Ki ne szeretné a citromos süteményeket? A frissítő, édes-savanykás ízviláguk tökéletes választás egy napsütéses délutáni kávéhoz, egy családi ebéd zárásaként, vagy akár csak úgy, ha valami finomságra vágysz. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb citromos sütemény recepteket, amelyek garantáltan levesznek a lábadról, és amiket soha nem fogsz megunni.
A Citrom Varázsa: Miért Szeretjük a Citromos Süteményeket?
A citrom egy igazi kincs a konyhában. Nem csak a C-vitaminban gazdag leve, de a héja is fantasztikus aromát ad a süteményeknek. A citromos sütemények népszerűségének titka az édes és a savanyú tökéletes egyensúlya. Ez a kombináció frissítő, élénkítő és egyszerűen ellenállhatatlan.
A Legjobb Citromos Sütemény Receptek
1. Klasszikus Citromos Piskóta
Ez a recept egy igazi alapdarab. A citromos piskóta puha, könnyű és tökéletesen citromos.
Hozzávalók:
- 250g liszt
- 200g cukor
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tejet és az olajat.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként hozzáadjuk a tojásos keverékhez.
- Végül belekeverjük a citrom reszelt héját és levét.
- A tésztát egy kivajazott, lisztezett formába öntjük, és 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük, tűpróbáig.
2. Citromos Muffin
A citromos muffin tökéletes választás, ha valami gyorsra és finomra vágysz. Könnyen elkészíthető, és kiválóan alkalmas uzsonnára vagy desszertnek.
Hozzávalók:
- 250g liszt
- 150g cukor
- 2 tojás
- 1,2 dl tej
- 0,8 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor) összekeverjük.
- A nedves hozzávalókat (tojás, tej, olaj, citrom leve és héja) külön tálban összekeverjük.
- A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a szárazakhoz, és óvatosan összekeverjük.
- A tésztát muffin formákba töltjük, és 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
3. Citromos Cheesecake
A citromos cheesecake egy igazi kényeztetés. A krémes állag és a citrom frissítő íze tökéletes kombináció.
Hozzávalók (Alap):
- 200g keksz (pl. Győri Édes)
- 100g olvasztott vaj
Hozzávalók (Krém):
- 500g krémsajt (pl. Philadelphia)
- 150g cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.
- A kekszes alapot egy tortaforma aljába nyomkodjuk.
- A krémsajtot a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját és levét, valamint a lisztet.
- A krémet a kekszes alapra öntjük, és 160 fokon kb. 50-60 percig sütjük.
- A sütőben hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk legalább 4 órán keresztül.
4. Citromos Rúdmix
Egy egyszerű és nagyszerű citromos sütemény, ami garantáltan gyorsan elfogy.
Hozzávalók:
- 250g liszt
- 150g vaj
- 100g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- Csipet só
Elkészítés:
- A lisztet, a vajat, a porcukrot, a tojássárgáját, a citrom reszelt héját és a sót összegyúrjuk.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
- A tésztát kinyújtjuk, és rudakat vágunk belőle.
- A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokon kb. 10-12 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Citromos Süteményhez
- Használj friss citromot! A frissen reszelt citromhéj és a frissen facsart citromlé sokkal intenzívebb ízt ad, mint a bolti késztermékek.
- Ne sajnáld a citromot! A citromos sütemények lényege a citromos íz. Bátran használj több citromot, ha intenzívebb ízt szeretnél.
- Vigyázz a sütési időre! A citromos sütemények könnyen kiszáradhatnak, ezért figyelj a sütési időre, és tűpróbával ellenőrizd, hogy megsültek-e.
- Kísérletezz a citromos mázzal! Egy egyszerű citromos máz (porcukor és citromlé keveréke) tökéletesen kiegészíti a citromos sütemények ízét.
Reméljük, hogy ezek a citromos sütemény receptek inspirációt adtak a sütéshez. Jó étvágyat!