Az ókor rejtélyekkel teli világa számtalan kérdést vet fel a mai ember számára. Vajon a mindennapi életünk során használt növények, gyümölcsök, zöldségek jelen voltak-e már a régi civilizációk életében? Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az ókor egyik legmeghatározóbb népe, a rómaiak ismerték-e a citromot, ezt a frissítő, savanykás ízű gyümölcsöt, mely ma oly elterjedt a konyhánkban.
A kérdés megválaszolása nem egyszerű, hiszen a történeti források nem mindig egyértelműek. A citrom eredete Délkelet-Ázsiába nyúlik vissza, ahonnan a kereskedelmi útvonalakon keresztül jutott el a Közel-Keletre és a Földközi-tenger térségébe. De mikor is történt ez pontosan? És milyen szerepet játszott a római kultúrában?
A citrom korai nyomai
A régészeti leletek és az ókori irodalmi művek tanulmányozása során kiderül, hogy a citrom nem volt annyira elterjedt a rómaiak korában, mint például a narancs vagy a gránátalma. Habár bizonyos források említést tesznek egy „Citrus” nevű gyümölcsről, nem mindig egyértelmű, hogy ez valóban a mai értelemben vett citrom-e. A „Citrus medica”, azaz a cédrátcitron, azaz a nagycitrus, ami sokkal korábban jelent meg Európában, mint a citrom. Ez a vastag héjú, kevésbé savanyú gyümölcs ismertebb volt a rómaiak számára, és vallási szertartásokban, valamint gyógyászati célokra használták.
A citrom (Citrus limon) megjelenése Európában később történt, valószínűleg a 10. és 12. század között, az arabok közvetítésével. Azonban vannak arra utaló jelek, hogy a rómaiak is ismerhették már valamilyen formában.
Bizonyítékok és ellentmondások
A pompeji ásatások során talált falfestményeken egyes kutatók citromra emlékeztető ábrázolásokat vélnek felfedezni. Ez a lelet fontos lenne annak bizonyítására, hogy a rómaiak már az i.sz. 1. században is ismerhették a gyümölcsöt. Azonban más szakértők szerint ezek az ábrázolások inkább cédrátcitront, vagy más citrusféléket ábrázolnak. A vita tehát továbbra is él.
Plinius Maior, az ókori római író és természettudós „Naturalis Historia” című művében említést tesz a citrusfélék különböző fajtáiról, azonban a citrom pontos leírása nem szerepel a művében. Ez is arra utal, hogy a citrom nem volt annyira elterjedt, vagy nem tulajdonítottak neki akkora jelentőséget, mint más gyümölcsöknek.
A rómaiak egyébként nagy hangsúlyt fektettek a gasztronómiára, és szívesen kísérleteztek különböző ízekkel, fűszerekkel. A korabeli szakácskönyvek, mint például Apicius „De re coquinaria” című műve, rengeteg receptet tartalmaznak, de a citrom, mint alapanyag, nem szerepel a receptek között. Azonban a savanykás ízt ecettel, vagy más savanyú gyümölcsökkel (pl. gránátalma) helyettesítették.
A citrom elterjedése a középkorban
Ahogy korábban említettük, a citrom szélesebb körű elterjedése Európában a középkorra tehető, amikor az arabok a Földközi-tenger térségébe hozták a gyümölcsöt. Innen terjedt el aztán Itáliában, Spanyolországban és más mediterrán országokban. A citrom hamar népszerűvé vált a konyhában és a gyógyászatban is.
Konklúzió
Összefoglalva tehát, a citrom jelenlétére az ókorban nincs egyértelmű bizonyíték. Bár a rómaiak valószínűleg ismerték a cédrátcitront (Citrus medica), a mai értelemben vett citrom (Citrus limon) valószínűleg nem volt annyira elterjedt a római birodalomban. A gyümölcs szélesebb körű elterjedése a középkorra tehető, amikor az arabok hozták a Földközi-tenger térségébe. A citrom titka tehát nem teljesen tisztázott, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a gyümölcs történetéről az ókorban.
Mindazonáltal, a rómaiak innovatív gasztronómiai és kertészeti törekvései, valamint a kereskedelmi kapcsolatok révén valószínű, hogy találkoztak a citrommal, de nem vált az életük szerves részévé a mai értelemben.