Szereted a ropogós tésztát, a lédús gyümölcsöket és a házi sütemények illatát? Akkor a szedres galette a te süteményed! Ez a rusztikus francia finomság egyszerű elkészíteni, mégis lenyűgözően finom és látványos. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a tökéletes szedres galette elkészítésének folyamatán, megosztva a titkainkat és tippjeinket, hogy garantáltan sikert arass.
Mi az a Galette?
A galette egy francia eredetű, lapos, kerek sütemény, melynek tésztája általában vajas és ropogós, a tölteléke pedig változatos lehet, leggyakrabban gyümölcsök. A galette különlegessége, hogy nem szükséges hozzá tortaforma, a tésztát egyszerűen kinyújtjuk, a tölteléket ráhalmozzuk, majd a széleit visszahajtjuk, így egy rusztikus, szabad formájú süteményt kapunk.
A tökéletes galette tészta elkészítése
A galette lelke a tészta. Ahhoz, hogy igazán ropogós és finom legyen, néhány dologra érdemes odafigyelni:
- A hideg alapanyagok: Használj jéghideg vajat és vizet. A hideg vaj megakadályozza a glutén túlzott kialakulását, így a tészta omlósabb lesz.
- Ne dolgozd túl a tésztát: Keverd a hozzávalókat csak addig, amíg össze nem állnak. A túlzott keverés kemény tésztát eredményez.
- Pihentesd a tésztát: A pihentetés során a glutén relaxál, így a tészta könnyebben nyújtható és kevésbé zsugorodik sütés közben. Legalább 30 percig pihentesd a hűtőben.
Hozzávalók a galette tésztához:
- 1 1/4 csésze liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze (1 rúd) jéghideg, kockákra vágott vaj
- 1/4 csésze jéghideg víz
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet és a sót egy tálban.
- Add hozzá a hideg vajat, és kézzel vagy egy késes aprító segítségével morzsold el a liszttel, amíg borsó méretű darabok nem maradnak.
- Lassan add hozzá a jéghideg vizet, evőkanalanként, és keverd, amíg a tészta össze nem áll. Ne dolgozd túl!
- Formázd a tésztát korong alakúra, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
A lédús szeder töltelék titka
A szedres galette igazi ízét a friss, lédús szeder adja. Érdemes szezonban készíteni, amikor a szeder a legédesebb és legzamatosabb. Ha nem kapsz friss szedret, fagyasztottat is használhatsz, de előtte hagyd teljesen kiolvadni, és jól csepegtesd le.
Hozzávalók a szeder töltelékhez:
- 4 csésze friss vagy fagyasztott szeder
- 1/4 csésze cukor (ízlés szerint állítható)
- 2 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés:
- Keverd össze a szedret, a cukrot, a lisztet (vagy kukoricakeményítőt), a citromlevet és a vanília kivonatot egy tálban.
- Óvatosan forgasd össze, hogy a szemek ne törjenek össze.
A galette összeállítása és sütése
- Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra.
- Lisztelj meg egy sima felületet, és nyújtsd ki a tésztát egy kb. 30 cm átmérőjű körré.
- Helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Halmozd a szeder tölteléket a tésztára, hagyj kb. 5 cm-t szabadon a széleken.
- Hajtsd vissza a tészta széleit a töltelékre, gyűrve vagy ráncolva, hogy rusztikus hatást keltsen.
- Keverj el egy tojást egy kevés vízzel, és kend meg vele a tészta széleit (ez aranybarna színt ad).
- Szórj a szélekre egy kevés cukrot a ropogósabb hatásért.
- Süsd a galette-et 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék buborékol.
- Hagyd hűlni legalább 15 percig, mielőtt felszolgálod.
Tippek a tökéletes szedres galette elkészítéséhez
- Ha túl sok lé keletkezik a töltelékben, csökkentsd a szeder mennyiségét, vagy növeld a liszt (vagy kukoricakeményítő) mennyiségét.
- A galette-et tálalhatod vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is.
- Ha nem szereted a szedret, helyettesítheted más gyümölcsökkel, például áfonyával, málnával vagy barackkal.
- A tésztába keverhetsz egy kevés citromhéjat a frissebb ízért.
- A tésztát akár előre is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod sütésig.
Reméljük, hogy ez a részletes útmutató segít neked elkészíteni a tökéletes szedres galette-et! Jó sütést!