésbé lesz édes és lédús.
5. A szár közelsége
Figyeljük meg, hogy a szeder hogyan kapcsolódik a szárhoz. Az érett szeder könnyen leválik a szárról, szinte magától leesik a kezünkbe. Ha erőt kell kifejtenünk a leszedéshez, akkor a bogyó valószínűleg még nem teljesen érett.
6. A rovarok jelenléte
Bár nem a legkellemesebb, a rovarok jelenléte is utalhat az érettségre. A méhek, a darazsak és más rovarok gyakran vonzódnak az édes, érett gyümölcsökhöz. Ha sok rovart látunk a szeder körül, az jó jel lehet, de azért legyünk óvatosak a szüret során!
Tippek a tökéletes szederszürethez
Íme néhány további tipp, hogy a szederszüret a lehető legsikeresebb legyen:
- Időzítsük a szüretet: A szeder általában a nyár közepén és végén érik. A pontos időpont függ a fajtától és a helyi éghajlattól.
- Szedjünk naponta: A szeder nem egyszerre érik be. Érdemes naponta vagy kétnaponta visszatérni a cserjéhez, hogy csak a legérettebb bogyókat szedjük le.
- Vigyázzunk a szederre: A szeder nagyon érzékeny gyümölcs. Óvatosan szedjük le és helyezzük a kosárba, hogy ne sérüljön meg.
- Ne mossuk meg a szedret közvetlenül a szüret után: A mosás felgyorsíthatja a romlást. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg a szedret.
A szeder felhasználása
A szedret sokféleképpen felhasználhatjuk. Ehetjük nyersen, készíthetünk belőle lekvárt, dzsemet, szörpöt, süteményt, pitét, vagy akár bort is. A szeder nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal.
Összegzés
A tökéletesen érett szeder felkutatása nem ördöngösség. Figyeljünk a színre, a tapintásra, a méretre, a növény állapotára, a szár közelségére és a rovarok jelenlétére. Ha ezeket a jeleket figyelembe vesszük, biztosak lehetünk benne, hogy a legfinomabb és legédesebb szedret szedjük le.