A mangó, ez a trópusi gyümölcs, egyre népszerűbb a magyar konyhában is. Édes, zamatos íze, és a benne rejlő vitaminok, ásványi anyagok miatt nem csak finom, de egészséges kiegészítője is lehet étrendünknek. De vajon hogyan illeszthető be a mangó a hagyományos magyar ízek világába, és hol találhatjuk meg a legjobb minőségű gyümölcsöt?
A Mangó Rövid Bemutatása
A mangó (Mangifera indica) Dél-Ázsiából származik, és mára a trópusokon szinte mindenhol megtalálható. Számos fajtája létezik, melyek ízükben, méretükben és színükben is eltérhetnek egymástól. Általánosságban elmondható, hogy a mangó éretten édes, lédús, és aromás. Gazdag A-, C- és E-vitaminban, valamint rostokban, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre.
Hol Kapható Mangó Magyarországon?
Szerencsére a mangó már nem számít egzotikus kuriózumnak Magyarországon. A nagyobb élelmiszerláncokban, zöldségeseknél és piacokon szinte egész évben beszerezhető. Fontos figyelni a minőségre. Érdemes olyan gyümölcsöt választani, amely illatos, enyhén puha tapintású, de nem túl érett vagy sérült. A kemény, zöldes színű mangó még éretlen, és várni kell vele, amíg beérik.
Hogyan Érik a Mangó?
Ha éretlen mangót vásároltunk, ne essünk kétségbe! Szobahőmérsékleten, újságpapírba csomagolva néhány nap alatt beérik. Az érést felgyorsíthatjuk, ha almával vagy banánnal együtt tároljuk egy zacskóban, mivel ezek a gyümölcsök etilént termelnek, ami elősegíti az érést. Fontos, hogy ne tegyük hűtőbe a mangót, amíg nem érett, mert az lelassítja az érési folyamatot.
A Mangó Felhasználása a Konyhában
A mangó felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok a konyhában. Fogyaszthatjuk nyersen, önmagában, de kiválóan alkalmas turmixok, gyümölcssaláták, desszertek, sőt, akár sós ételek készítésére is.
Édes Ételek Mangóval
- Mangóturmix: A mangó joghurttal, tejjel vagy növényi tejjel összeturmixolva tökéletes reggeli vagy uzsonna.
- Mangósaláta: Kockázott mangó, eper, áfonya és menta keveréke frissítő és vitaminokban gazdag desszert.
- Mangókrém: A mangót pürésítve, tejszínhabbal vagy mascarponéval összekeverve könnyű és ízletes desszertet kapunk.
- Mangós panna cotta: Az olasz desszert trópusi változata, melyhez a panna cotta alapba mangópürét keverünk.
- Mangós sajttorta: A klasszikus sajttorta felturbózva mangópürével vagy mangódarabokkal.
Sós Ételek Mangóval
Talán meglepő, de a mangó a sós ételeknek is különleges ízt adhat.
- Mangószósz: A mangóból készült szósz kiválóan illik grillezett húsokhoz, halakhoz vagy tofuhoz. Készíthetjük csípős változatban is, chilivel és lime-mal ízesítve.
- Mangós csirkés curry: A curry-hez adott mangó édes-savanykás íze tökéletesen kiegészíti a fűszeres ízeket.
- Mangós guacamole: A hagyományos guacamole-ba kevert mangó új dimenziót nyit a mexikói fogásban.
- Mangós garnélarák saláta: A grillezett garnélarákot mangókockákkal, avokádóval és korianderrel összekeverve egzotikus salátát kapunk.
Mangó a Magyar Konyhában: Recept Ötletek
Íme néhány konkrét recept ötlet a mangó felhasználására:
Mangós Rizsfelfújt
Egy régi klasszikus újragondolva. A rizsfelfújthoz adott mangópüré egzotikus ízt kölcsönöz a megszokott desszertnek. A tetejére karamellizált mangódarabokat szórhatunk.
Mangós Hideg Uborkaleves
A forró nyári napokra tökéletes hűsítő leves. A turmixolt uborkához adjunk mangót, joghurtot és mentát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés chilivel.
Mangós Csirkemell Saláta
Grillezzünk vagy süssünk csirkemellet, majd kockázzuk fel. Keverjük össze mangókockákkal, avokádóval, salátával és egy lime-os öntettel.
Összegzés
A mangó egy sokoldalú gyümölcs, amely könnyen beilleszthető a magyar konyhába is. Legyen szó édes vagy sós ételekről, a mangó egzotikus íze feldobja az ételeket. Kísérletezzünk bátran, és fedezzük fel a mangóban rejlő lehetőségeket!